用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

del

2    0    0    1

引用:家裡每天都會和小朋友認讀、玩一小時;另外

原帖由 OP妮歌 於 16-08-14 發表
家裡每天都會和小朋友認讀、玩一小時;另外睡前1小時故事時間(中、英、普)

其他時間便是工人姐姐照顧。
五千蚊唔多夠 options 1 and 2.

回覆:幼稚園階段只能預算每月$5000(不計車資雜費)

揀左 1 同2 都好難只參加一個興趣班 同5000 唔夠

揀3

如果對學術有一定要求又準備考直私,唔會選3,但1,2都好難做到$5000內!仲要預算學費年年加,有幾多間好似KV咁經濟實惠!

一定是3

引用:家裡每天都會和小朋友認讀、玩一小時;另外

原帖由 OP妮歌 於 16-08-14 發表
家裡每天都會和小朋友認讀、玩一小時;另外睡前1小時故事時間(中、英、普)

其他時間便是工人姐姐照顧。
$5000 只足夠俾K1 學費,金巴倫$4990/月,LH around$5000/月,St.Cat $4783/月,所以你要把私幼的Budget 調高. 仲有,興趣班學術型x2(英+數),音樂x1,運動x1 , 每樣$1000 上落,合共$4000!

回覆:OP妮歌 的帖子

首先樓主可以有咁多時間陪伴小朋友成長, 我覺得他能力應該不會差. 樓主有什麼期望?我個人喜歡英普班, 可惜報左間唔收. 若你唔係一定要去好多人爭既小學, 我揀1. 少兩張興趣班沙紙, 唔死得人.

adrio  My grand child never get certificate of music,eng or others. Still get dbs,dgs an st paul offer. 500   發表於 16-9-19 16:35

因有個家姐考小,要再比多八九千比細佬幼,我覺得太多。
睇來都係只考KV、同另一啲學券幼就算

引用:因有個家姐考小,要再比多八九千比細佬幼,

原帖由 OP妮歌 於 16-08-15 發表
因有個家姐考小,要再比多八九千比細佬幼,我覺得太多。
睇來都係只考KV、同另一啲學券幼就算

...
教育路長途漫漫,不應亦不需急花在一時。我始終相信,家庭教育非常重要。你願意每天花兩小時陪伴孩子成長,這已經比任何興趣班來得重要。

lambeanmama 發表於 16-8-15 14:54
教育路長途漫漫,不應亦不需急花在一時。我始終相信,家庭教育非常重要。你願意每天花兩小時陪伴孩子成長, ...
認同. 有得揀我會用我的時間陪小朋友,唔洗俾咁多錢俾私幼賺

似乎(3)最合預算,興趣班真係唔係必要,你帶佢去游水打波也可。

(3). 可以慢慢睇吓小朋友強項&興趣再決定報唔報興趣班.

引用:Quote:原帖由+OP妮歌+於+16-08-15+發表因有

原帖由 lambeanmama 於 16-08-15 發表
教育路長途漫漫,不應亦不需急花在一時。我始終相信,家庭教育非常重要。你願意每天花兩小時陪伴孩子成長, ...
唉!我都係咁想,但去到考小就發覺不是那回事

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-08-15+發

對,我認同,但有時人必須面對現實。你既然有budget 的concern, 當然應該從自身能力下為孩子提供最好的教育。但何謂最好?根本不會有一套準則。重點是量力而為呀。

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-08-15+發

如果有金錢限制,你報KV亦唔會仲有幾多餘錢報興趣班,我當英文一樣,一個星期上1至2次,1個月已經$1000以上,除有學校雜費嗰類,而且我個人不喜歡KV的,對小朋友操練太過度了。

如果係咁,就要花多些時間工作了。
現在全職媽媽,但看來要提供更好教育,都係要花多些時間去搵錢

細果個如果可以跟大果個升小,咁讀學卷happy school都得啦?

引用:如果係咁,就要花多些時間工作了。 現在全

原帖由 OP妮歌 於 16-08-16 發表
如果係咁,就要花多些時間工作了。
現在全職媽媽,但看來要提供更好教育,都係要花多些時間去搵錢

...
其實中英數自己花多d心思時間自己去教同伴讀.....效果仲理想....又可以親子....我唔信自己幼稚園level都教唔黎...唔一定出去補先係最好....興趣班搵一兩個又唔係好貴!

引用:Quote:原帖由+OP妮歌+於+16-08-16+發表如果

原帖由 Yeahly_ly 於 16-08-16 發表
其實中英數自己花多d心思時間自己去教同伴讀.....效果仲理想....又可以親子....我唔信自己幼稚園level都教 ...
我主要想比仔學phonics,自己教恐怕發音唔正教錯

引用:細果個如果可以跟大果個升小,咁讀學卷happ

原帖由 L+H 於 16-08-16 發表
細果個如果可以跟大果個升小,咁讀學卷happy school都得啦?
未知考到邊間先煩

同埋,大嗰個性格同發展語言強、愛看書和自主學習;但抗拒功課,唔係咁適合津校;細的就應該ok

‹ 上一主題|下一主題