用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有學校料放「打風假」派定明天功課
go

有學校料放「打風假」派定明天功課 [複製鏈接]

http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1476955519819
2016年10月20日 星期四

強颱風「海馬」即將殺到,天文台今早發出1號戒備信號,並表示海馬會在明日有可能相當接近香港。但有家長反映,學校預料明天有「打風假」,今天「貼心地」連帶明天的功課一併交代,結果共有17項功課,家長嘆「學生連打風也不能休息」;亦有家長鼓勵子女,若今天完成所有功課,明天下午可以休息看卡通片。

有家長在「不願小朋友成為功課奴隸」發帖,分享子女學校因預計明天有颱風吹襲,而預先派發明天的功課,「(家長)問:點解咁多功課,連聽日都寫埋?(子女)答:因為聽日可能打風,所以老師話俾(畀)定」。帖文一出即引來多位家長和應稱遇到同樣情况,「打風俾(畀)小朋友抖吓都唔得」,更有家長暗諷「老師用心良苦,讓小朋友早早知道:打風唔係放假,唔駛成日想打風」。

有家長指,手冊有列明今天與明天的功課,若明天需要上學,則只需完成今天的功課。但亦有家長表示學校沒因颱風而給更多功課,「老師當明天一切正常,提醒明天要帶的用品」。
   0    0    0    0

我女尋日話老師俾定下星期一交嘅功課,預打風喎!

醒目開學勳章

我仔4樣功課

我女學校都係!寫滿了手冊,total16 樣(真係包羅萬有,勞作都有)加2樣自習功課,另加通知將有中文測驗及範圍,真係超窩心!我地尋晚做功課做到十一點幾,連今天默書都唔得閒溫,好在天文台英明,今天真係打風!

我地都係 ,兩日加埋有十樣,

回覆:有學校料放「打風假」派定明天功課

朋友一樣

下周測驗,打風假用來溫習

IloveJJ 發表於 16-10-21 08:28
我仔都係啦!最慘係大部分寫晒响尋日嗰欄,剩返少少寫今日,咁尋晚唔肯定今日打風架嘛!做到死死下,結果1 ...
我哋都係寫咗兩日功課, 但就唔多, 兩日加埋得9樣。阿妹近排勢如破竹, 星期五晨早七點幾彈咗起身, 話要即刻做晒D功課佢, 因為下午要 "" !   終於, 一陣就做完, 玩足大半日, 佢仲話好悶, 無乜玩具, 但佢玩到悶又唔會攞書出嚟溫喎!

IloveJJ 發表於 16-10-25 12:07
恭喜了!阿妹開竅! 我哋打風假要嚟溫書
開竅? 此言差矣, 佢目的只係為咗玩而已, 其心不正。

學校上星期五運動會取消左再改期,無加功課。

醒目開學勳章

星期五原本話要小測中文.

咁當日打風我問阿仔: "你洗唔洗温吓D 中文, 星期一一定會補測嫁喎."

阿仔答:"唔洗LA, 老師話會打風, 所以星期四已經測咗."

little_yolky  唔計分的吧。  發表於 16-10-26 10:31

好彩,我們學校原本周五有中評,周四手冊寫,可能打風,改在下周一。功課也沒多。好開心。

我兩個小朋友同一學校, 細佬冇比定, 家姐有一科有比定.  不過根據家姐的講法, 係即使唔打風, 該科老師都因為要去教育局而上唔到堂, 所以提早比定功課.  只係其中作文的題目係同打風有關的, 而呢篇文隔離班好似之前已作了, 但唔係同一題目.  應該老師臨時改了題目.

我仔學校星期四測驗,所以打風前夕都冇加功課,只係4份+改正,今個星期都冇埋默書。
‹ 上一主題|下一主題