用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介中英文外星人/冒險題材彩色圖書
go

請推介中英文外星人/冒險題材彩色圖書 [複製鏈接]

小一男生,熱愛冒險和外星人有關,而且要係有圖的彩色書書籍,最愛project x系列,level 1至14全部都唔放過,請問有沒有類似圖書推介?中英文都得。謝謝。
   4    0    0    0

LuckyFish 發表於 17-3-23 12:54
小一男生,熱愛冒險和外星人有關,而且要係有圖的彩色書書籍,最愛project x系列,level 1至14全部都唔放過 ...

小朋友小一就可以自己睇完project x, 叻叻!
我仔都是小一,大家可以交流一下。我仔主要睇ORT。

Sask999 發表於 17-3-23 13:59
小朋友小一就可以自己睇完project x, 叻叻!
我仔都是小一,大家可以交流一下。我仔主要睇ORT。
...

我囝都睇咗ort呀,佢喜歡彩色插圖的書

LuckyFish 發表於 17-3-23 17:10
我囝都睇咗ort呀,佢喜歡彩色插圖的書

Oxford 都仲有好多書適合,Tree top都唔錯。遲些睇完ORT都可以比阿仔睇。

你仔小一就睇完ORT, 好快手!

Sask999 發表於 17-3-23 17:28
Oxford 都仲有好多書適合,Tree top都唔錯。遲些睇完ORT都可以比阿仔睇。

你仔小一就睇完ORT, 好快手!

treetops佢大部分無興趣,佢好揀書,有時見到有興趣的但內頁係黑白佢又唔鐘意

LuckyFish 發表於 17-3-23 17:38
treetops佢大部分無興趣,佢好揀書,有時見到有興趣的但內頁係黑白佢又唔鐘意
...

同佢去書局/library,等佢自己慢慢揀!

Project X Series 1 一共 31 本,Series 2 一共 25 本,所以唔止 14 本,不過我唔知香港圖書館或者書店有冇。

唔知你仔仔會唔會鍾意 Beast Quest?依家好似出到 20/21 Series,每 Series 6 本,講述魔法世界裡面有一個男仔冒險馴魔獸(噴火龍/鳥,水怪,深山巨人等等),估摸著應該都會鍾意。

1998Ruby1998 發表於 17-3-23 18:09
Project X Series 1 一共 31 本,Series 2 一共 25 本,所以唔止 14 本,不過我唔知香港圖書館或者書店有冇 ...

係level1至14,31+25本睇晒 beast quest佢在thebookpeople見到有話想我買,但想問內頁係彩色定係黑白㗎?因佢話如果係黑白就唔駛買喎

LuckyFish 發表於 17-3-23 19:08
係level1至14,31+25本睇晒 beast quest佢在thebookpeople見到有話想我買,但想問內頁係彩色定係黑 ...

其實31+25本係level 7 to 14, 最近在淘寶見到level 1 to 6 (42本)佢話叫我買埋,今日到咗,而家响度刨緊

回覆 LuckyFish 的帖子

淨話上網睇,應該係黑白。
不過點解對黑白冇興趣?如果係對彩色有興趣,即係話佢唔係睇書,係睇圖畫,咁同睇漫畫好似冇咩分別?

不過我上網睇話呢套書令好多原本唔想睇書嘅小朋友鍾意睇書,可以試下買一本,同佢睇頭幾頁。女仔一年班歲睇黑白 rainbow magic 都好開心,甚至將圖畫填色,相信你仔仔都會有呢一日嘅。依家好多好睇嘅圖書都唔印彩色,印黑白。

1998Ruby1998 發表於 17-3-23 19:17

佢係又睇圖畫又睇字㗎。好,我都買嚟試吓先。 另外想問吓知唔知secret agent jack stalwart又有咩評語呢?謝謝你先。

可能覺得黑白圖書感覺空蕩蕩,唔習慣,慣左就冇野。我以前睇書要有圖畫,用左幾個月先完全「戒奶」。
Secret Agent Jack Stalwart 聽聞唔錯,可以當佢係迷你 James Bond,偵探情節多 d,裡面都學到好多野,有 d 似中文書「尋寶記系列」。

1998Ruby1998 發表於 17-3-23 19:17

初小生係甘架,彩色多字可以接受,黑白少字就不接受

LuckyFish 發表於 17-3-23 12:54
小一男生,熱愛冒險和外星人有關,而且要係有圖的彩色書書籍,最愛project x系列,level 1至14全部都唔放過 ...

Alien in my pocket

1998Ruby1998 發表於 17-3-23 19:47

可能覺得黑白圖書感覺空蕩蕩,唔習慣,慣左就冇野。我以前睇書要有圖畫,用左幾個 ...

thank you for your sharing

想請教 ORT 係咪到stage 9 為止?

LeeCC 發表於 17-3-23 19:52
初小生係甘架,彩色多字可以接受,黑白少字就不接受

無錯,佢就係咁喇,唔知幾時先接受到黑白書呢

kwclau 發表於 17-3-24 08:37
Alien in my pocket

謝謝推介,題材啱晒頭先上網見到好似係黑白的內頁,希望日後可比佢睇吓

彈弓狗 發表於 17-3-24 09:38

有stages 10~13, search Time Chronicles, 是ort 主角長大後的故事

彈弓狗 發表於 17-3-24 09:38

唔係呀,仲有10至12 time chronicles系列,講幾年後幾個主角大咗小小後發生嘅事,字比level 9多好多,但仍然有彩色圖畫。
‹ 上一主題|下一主題