用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想轉校
go

好想轉校 [複製鏈接]

現在小朋友讀小一,功課不重要,只是經常遭投訴,我怕小朋友以後會越來越反叛,因為學校老師會罵,投訴後我又生氣忍不住又要罵,唉,去到這麼谷的學校真是辛苦(emoji)。不知道怎麼辦才好(emoji)
   0    0    0    0

回覆:好想轉校

投訴?是坐不定/常去廁所/發白日夢等

搞清楚小朋友有咩問題被投訴? 假設間學校係谷嘅而小朋友根本唔受谷, 咁即係間學校唔適合你個小朋友.

回覆 nancy1015 的帖子

建議你去了解小朋友係學校情況,投訴小朋友邊方面及校方處理手法,而再作決定。

nancy1015 發表於 16-11-22 13:06
現在小朋友讀小一,功課不重要,只是經常遭投訴,我怕小朋友以後會越來越反叛,因為學校老師會罵,投訴後我 ...

其實投訴D咩先:
1. 上堂唔專心?操行問題?
2. 跟不到學業進度?
3. 有冇什麼讀寫障礙?

自己要了解清楚個小朋友究竟係咩問題,會不會自己又依賴晒學校?需要同學校、小朋友各方面好好溝通了解下先,係咪需要轉校先?要了解因由,先再作打算吧。

brother4 發表於 16-11-22 13:22
投訴?是坐不定/常去廁所/發白日夢等

是的 (emoji)

vpo0615 發表於 16-11-22 14:18
搞清楚小朋友有咩問題被投訴? 假設間學校係谷嘅而小朋友根本唔受谷, 咁即係間學校唔適合你個小朋友. ...

就係這個問題(emoji) 我仔好動坐不穩

我小學由小一開始畀人投訴坐唔定/多野講。冇辦法,我讀女校,老師年級又大,教育方式嚴格。
我其實係覺得上堂好悶,如果果堂係有遊戲,夠多刺激(stimulation)的話,我會好投入,好專心。不過呢種堂唔係常常有,教育局人員過來視察先有。

Felix223 發表於 16-11-22 16:08
其實投訴D咩先:
1. 上堂唔專心?操行問題?
2. 跟不到學業進度?

沒有讀寫障礙,因為幼稚園是國際班,上了傳統小學不適應,老師管不住,所以經常投訴。

nancy1015 發表於 16-11-22 20:23
沒有讀寫障礙,因為幼稚園是國際班,上了傳統小學不適應,老師管不住,所以經常投訴。
...

平時有冇比佢返d興趣班坐定定?
又試下佢阿仔傾吓計,比佢知大個仔,乖D聽下書。畢竟可以嘅話儘可能教下解釋比佢知,完全明白佢未能適應,free 開突然要佢咁守規矩係要d時間。

Felix223 發表於 16-11-22 20:35
平時有冇比佢返d興趣班坐定定?
又試下佢阿仔傾吓計,比佢知大個仔,乖D聽下書。畢竟可以嘅話儘可能教下解 ...

一直都這樣做呢,在家裡答應我乖乖的,到學校興奮就又會犯錯了(emoji)

回覆:好想轉校

兩個可能1是適應期,個個不同,有人很快有人慢一點,較易處理。2是有活躍症,要專業人仕幫手,亞大好似有,佢同學講亞大在校書檯上跳舞,吾知真係有病定玩

上堂咁悶,稍為貪玩既小朋友都頂唔順啦.   我個仔都係咁.    試下找其他學校吧.

我個仔二年級果日又係日日比老師罰抄書,訓導。本來全級前十即降到差不多40,搞到成個人無自信,我覺得小朋友童年好重要,所以有諗過轉校因為好多老師為免麻煩都以罰來处理但我覺得贊揚比批評更有效。本來睇埋三年級上學期表現再決定因為亞仔已經習慣係度一時三刻轉都要慢慢同佢傾。但十分感恩同幸運的係三年級遇到一個好好的班主任,她不斷鼓勵亞仔,同成日打電話比我交流亞仔的學校情況,每次係關懷的並不是好似之前的班主任是來投訴,令我好感動。雖然亞仔D自信仲需要時間返來但明顯地再有返學習動力,成績再上返級十。對我說講成績並不太重要,重要係老師的關懷,小朋友的自信比任何嘢都重要。我會睇老師是否有心教育還是逗人工的心態,如果持續年幾都是呢種老師,我一定會轉校囉。即使我個仔係好多家長羨慕入到的學校我都會豪不猶豫轉囉。

manlee22 發表於 16-11-23 00:34
我個仔二年級果日又係日日比老師罰抄書,訓導。本來全級前十即降到差不多40,搞到成個人無自信,我覺得小朋 ...

呃,就算我現在想轉校都轉不到,因為插班生要明年6月先可以報名,所以現在只能慢慢教導了。頭都大了

nancy1015 發表於 16-11-23 21:03
呃,就算我現在想轉校都轉不到,因為插班生要明年6月先可以報名,所以現在只能慢慢教導了。頭都 ...

真是需要好多好多時間教導同改變佢的諗法,我都努力中,大家加油吧!小朋友的童年太重要了,會影響佢大個對事情樂觀定悲觀的思考方式

可能小朋友有小朋友的問題,我們要多開導,但學校老師是否有愛心都好重要,我們真是萬分努力去了解然後去解決
‹ 上一主題|下一主題