用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 簡體字兒童書
go

簡體字兒童書 [複製鏈接]

請問各位媽媽,知不知道如果想在香港買簡體字的兒童書、故事書比小朋友課餘睇,有無書店會有呢?

小兒喺ESF就讀,學緊簡單中文,唔想佢又學繁又學簡咁confused,所以想買D簡體字兒童書比佢睇。我身邊的ESF家長都想搵,所以上嚟問吓。我知道上網有好多途徑可以訂到,但我想去書店親自睇到本書,自己睇吓內容適唔適合小朋友的程度,揀吓題材咁。上網都搵過,香港真係好似無書店售賣簡單字書?
   0    0    0    0

旺角樓上舖有d,但唔算多。

其實真心想問,究竟多唔多媽媽會搵簡體字書比小朋友睇呢?香港都有好多間國際學校係教簡體字。

階梯閱讀就Mandarin Matrix,esf也有提供Mandarin Matrix的網站作為課外閱讀的。或者在某寶應該很多簡體字兒童書籍

回覆 aidan08 的帖子

多,我就係,我小朋友睇好多課外書。會係本地書店、淘寶、或去開大陸/新加坡旅行買。
另外,我成日去公共圖書館借書,有簡體書的,有d 睇完好,會上網成個系列買。

luckyveronique 發表於 16-9-20 19:08
階梯閱讀就Mandarin Matrix,esf也有提供Mandarin Matrix的網站作為課外閱讀的。或者在某寶應該很多簡體字 ...
我知淘寶好多,但我想打書釘,自己揭吓睇吓內容質素如何先買。

Jane1983 發表於 16-9-20 19:17

多,我就係,我小朋友睇好多課外書。會係本地書店、淘寶、或去開大陸/新加坡旅行買。 ...
本地書店你也找到簡體兒童書嗎?

我唔想去圖書館借,因為我會同小朋友睇完又睇讀完又讀,所以想買。上次去新加坡真係完全諗唔起可以去買書......

旺角樓上舖有d兒童簡體字書的,但數量唔多。
公共圖書館係比你借來和小朋友睇,觀察佢鍾意什麼書種,這個很重要的。我試過上網買唔同類型的簡體字書,比小朋友試吓,但有些寫得好悶,趣味性好低,簁氣。

搵個小朋友喜歡的書,大家一齊睇,睇完一本再延展閱讀,小朋友受益無窮。花d心思和時間都值得。

Jane1983 發表於 16-9-20 20:07

旺角樓上舖有d兒童簡體字書的,但數量唔多。
其實我成日同佢睇書,我係知道邊D類型啱佢,不過以前睇繁體,但現在佢愈學愈多簡體,開始混亂,所以想比佢睇簡體。所以我先想親自去揀D書比佢睇。

aidan08 發表於 16-9-20 19:42
我知淘寶好多,但我想打書釘,自己揭吓睇吓內容質素如何先買。

會考慮上深圳嗎?

深圳書城中心城 | ULifestyle Travel http://travel.ulifestyle.com.hk/m/spots/detail.php?id=ADkRZREgA3U&p=1

huba 發表於 16-9-21 01:52
會考慮上深圳嗎?

深圳書城中心城 | ULifestyle Travel http://travel.ulifestyle.com.hk/m/spots/detail ...
先謝謝你回覆。
我知道深圳有書城,應該好多選擇,只係想睇吓香港會唔會有,方便D。

回覆:小猴子兒 的帖子

可否告知那套書是什麼名子,方便在淘寶尋找

我通常上當當睇左先, 因為比較齊, 而且有rating and reviews, 之後再去淘寶搵.  選擇多到你眼花, 又平.  我由童書到閱讀理解, 教兒童寫作的, 認字的都買過哂.  又可因應你需要, 可揀d有拼音的 (不過我多數蓋住拼音叫佢讀來認字, 佢消閒就由佢連拼音睇).  有時我自己教佢時用拼音本, 唔洗下下上網查拼音, 好方便.   

深圳書城我去過幾次, 好亂, 選擇又唔夠上網多, 後來都冇去了.

elmostoney 發表於 16-9-22 10:33
我通常上當當睇左先, 因為比較齊, 而且有rating and reviews, 之後再去淘寶搵.  選擇多到你眼花, 又平.  我 ...
謝謝你介紹當當網,剛上過去看看,果然很好!

上百度 打公文語文免費下載, 我download了, 不知齊不齊, 有 A, 2A, 3A, 4A, 5A, B, C, D, E, F. 不過未搵到音頻.  簡體字.
‹ 上一主題|下一主題