用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園全軍覆沒,小一有唔錯offer
go

幼稚園全軍覆沒,小一有唔錯offer [複製鏈接]

其實,出呢個post,  係想鼓勵下所有家長,幼稚園全軍覆沒 ,唔代表小一都會衰

我個人而言(不代表所有人),小兒係11年細囝,大家都知細囝較輸蝕 ,當年考PN基本上連考都冇得考,因為好多學校都8月左右開學,人地唔會因為你而收小幾個月學費黎等你足2歲先番學,所以當年只有係一間算出名,但係新地方開嘅新校舍番PN(間學校好好,小朋友接觸嘅老師唔講中文),到考K1,除讀緊呢間PN之外,就只有九龍塘某大校offer, 囝囝係廣東話家庭長大,但佢嘅英文能力出奇地好,PN嘅老師都覺得囝囝唔需要轉大囝多讀一年,所以最後都在這九龍塘大校升讀K1,讀咗半個學期,又一驚喜,佢竟然係成班同學仔中脫穎而出,考第1 ,連老師對佢都讚不絕口,呢個真係好開心,好感動,其實佢唔使做大囝跟得上已經好安慰,之後因為某D原因K2轉校,新學校小班教學,照顧得更好,呢2年老師對佢嘅評語都唔錯,所以比佢考小一

大家都知今明2年都比較大競爭,雖然考到嘅小一只有3間,唔知算唔算一線(TT, KRS, KTS) ,我冇報讀任何面試班 ,但當中已有心儀嘅,所以覺得非常足夠

呢幾年,我主要時間陪讀陪玩,囝囝係PN時已經有唔錯英文底,佢英文好過中文,有比佢學普通話,要考嘅cert唔算多,其實好似冇咩用,有比佢學小提琴(佢自己中意),有比佢試下出去參加朗誦比賽,最重要是培養佢閱讀興趣,令佢書不離手主動學習,我相信呢個係考到學校嘅主要原因

yatjai    發表於 17-5-18 16:45
hppa    發表於 17-5-16 14:53
poyy    發表於 17-5-16 10:49
   3    0    0    0

回覆 angeljodi 的帖子

最重要是培養佢閱讀興趣,令佢書不離手主動學習 >>> very good!

多謝分享,你個post好正面好鼓舞

angeljodi 發表於 17-5-16 09:27
其實,出呢個post,  係想鼓勵下所有家長,幼稚園全軍覆沒 ,唔代表小一都會衰

我個人 ...

我都有培養小孩閱讀興趣,但要做到「書不離手」有點難度。你有心得可分享嗎?

JJ_KK 發表於 17-5-21 01:21
我都有培養小孩閱讀興趣,但要做到「書不離手」有點難度。你有心得可分享嗎?
...

我最初係佢BB嘅時候,陪佢一齊睇ORT, 有圖冇字果種,先先講比佢聽發生咩事,我會諗方法令佢要估之後發生嘅事(當然佢唔識講啦),有時故作神秘咁,因為得幾版,我又唔會一次過講哂,總之諗方法令佢有興趣追住我,耐咗佢就會自己中意,自己揸住叫我講,到佢識講嘢就叫佢試下講

每個星期帶佢去圖書館,由佢自己選圖書,又陪佢睇,有時要扮下話好好睇,有時有D位要扮驚,總之諗D嘢吊佢癮咁

佢而家K3, ORT已經能夠自己有能力閱讀同理解STAGE 8嘅程度,無論係咩地方,有玩具同書嘅地方,佢都只會睇書,佢話書得意D喎

angeljodi 發表於 17-5-21 09:27
我最初係佢BB嘅時候,陪佢一齊睇ORT, 有圖冇字果種,先先講比佢聽發生咩事,我會諗方法令佢要估之後發生嘅 ...

我想請教下呢,要佢係自己睇得明啲字先比佢睇高啲levels?定係睇圖明就算?

babymama141215 發表於 17-5-21 13:33
我想請教下呢,要佢係自己睇得明啲字先比佢睇高啲levels?定係睇圖明就算?
...

我會要求佢自己,完全理解每個字先算完成一本書

因為睇圖明冇意思,第日都唔識d字

我仔係大仔,當年pn得兩間收佢,k1 0offer, 只得原校收,後來waiting call咗入了另一間讀k1,當年我都好唔開心,0 offer pn老師都大跌眼鏡,但經過了這兩,三年,小朋友開始大懂事,今年考小一係真係考佢本人,今年既成績係超過我預期,所以k或pn無offer唔好失望同唔開心!

angeljodi 發表於 17-5-21 09:27
我最初係佢BB嘅時候,陪佢一齊睇ORT, 有圖冇字果種,先先講比佢聽發生咩事,我會諗方法令佢要估之後發生嘅 ...

Thx for yr sharing!

咩叫ORT?

Yeungmeimei128 發表於 17-6-1 08:39
咩叫ORT?

Oxford reading tree

Yeungmeimei128 發表於  
咩叫ORT?

唔想買,可以去圖書館,大把可以借

yee123480 發表於 17-6-1 10:47
Oxford reading tree

其實每個小朋友都唔同,大家唔需要比較,正所謂十隻手指都有長有短,每人總有強項及弱項的。有些人語文方面比較突出,亦有些人藝術方面表現會較出色。能說的就是版主的小朋友對文字係好敏感,這好可能是天生的,有些小朋友他們對圖畫顏色比較敏感,但對於文字,就認極都認唔熟。這並不能歸咎於父母,我相信就算迫也未必迫得來。小朋友處於學前階段,讓他們自由玩樂,享受童年更為重要。
‹ 上一主題|下一主題