用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我想問下嘉諾撒聖家係未九龍塘同九龍城兩間? ...
go

我想問下嘉諾撒聖家係未九龍塘同九龍城兩間? [複製鏈接]

我想問下嘉諾撒聖家係未九龍塘同九龍城兩間?

我想問下嘉諾撒聖家係未九龍塘同九龍城兩間?請問這兩間有沒有分別?
謝謝。

Re: 我想問下嘉諾撒聖家係未九龍塘同九龍城兩間?

我想問下嘉諾撒聖家係未九龍塘同九龍城兩間?請問這兩間有沒有分別?
謝謝。

Yes.

Kln Tong came from am class of old Holy Family.  The campus is new, opened for 3 years.

Different principals run the 2 schools.  Other things more or less the same.

WYmom,
Thank you very much

Different principals run the 2 schools.  Other things more or less the same.

我覺得唔同既多同喎.除左同辦學團體,好似冇乜相同噃.

Blythemia 寫道:
我覺得唔同既多同喎.除左同辦學團體,好似冇乜相同噃.

Pls tell more about the differences then.

我唔覺得有咩同----除左同校監,同一個修會同宗教,建校背景一樣之外.

老師教職員唔同,課本唔同,課外活動,考試,測驗,上堂時間,校曆都唔同.實際上兩間極少一齊搞活動(除左今次慶祝金禧校慶之外).

係教統局既立場,上下午校係兩個獨立既個體,當初建校時確係有淵源既,多數同一個校舍,d學生或者可以調讀,但係發展左咁耐,情況唔同哂架喇.

Blythemia 寫道:
我唔覺得有咩同----除左同校監,同一個修會同宗教,建校背景一樣之外.

老師教職員唔同,課本唔同,課外活動,考試,測驗,上堂時間,校曆都唔同.實際上兩間極少一齊搞活動(除左今次慶祝金禧校慶之外).

係教統局既立場,上下午校係兩個獨立既個體,當初建校時確係有淵源既,多數同一個校舍,d學生或者可以調讀,但係發展左咁耐,情況唔同哂架喇.

Blythemia,

Of course the teachers, time schedule, activities etc. are different, but what I mean is the culture and standard, teaching appoach (P.1 to 3 is activity-based, P.4 to 6 is traditional).  I don't see much difference in these aspects, except principal and teachers' attitudes are different individually, which is of course - some are better, some are average.

What do you think?

請問九龍塘聖家是否著重英文教學? 是否好學校呢? 我見校舍好新好漂亮, 想多點了解此校, 因我不大清楚41區的學校, 希望各位可以指教. 謝謝!

可以分享下嗎?
‹ 上一主題|下一主題