用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Joe 與 QC 名校簡稱你識幾多個?
go

St. Joe 與 QC 名校簡稱你識幾多個?   [複製鏈接]

不少家長對傳統名校趨之若騖,想子女入女拔、聖保羅男女及皇仁,不時在討論區經常會見到「我幫個仔報咗QC呀!」、「希望囡囡都入到GHS啦!」,見到名校簡稱,就看到一頭霧水?

TOPick整理了15間熱門傳統名校簡稱,認識港九傳統名校:

無論是中文還是英文簡稱,通常都是按照以下三種方式命名:

1. 英文縮寫

坊間不少以學校的英文縮寫為名,例如Diocesan Girls' School 拔萃女書院,Diocesan Boys' School 拔萃男書院,簡稱為DG/DB,亦有人稱為DGS/DBC。

2. 港式英文讀音

Saint Joseph's College 聖若瑟書院,坊間普遍稱為St.Joe;

3. 地區+ 學校名

辦學團體同時在不同地區辦學,通常會用地區+學校名為簡稱,例如九龍華仁書院及香港華仁書院,會簡稱為九華及港華。

有人將九龍真光中學簡稱為「九真」,也是將之與香港真光中學區分開。

NeoMom  DBC不是已執的電台嗎?  發表於 17-1-23 15:41
王家爸爸  港島學生好多時都係叫「聖保羅男女中學」做 Co-Ed,其他地區既學生先會叫佢做 St. Paul Co-Ed。   發表於 17-1-23 15:14
lojo11    發表於 17-1-23 13:35
   2    0    0    0

elbar 發表於 17-1-23 13:23
不少家長對傳統名校趨之若騖,想子女入女拔、聖保羅男女及皇仁,不時在討論區經常會見到「我幫個仔報 ...
英華 = 英華  or 英華女 ?

王家爸爸  如果講RC,好可能係指Renaissance College,高主教書院一般叫高記。  發表於 17-1-23 15:19
王家爸爸  RC都有同樣問題   發表於 17-1-23 15:18

回覆 2jkidsfather 的帖子

好似兩種可能都有。通常集中討論女校的指英華女,我覺得有時大家寫 YWGS

2jkidsfather    發表於 17-1-23 14:41

2jkidsfather 發表於 17-1-23 13:59
英華 = 英華  or 英華女 ?
如果只講英華,好多時係指英華書院。
如果係英華女學校,一般會叫英華女。

引用:+不少家長對傳統名校趨之若騖,想子女

原帖由 elbar 於 17-01-23 發表
不少家長對傳統名校趨之若騖,想子女入女拔、聖保羅男女及皇仁,不時在討論區經常會見到「我幫個仔報 ...
文章又係出自作家,只係聽過DB/DBS, DBS 係 School, 唔係 College, 莫非香港仲有第2間 ~~~

王家爸爸 發表於 17-1-23 15:16
如果只講英華,好多時係指英華書院。
如果係英華女學校,一般會叫英華女。
...
我覺得睇你是香港人定九龍人, 九龍人英華講緊男校, 女校的叫女英華, 至於香港人, 好些人甚至唔知英華有男校

mcl203 發表於 17-1-23 15:33
文章又係出自作家,只係聽過DB/DBS, DBS 係 School, 唔係 College, 莫非香港仲有第2間 ~~~

...
通常叫佢哋做「男拔」(有時講笑會話係星展);男拔啲小朋友叫「DB仔」。反而好少人叫間學校做DB。

王家爸爸 發表於 17-1-23 15:42
通常叫佢哋做「男拔」(有時講笑會話係星展);男拔啲小朋友叫「DB仔」。反而好少人叫間學校做DB。 ...

係,叫學校就男拔,學生就 DB仔。

通常叫佢哋做「男拔」(有時講笑會話係星展);男拔啲小朋友叫「DB仔」。反而好少人叫間學校做DB。 ...

平時叫人做事唔好太DB

王家爸爸  啲小朋友係話「做人唔好太DBS」,不過我覺得咁講唔太厚道。   發表於 17-1-23 15:55

NeoMom 發表於 17-1-23 15:39
我覺得睇你是香港人定九龍人, 九龍人英華講緊男校, 女校的叫女英華, 至於香港人, 好些人甚至唔知英華有男校 ...
真係港島人應該一定知道英華有男校,因為聽啲老街坊講以前DBS、英華書院都係喺港島區,後來先搬去九龍。

我知就有啦....家長咪叫"佢地DB乜乜乜 ......"囉 ~~~

mcl203 發表於 17-1-23 16:01
我知就有啦....家長咪叫"佢地DB乜乜乜 ......"囉 ~~~
一定有人咁叫,起碼寫稿嗰個都係咁叫。

王家爸爸 發表於 17-1-23 15:53
真係港島人應該一定知道英華有男校,因為聽啲老街坊講以前DBS、英華書院都係喺港島區,後來先搬去九龍。 ...

般官小地皮前身係男拔

王家爸爸 發表於 17-1-23 15:53
真係港島人應該一定知道英華有男校,因為聽啲老街坊講以前DBS、英華書院都係喺港島區,後來先搬去九龍。 ...
英華搬去九龍是1930年既事, 可能我冇認識果一輩的人, 二來英華女校在港島區(其實全港都係)的名氣實在好大, 淹蓋了男校的名氣

王家爸爸  可能我兩個都係仔,所以留意啲男校多啲。   發表於 17-1-23 17:28

NeoMom 發表於 17-1-23 15:39
我覺得睇你是香港人定九龍人, 九龍人英華講緊男校, 女校的叫女英華, 至於香港人, 好些人甚至唔知英華有男校 ...

尤其自小港島區長大既居民,大多数都唔多了解九龍同新界既事物,但九龍人普遍都会比較了解香港島。我認識唔少港島人生活範圍通常由中上環到銅鑼灣,太古城已經屬於生活圈外。對於佢地嚟講,九龍仿佛就同東南亞國家冇乜分別,一年可能只係去三两次(而且只限尖沙咀)。

王家爸爸  我自己都係咁,好少過九龍。   發表於 17-1-23 17:30
2jkidsfather  "九龍就同東南亞國家冇乜分別"   發表於 17-1-23 17:01

Soundervolt 發表於 17-1-23 17:00

尤其自小港島區長大既居民,大多数都唔多了解九龍同新 ...
去九龍城當去泰國

引用:Quote:NeoMom+發表於+17-1-23+15:39+我覺得

原帖由 王家爸爸 於 17-01-23 發表
咁知道既應該有返咁上下年紀,我係港島人,近年先知英華有男校,我地學生時代講親英華都講緊女校

王家爸爸 發表於 17-1-23 17:31
去九龍城當去泰國

九龍人星期日去咗皇后像廣場唔會當去咗菲律賓。

引用:Quote:NeoMom+發表於+17-1-23+15:39+ 我覺

原帖由 Soundervolt 於 17-01-23 發表

exactly ! 我讀書時代活動範圍係中環至銅鑼灣,間唔中會去尖東,想當年去旺角真係會蕩失路,笑死人!

Soundervolt 發表於 17-1-23 17:00

你也留意到我們住九龍,新界的都會過港島,工作,辦事,約人食飯,行街咁!但住港島的很小到九龍,真奇怪
‹ 上一主題|下一主題