用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區民生定觀塘觀瑪?
go

東區民生定觀塘觀瑪? [複製鏈接]

仲諗緊邊個網
   0    0    0    0

如果係我,我會揀東區

KTMC 有咩吸引

amy997 發表於 17-6-12 22:00
KTMC 有咩吸引

因為小學觀塘區,我怕轉回住處,成績banding 會對派位有影響。

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

amy997 發表於 17-6-12 22:00
KTMC 有咩吸引

總算係觀塘區band one school

你地仔定女,我都諗ing

@[email protected] 發表於 17-6-13 11:19
你地仔定女,我都諗ing

我会推荐KTMC。学业和运动都比较平衡的学校,认识的观马仔都比较醒目、有礼。

港岛民生似乎活动很少,学生相对比较没有那么活泼。

會否考慮扣聖言 ??

IYY 發表於 17-6-14 02:17
會否考慮扣聖言 ??

本來係首選,觀塘區某小學,4下,5上,級1x,平均分a, 但今次呈一,中,英跌左。雖然平均分可能都係a. 不過其他同學都好好,他可能3-40,唉。

觀塘瑪利諾係好學校, 當年在觀塘區返學, 都係一間幾好的男校, 但不知現在情況如何?
東區多好學校選, band 1位比較足, 好彩 band 2 學生有機會抽到 band 1 學校, 除左 imsc, st mark, 婦女會, 筲官, 仲有張祝珊.  

ellang 發表於 17-6-14 19:01
觀塘瑪利諾係好學校, 當年在觀塘區返學, 都係一間幾好的男校, 但不知現在情況如何?
東區多好學校選, band 1 ...

我係怕本身學校觀塘區,如果轉區會不會banding 不同有影響派位呢?

我本人認為東區學校環境較好, 觀塘環境較密集. 如果情況許可下, 我會選東區.  

我掉番轉,學校係東區,住九龍東=0= 男仔係東區好似無咩選擇....不過我下年先呈,又唔知到時既情況,而家都係諗梗plan a, b,c =0=仲資料搜集中

@[email protected] 發表於 17-6-17 21:32
我掉番轉,學校係東區,住九龍東=0= 男仔係東區好似無咩選擇....不過我下年先呈,又唔知到時既情況,而家都係諗 ...

民生,中婦,聖馬可

我會問小朋友想讀男校還是男女校,男校㨂觀塘,男女校揀東區。

仲有佢邊放面突出?音樂,體育,還是數學?每間學校都各有特色呢!

山海兒女 發表於 17-6-19 10:48
我會問小朋友想讀男校還是男女校,男校㨂觀塘,男女校揀東區。

仲有佢邊放面突出?音樂,體育,還是數學? ...

由於他小學在觀塘區,所以他自己想觀塘,又想男校,學過中阮,中國笛子,而家學長笛,但都無考級。跆拳道預備考紅黑帶。運動熱愛足球,籃球。參加左幾年童軍

josejandy 發表於 17-6-19 10:51
由於他小學在觀塘區,所以他自己想觀塘,又想男校,學過中阮,中國笛子,而家學長笛,但都無考級。跆拳道 ...

數學較其他科好,但呈一,中英87。

josejandy 發表於 17-6-19 10:51
由於他小學在觀塘區,所以他自己想觀塘,又想男校,學過中阮,中國笛子,而家學長笛,但都無考級。跆拳道 ...
我覺得既然你兒子喜歡男校多D,應該留係觀塘區,因有兩間男校可抽。
我只知聖言比較重數理,聖馬可音樂出色,民生唔太重課外活動,其他冇硏究。

你兒子樂器冇級,就算入到聖馬可也入唔到佢地管絃樂團(中樂唔清楚)。

轉區只為大抽獎,自行區區也可,只要係band 1,可自行一東區,一觀塘,抽獎留係觀塘,叩門也可以返東區。之前東區有君子協定,只有區外才可叩,明年唔清楚。

以上純個人見解。

回覆 山海兒女 的帖子

不好意思,想請教ㄧ下聖馬可著重音樂嗎? 因為我想替仔選一間都會著重音樂的學校。thanks
‹ 上一主題|下一主題