用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英&旅港選邊間好。頭痛中!
go

請問華英&旅港選邊間好。頭痛中! [複製鏈接]

請問華英&旅港選邊間好。頭痛中!華英一路落黎都話係一間成績好好既學校。中文通識。
旅港近年又好搶手。英文通識。
請問有冇家長可以解我心中難.

elbar  報晒佢   發表於 16-12-28 19:06
   5    0    0    0

小朋友鈡意边间?

小朋友自己無特別喜歡。屬B1a成績。已有一間選定。另一間在華英和旅港間選擇。

只論成績, 個人覺得華英稍勝; 不過機會可能旅港較高.

孺子牛 發表於 16-12-28 21:18
只論成績, 個人覺得華英稍勝; 不過機會可能旅港較高.
謝謝你的意見。即華英成績較好但競爭較大。旅港入讀機會較高。對嗎?

有無宗教考慮? 旅港無宗教, 華英基督教有無體藝強項? 旅港男田徑強, 華英男排, 辯論強
旅港有精英班, 華英無

另外, 好似兩間的高中選科都有點差別

回覆:請問華英&旅港選邊間好。頭痛中!

是的,比較下兩間高中選科的情況、自由度。旅港由初中5班變高中6班,小班教學

小兒在華英就讀,今年讀中二,可以講一件事你知,中一好舒服,冇咩功課做,小朋友聽到一定開心到飛起!我個仔讀得好開心,同屆有小學同學派左去旅港,佢地話旅港好多功課,仲話好羨慕我個仔,冇功課做。

stanleysham 發表於 16-12-29 13:01
小兒在華英就讀,今年讀中二,可以講一件事你知,中一好舒服,冇咩功課做,小朋友聽到一定開心到飛起!我個 ...

那華英中二呢?

cookiejason 發表於 16-12-29 15:14
那華英中二呢?

比中一會忙啲啲

不過其實我見佢而家又唔係真係咁忙,但放完假就要考試,佢好懶散,每日訓醒,食早餐,食完就打機睇youtube,下午開始溫書,一直到晚飯時間,之後又係打機,最後沖涼訓覺,唔覺佢有咩壓力。

stanleysham 發表於 16-12-29 13:01
小兒在華英就讀,今年讀中二,可以講一件事你知,中一好舒服,冇咩功課做,小朋友聽到一定開心到飛起!我個 ...

如果無乜功課做,請問成績方面跟得上嗎,還是要自己好自覺才跟得上?

zzeta 發表於 16-12-29 09:03
有無宗教考慮? 旅港無宗教, 華英基督教有無體藝強項? 旅港男田徑強, 華英男排, 辯論強
旅港有精英班, 華英 ...

想請教兩間選科方面,有咩吾同?

瑩希媽媽 發表於 16-12-29 16:08
如果無乜功課做,請問成績方面跟得上嗎,還是要自己好自覺才跟得上?

我好記得中一第一次派成績表之前,學校開左唔只一次家長會,老師不停咁同我地講,收到成績表後唔好太驚訝,因為大部分學生來自不同小學,佢地個個喺小學都有好成績,可能家長習慣左見到成績表科科都係A,但中學唔同,叫我地唔洗太擔心。到最後成績出左黎,係有少少睇唔慣,我個仔小學中英數常全部未試過攞唔到A,但來到中學終於都試左攞唔到A喇,中文科仲攞左個C,哈哈,但佢而家慢慢又適應番。

瑩希媽媽 發表於 16-12-29 16:14
想請教兩間選科方面,有咩吾同?

華英新高中科目

旅港新高中科目

瑩希媽媽 發表於 16-12-29 16:08

華英屬自由風氣,係要靠自己自覺,但真係唔洗太擔心,你見冇咩華英家長出黎講野就知,學校真係冇咩特別唔好嘅野。

stanleysham 發表於 16-12-29 16:25
華英屬自由風氣,係要靠自己自覺,但真係唔洗太擔心,你見冇咩華英家長出黎講野就知,學校真係冇咩特別唔 ...

上次去左簡介會,真心覺得學校教學模式很好,有一樣又好擔心,因為小女真的欠缺自覺如果她太賴散就會考得好差,如果逼下佢會完全吾同左,上到中學又反判期,好怕逼吾到佢,所以如果真系入到華英,真系好怕她這種性格不適合讀

chun媽 發表於 16-12-29 11:28
是的,比較下兩間高中選科的情況、自由度。旅港由初中5班變高中6班,小班教學

...

旅港英文通識,如果小學階段中文成績較差,對英文有興趣,是否英文讀通識好好D,還是本身中文巳經差,英文會更加難讀?

瑩希媽媽 發表於 16-12-29 16:37
上次去左簡介會,真心覺得學校教學模式很好,有一樣又好擔心,因為小女真的欠缺自覺如果她太賴散就會考得 ...

華英在中一階段的確唔谷,我仲記得老師約我個仔吃飯,同佢講:「呢位同學,除左讀書,你仲有冇啲咩想學想玩?唔好成日攞著本書啦,你冇其他野想做咩?」

真人真事,老師真係咁同我個仔講,我當時聽完都有啲O咀!

囡囡今年旅港讀中一生, 平日功課量唔, 系考試周多啲啲[系囡囡自已感受的],  對家長來說, 我都覺得唔多, 當然每位小朋友做功課的專心程度,速度, 真的因人而異
‹ 上一主題|下一主題