用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教! 如果直資收咗, 是咪要放棄大抽獎? ...
go

請賜教! 如果直資收咗, 是咪要放棄大抽獎? [複製鏈接]

如果直資收咗, 是咪要放棄大抽獎?
   4    0    0    0

你接受, 直資會收左你張小六資料表, 代表了你放棄大抽獎

ivywen 發表於 16-12-19 17:23
自行和統一派位都要放棄!

你註冊直資時,要簽承諾書 (給教育局的),承諾放棄升中派位的資格。

醒目開學勳章 王國長老

自行+抽一次過七月公佈,之前都唔可以註冊任何直資

我都想問, 收左後是不是放棄其他直資? 我還可以轉去直資?
另外,收左一般是不是要馬上交學費?

littlelamma 發表於 16-12-19 17:39
我都想問, 收左後是不是放棄其他直資? 我還可以轉去直資?
另外,收左一般是不是要馬上交學費? ...
我都想知.....如直資1收左亦登記咗,還可以轉另一間直資2?

去註冊左果間直資....取回"小六學生資料表"....交去另一間直資 ~~~

醒目開學勳章

ma記 發表於 16-12-19 23:04
我都想知.....如直資1收左亦登記咗,還可以轉另一間直資2?
可以

ma記 發表於 16-12-19 23:04

.....如直資1收左亦登記咗,還可以轉另一間直資 --- 可以,但留意,學校可以唔俾返你。我浦EK幾年,記得一個個案,前兩年有網友註冊咗A直資,後來考到B直資去返A直資攞返教育局份小六學生資料表副本文件但A直資話交咗俾教育局唔俾。

網友當年無 HINT 究竟係邊間直資玩野咁樣留難及HOLD起人哋份文件。所以,直資唔一定註冊後可以取回的。話說回頭,咁樣嘅留難家長嘅直資我係EK幾年來都係見個一次啫。

我有時間稍後搵返個POST俾大家,如果唔係你哋都可以自己爬下文

hkpapa852  無記錯的話, 有人話係東九個間. 不過未能証實  發表於 16-12-21 09:59

小時了了 發表於 16-12-20 06:34
.....如直資1收左亦登記咗,還可以轉另一間直資 --- 可以,但留意,學校可以唔俾返你。我浦EK幾年,記得一 ...

嘩!唔比番!唔係嗎!最多留位費唔要姐,可以唔比!!

小時了了  可以唔俾  發表於 16-12-21 12:27

謝謝!

ivywen 發表於 16-12-19 17:23
理論上係唔可以,但其實係有漏洞的。如果直資學校接受你唔交學生資料表但都當你註咗冊,你係可以繼續等抽獎結果。
至於同直資簽既承諾書,有冇法律效力我唔肯定,但問過教育局,呢樣嘢唔係佢管,所以唔會理。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

有直資中學容許學生先交留位費, 變左可以玩埋自行同大抽獎.

hkpapa852  妳好似知道D嘢喎!   發表於 16-12-21 10:57
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

但簽咗放棄政府學位都可以咩???

yummivio 發表於 16-12-21 11:19
回覆 miriam 的帖子

但簽咗放棄政府學位都可以咩???
教育局只會統計有那些學生係交回學生資料表.

然後將直資交回既學生資料表既學生係自行同統一派位名單剔除.

學生同學校簽既承諾書, 教育局係唔會理既.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都無交學生資料表, 只簽既承諾書同交留位費... 咁會唔會直資唔留位比我?

hkpapa852 發表於 16-12-21 11:22

hkpapa852  無記錯的話, 有人話係東九個間. 不過未能証實  發表於 2 小時前

好肯定, 係我見到個帖無講過係邊間直資, 但第二個帖有講我唔知啦, 不過我仲未返個帖

yummivio 發表於 16-12-21 11:26
我都無交學生資料表, 只簽既承諾書同交留位費... 咁會唔會直資唔留位比我? ...

您咁早有直資收, 方唔方便透露邊間呢?

回覆 小時了了 的帖子

咁一定唔係BAND 1 學校

小時了了  明白  發表於 16-12-21 12:25

Cat108 發表於 16-12-20 07:22
嘩!唔比番!唔係嗎!最多留位費唔要姐,可以唔比!!

終於搵到個帖了,

能否取回學生資料表?????http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2770247

Rachelwong2036
我在A直資學校交了留位費, A說會一定要在3月29日交學生資料表上敎育署,並放棄大抽獎。但本人心儀的B直資學校四月初才放榜, A 學校說那時要自己上教育署取回小朋文之學生資料表。請問有冇家長真的試過上教育署取回小朋文學生資料表? 因有同事說資料表上了敎署後,是不可以取回的,請問其實是得或唔得?和手續是否繁覆?需要幾多天時間??

ohnono
邊間學校咁大整估!直資最遲要在四月尾呈上取錄名單就可以,唔明點解佢要咁早呈上名單。

上年有同學試過問教局喇,教局話唔關佢地事,呢d係你跟學校的協議,佢地都係叫你返去跟直資聯絡。

如果你係直資轉直資的,我覺得不用太擔心,應該話亦沒得擔心。一係你預先取消原先的學校的註冊,但當然沒理由咁做。唯有等你最後的心儀學校結果,一但心儀學校取錄就照往原先的學校取消註冊。然後再跟心儀直資商討因為未能取回註冊文件的事。因為上年又有家長有相同的情況,只要心儀學校容許你在沒有取回舊有的註冊文件下為你保留學位的話,那麼只要你在統一放榜當天攜同派位証往心儀直資註冊即可。方法等同放榜後往叩門一樣。

理論上,在這段期間,你的註冊文件不需要呈上教局的,教局只會在9月新學年開學後,塵埃落定了,各學校才需要將所有註冊文件和學生資料整理好後呈上的。之後有甚麼更改都要由學校作申述,不是由家長跟教局聯絡和取回文件的。這直資真的豈有此理!

假若是直資想轉回玩統一派位就完全不同情況,一定要確保取回所有文件和取消註冊,所以要先跟原先註冊的直資索取最後取消註冊的日期才好。

candysandra
上年親身經歷及留言:
《多謝各位提供資料!
打了電話到教育局, 內部都有一點亂。
最後請了半天假,寫了封信去到之前間直資校想取回student record form,堅持不能退回,再打電話聯絡新校......很長很長的故事,最後沒有student record form 也註冊了

之前間學校不知是不是留難我們,但好彩最後註冊的學校D職員很幫手, 現在發現校規比想像中嚴,但讀得很開心!

‹ 上一主題|下一主題