用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀緊N班不收升上K1點好
go

讀緊N班不收升上K1點好 [複製鏈接]

各位家長您好.我的小朋友現正讀保護兒童會全日N班,早兩日見校長,她說仔仔唔達標,不會收升K1,就算未來幾個月突飛猛進都唔收.因為仔仔九月返學到而家,差不多三個月.每天返學在課室門口都哭並說掛住媽媽,間中返學唔哭(仔仔出世到返學都是媽媽照顧).而我另外只報了兩間讀k1的學校,一間唔收,另一間收做後備生第一.請問點好?
   1    0    0    0

等14/1後, 睇下邊度仲有空缺

教署會公佈

你個仔間N咁衰,咁細個,小朋友喊搵媽媽有乜出奇...

咁就係唔收K o既原因

好衰

呢d學校唔讀都算啦,老師應該要安撫小朋友架嘛,有後備個間好大機會收的,一定有人放棄架

hppa    發表於 16-12-8 13:41

無印良品 發表於 16-12-8 12:25
各位家長您好.我的小朋友現正讀保護兒童會全日N班,早兩日見校長,她說仔仔唔達標,不會收升K1,就算未來幾個月 ...

寫下求位信去waiting 那間
佢地都要比D constructive comments去suggest點樣可以解決小朋友喊嘅問題,唔係因為喊就唔收k1架嘛⋯⋯

hppa    發表於 16-12-8 13:41

回覆樓主:

仲話保護兒童會,n班喊好正常,咁都包容唔到,佢收返你都唔好讀!我相信會有更適合的學校令你小朋友返得開心又有安全感!你不妨再寫信俾後備果間(如是心儀校),另可致電其他校,有時可能會有第二輪收生!

各位家長您好.我的小朋友現正讀保護兒童會全日N班,早兩日見校長,她說仔仔唔達標,不會收升K1,就算未來幾個月 ...

我都係上星期先知,原校升K1的後備生,原因係太多人考,其他小朋友叻的,所以變左後備生,出面in得一間,唔錄取,唯有等教育局的資料

回覆 無印良品 的帖子

原來保護兒童會都咁衰,你住邊,呢到有人講牛頭角有間基督教服務處有間新校,你上綱搵下.

保會出名有愛心,除左喊外,會否仲有其他問題以致校長話唔收?有冇比咩建議你?

我都係呀, 無得直上K, 好彩荃浸收左, BUT PM OFFER!
‹ 上一主題|下一主題