用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停不了的自殺!家長應如何自處
go

停不了的自殺!家長應如何自處   [複製鏈接]

日日都有小朋友跳樓,睇到都覺得好驚!
唔迫下佢讀,又擔心佢將來唔知點生存
迫佢讀,又怕佢自殺
做人阿媽真的好多野煩

3    0    0    0

呢个唔係逼唔逼既问題~重点在於父母同子女间既关係好唔好,感情親唔親密~好既話,同-句說話听入耳唔会觉得係逼,只係温馨提示;关係唔好,普通-句提点,佢听落都起哂“鋼”~

lojo11    發表於 17-2-21 15:30
crysta2l    認同  發表於 17-2-21 13:49

jadenhayden 發表於 17-2-21 10:52
迫佢讀,又怕佢自殺
我唔迫小朋友讀書, 達標就好(B2)。將來生存EQ重要過IQ。

Felix223    發表於 17-2-23 16:46

迫佢讀,又怕佢自殺

很心痛。
蘋果新聞話:........最近疑遭家人責備「貪玩」,警方經初步調查,不排除他因生活問題不開心而尋死......

係好心痛,最近有單係讀國際學校,所以唔係全部關學制事。

親子感情好緊要,係父母和小朋友一起去面對世界的挑戰,唔係父母 vs 仔女。指責和批評好容易,但無用,要幫佢了解問題,一切解決。

父母逼得仔女緊咗係事實

呢一代抗逆能力低話兩句都唔得亦係事實

雙方都有責任

Yanamami 發表於 17-2-21 11:01
呢个唔係逼唔逼既问題~重点在於父母同子女间既关係好唔好,感情親唔親密~好既話,同-句說話听入耳唔会觉得 ...
極之同意!同時,應該增加佢地既抗逆能力,比佢試下失敗

siden 發表於 17-2-21 12:31
父母逼得仔女緊咗係事實

呢一代抗逆能力低話兩句都唔得亦係事實

我都覺得呢代抗逆力低!點樣可以訓練抗逆力!

wsl05 發表於 17-2-21 12:35
極之同意!同時,應該增加佢地既抗逆能力,比佢試下失敗
Alternatively 是解難能力和跨越迹境的成功經驗

Yanamami 發表於 17-2-21 11:01
呢个唔係逼唔逼既问題~重点在於父母同子女间既关係好唔好,感情親唔親密~好既話,同-句說話听入耳唔会觉得 ...
十分同意,留意感情嘅野,是要時間培養的

lojo11    發表於 17-2-21 15:30

迫佢讀,又怕佢自殺
學校有冇parenting 、溝通技巧的課程比家長?社區、charity 機構間唔中都有辦,often free,留意一下

聽左一個小一入學準備講座, 最重要的一句是"什麼都唔準備都得, 最緊要趁仲有尼幾個月儲多D愛, 加強親子關係,, 因為一入小學就會一路磨滅, 亦只有靠親子關係才可解決面對的困難"

celialing  真係要放多啲時間  發表於 17-3-7 17:03
MrBeast    發表於 17-2-21 14:49
MrBeast  唔得閒淋下水、施肥,到青春期隨時大爆發  發表於 17-2-21 14:47

一入小學就會一路磨滅親子關係

洋蔥頭媽咪  都唔一定嘅,視乎家長採取甚麼態度去對待孩子  發表於 17-3-1 22:05
Felix223    發表於 17-2-23 16:47
little_yolky    發表於 17-2-21 16:43
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

crysta2l 發表於 17-2-21 13:51
聽左一個小一入學準備講座, 最重要的一句是"什麼都唔準備都得, 最緊要趁仲有尼幾個月儲多D愛, 加強親子關係 ...

關係是一件需要長久經營的事情,靠幾個月愛多些就能夠有多些保障?
如果家長EQ稍低,怕一次考試成績唔理想已一舖清袋!
咁學校既然知道學業會對親子關係做成壓力,但校方交比父母搞掂,有乜事唔關佢事?

wan_sosin 發表於 17-2-21 15:23

關係是一件需要長久經營的事情,靠幾個月愛多些就能夠有 ...
我樓下對母子, 由小一嘈到依家小五, 今年個男仔明顯惡咗好多, 識得駁咀。佢哋真係嘈得好勁, 我真係好擔心有一日anyone會做儍事, 佢哋父母子女夫妻兄弟之間, 總之係乜關係都好惡劣, 其實個小朋友有SEN, 迫佢都無用, 咁又有乜謂呢。

little_yolky 發表於 17-2-21 16:47
我樓下對母子, 由小一嘈到依家小五, 今年個男仔明顯惡咗好多, 識得駁咀。佢哋真係嘈得好勁, 我真係好擔心有 ...

已經小五,當然會惡咗。
小五再鬧都無用,父母都唔接受自己個小朋友,出面搵邊個去接受佢,只會內外都有巨大壓力。

One of the solution, aim at strengthening EQ n AQ of Kids -

thoughtout the growing path,

parents should assist in "teaching" kids to "handle difficulties". N to "accompany" kids to "face difficulties".  

rather than "clear" "all" their diffculites.

Felix223    發表於 17-2-23 16:47

little_yolky 發表於 17-2-21 16:47
我樓下對母子, 由小一嘈到依家小五, 今年個男仔明顯惡咗好多, 識得駁咀。佢哋真係嘈得好勁, 我真係好擔心有 ...
物極必反。牛頓有云:For every action, there is an equal and opposite reaction.

wan_sosin 發表於 17-2-21 17:10
已經小五,當然會惡咗。
小五再鬧都無用,父母都唔接受自己個小朋友,出面搵邊個去接受佢,只會內外都有巨 ...
大仔又係咁, 當年終於打到入B1了, 但高中病發停咗一段時間學, 依家都間唔中發顛咁鬧個細佬, 唔知係對父母唔知定唔覺得有問題。點解仲學唔精, 到個細既又係咁, 唉 ! 不過, 上次係阿爸, 今次係阿媽.............

睇得鬧番轉头未必要惊,最多離家出走……最怕乜都擺係心入边果d.
‹ 上一主題|下一主題