用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求有關考插班意見, 謝謝大家 !
go

求有關考插班意見, 謝謝大家 ! [複製鏈接]

小兒在九龍灣私小讀小三, 成績在全級30名內, 熱愛足球 (已加入校隊)。想在沙田區或九龍城區找學校插班讀小四, 想請教有什麼學校可試 ??
多謝各位幫忙 !!!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,一線嗰d都可以試,但一線頭應該難少少,聖心沙官有位都應該ok

其實你讀開,不如等升中時,用沙田地址抽獎咪仲好,好過要仔仔從頭適應呀!
恐龍家

好似上年有同學仔插到SJPS小三,级名次同令朗相若。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IYY 發表於 17-1-10 00:25
小兒在九龍灣私小讀小三, 成績在全級30名內, 熱愛足球 (已加入校隊)。想在沙田區或九龍城區找學校插班讀小 ...
Sorry, 8啩一問, 乜咁啱你兩位公子係唔同學校都係考到差不多名次?

Soundervolt  hkpapa私家偵探社  發表於 17-1-10 11:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IYY 發表於 17-1-10 00:25
小兒在九龍灣私小讀小三, 成績在全級30名內, 熱愛足球 (已加入校隊)。想在沙田區或九龍城區找學校插班讀小 ...
你問自己想轉校原因先??想搵間更好既津校就間間名津都去試,唔試點知唔得??

回覆 hkpapa852 的帖子

HKpapa

係呀, 哥哥在九宣是總呈分前30名 (唔知全級排名)。細佬當年考唔入九宣, 抽獎又抽到領島(我地冇填呢間學校都抽到, 唔知點解......), 咁唯有讀九龍灣私小。細佬同哥哥唔同, 係運動健將, 入左足球隊, 今年成績大躍進, 考全級前30 名 (雖然我知道兩間學校的前30 可能係唔同級數,但兩個仔都算交到數,我已經好滿意。), 操行A。由於成績表終於見得人,所以想搵插班走佬。

回覆 HK-MAN 的帖子

今年處理大仔升中已一頭煙,我以前成日認為哥哥強,OK 的,唔駛煩,點知埋身肉搏時一樣煩。

細佬屬觀塘校網,3年後更難處理,所以想早D 安排轉去較安全的校網如沙田及九龍城區。

IYY 發表於 17-1-10 13:09

HKpapa

如果住係九龍城區讀九龍灣St Joe, 日後升中派位都唔需要太擔心 (力保Top 30%後轉用住址網就肯定可以係KL3以B1生資格去抽獎)

我好認同會員karen既講法, 如果唔係讀緊寶校, 或者本身升中網太差, 插班插去一D無直屬中學既小學, 幾年後又要煩過升中其實係犯本.

所以男仔要插班, 目標應該係LS, St Joseph同華仁, 或者一條直資. 當然, 難度係一定有.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我搬左去黃大仙, 用唔到九龍城地址。

回覆 奥脫福 的帖子

請問SJPS 係邊間??

IYY 發表於 17-1-10 13:23
回覆 奥脫福 的帖子

請問SJPS 係邊間??

聖若瑟小學 St. Joseph's Primary School

twotwoshing  咁即係由聖若瑟插聖若瑟?  發表於 17-1-11 08:24

If I were you, I will check my kid if he/she wants to change to another school first.  If yes, then check if the school has school team for the football game.  Being a good football player is a ticket to some Band1 school like LS / DBS / St. Joseph College.

IYY 發表於 17-1-10 13:22

我搬左去黃大仙, 用唔到九龍城地址。
咁怪唔之得大仔選校連保一都會諗了!

策略都係類似, 不過可以週整吓, 例如至少都要插去一D有聯繫B1中學既小學, 否則真係有D無謂..

如沙田兩呂, 葵青雙仁, 灣仔兩間軒小都可以考慮埋

回覆:IYY 的帖子

IYY, 借問下你大仔讀九龍塘宣道升中, 成績不太差應該都有好多學校收, 都重煩 ? 在宣道什麼成績升中先有利呢? 想參考下...吾該

IYY 發表於 17-1-10 13:09

HKpapa

係呀, 哥哥在九宣是總呈分前30名 (唔知全級排名)。細佬當年考唔入九宣, 抽獎又抽到領島(我地冇填呢間學校都抽到, 唔知點解......), 咁唯有讀九龍灣私小。細佬同哥哥唔同, 係運動健將, 入左足球隊, 今年成績大躍進, 考全級前30 名 (雖然我知道兩間學校的前30 可能係唔同級數,但兩個仔都算交到數,我已經好滿意。), 操行A。由於成績表終於見得人,所以想搵插班走佬。

其實令郎基本上都半隻腳入左山上果間B1男校,加埋對boot,都
可以唔駛再攪咁多野!

當然插SJPS也應一試。

另外有時間不妨在群組內同趙Sir(我唔係講某升學「專家」)收下
風,佢都有教果間B1男校的足球隊。

回覆 奥脫福 的帖子

山上果間B1男校 ??  

細佬是讀九龍灣聖約瑟英文小學。

回覆 beautyhar 的帖子

其實好TOP 那些學生已有OFFER, 唔駛煩。

未有OFFER 的依然要MOVE ON, 繼續去interview 直資學校或計劃津貼學校自行收生或大抽獎事宜。

例如我報左 St Paul Boys 同英華, 未有OFFER 前, 都要填報自行收生,計劃大抽獎。

大家煩完一輪,努力一排,最終結果變成大家都去到不錯的學校,皆大歡喜。

IYY 發表於 17-1-10 15:06

回覆 奥脫福 的帖子

山上果間B1男校 ??  

細佬是讀九龍灣聖約瑟英文小學。

你唔知沿學校旁彩興路向上行十分鐘有一間B1男校嗎?

另:聖瑟英文小學。

回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學

IYY 發表於 17-1-10 15:38

回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學

https://www.google.com.hk/maps/place/Choi+Hing+Rd,+Ping+Shan/@22.3318723,114.2136265,18z/data=!4m5!3m4!1s0x340406c999ec4f95:0xd8116cede02a5a2a!8m2!3d22.3312372!4d114.2127199

‹ 上一主題|下一主題