用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝中小學功課量
go

王錦輝中小學功課量 [複製鏈接]

想請問王錦輝的功課量多嗎?是傳統式功課還是專題式?
另外想問下一年考幾次試和課外活動多嗎?謝謝回答!
   1    0    0    0

如與傳統地區性學校比, 功課量不多, 適切, 中英數一般第二日交, 其他會一星期或過幾日交.
題目有傳統的, 如做數, 抄詞語, 但非傳統的, 都十分重視, 如中文有個人演說幾分鐘, 一年一兩次, 英文亦是. 其他就group project. 每年係project term, excursion week 後, 搞presentation, 全校性. 考試, 每年兩大考, 兩中期. 數, 再加點module tests.

請問課程是否比官津輕鬆?教科書是本地出版社嗎?有多少科目要讀?测驗考試只有中英數?有宗教科目要考嗎?有没有名次?

kat0318 發表於 16-9-14 08:40
如與傳統地區性學校比, 功課量不多, 適切, 中英數一般第二日交, 其他會一星期或過幾日交.
題目有傳統的,  ...

有TSA嗎?

hailey_ma 發表於 16-10-16 14:13
請問課程是否比官津輕鬆?教科書是本地出版社嗎?有多少科目要讀?测驗考試只有中英數?有宗教科目要考嗎? ...

輕鬆與否, 真的很難比較. 以量比, 可以說少. 但presentations, journals, projects都要多一點思考, 花時間的.
或者你參觀下傳統官津, 看看他們展出的學生作品, 再比較一下王錦輝學生展品, 你會有點得著. 你便會知那一套切合你小朋友的性格.

教科書大部份是本地, science不是.
測驗只考中英, 數今年用module tests, 不加測驗.
考試, 中英數三科.
無宗教科, 所以唔洗考.
名次呢, 我地家長唔知. 但你估到自己仔女斤量, 因有split class (即能力較高的學生被抽出來教, 中英數皆有) .

一點好重要, 如想抽籤升中, 要呈分試, 王錦輝並無呈分的.  

hyde1111 發表於 16-10-26 21:29
有TSA嗎?

小兒小三那年有考.
有練習, 當平日功課做. 量ok.

回覆 kat0318 的帖子

Thanks....是否六月尾考試? July summer holiday? 做 project 會用上一個月?? 咁會唔會少左一個教學月? 有時是有點擔心太少功課,同學的中英文根基會否唔好..到中學時比較吃力

兔兔BiBe 發表於 16-10-27 09:48

唔係唔洗TSA嗎?

我記得之前聽講座,話有TSA,但家長可自由選參加與否!

回覆:王錦輝中小學功課量

如小朋友較內向,入去會否反而辛苦?

tiggerMaMa 發表於 16-10-27 10:59
我記得之前聽講座,話有TSA,但家長可自由選參加與否!

我小朋友考個年未出事.

hailey_ma 發表於 16-10-27 09:58
唔Thanks....是否六月尾考試? July summer holiday? 做 project 會用上一個月?? 咁會唔 ...

黎緊都係6月頭考. 19/6 project term, 8/7 showcase.
我都擔心架, 我都會自己俾練習佢, 主要係假期或考試前做(因我係唔識點同佢溫書, 同我細個溫書背書方法唔同了).
我知自己係一個"唔會放晒手"的媽媽, 所以就算讀津校, 我都會自己買練習佢做.

我估係bk, 大家都睇唔少意見.
睇完真係好睇返自己作為父母想要點的學校.
你話一間津校, 用中文教, 英文就唔及一間全英教的學校嗎? 唔會喇.
又或者一間全英教的直資學校, 個個就一定"落落聲", 我又唔會信囉.
講真, 有時都睇小朋友有幾吸收的.

你不妨去下其他心儀小學, 再去王錦輝, 用英文, 普通話試佢地, 你會睇到他們的能力,看看他們的反應. 你可能會知如何決擇.

釘釘 發表於 16-10-27 11:24
如小朋友較內向,入去會否反而辛苦?

講唔埋架喎.

老師好encouraging, 唔會點罰(這也有不好). 內向唔係會變得活潑些嗎?!

‹ 上一主題|下一主題