用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問康協會出左評估,要等幾耐先有位?住東區 ...
go

請問康協會出左評估,要等幾耐先有位?住東區 [複製鏈接]

請問康協會話排評估要6-8星期,出評估報告要3個星期,仲要有咩程序?政府認可嗎?是否要社工跟進?要等幾耐先有位?佢地訓練收費如何?因為屋企低收入,有咩機構可以評估平D同訓練係平D呀?小朋友剛發現很多種有自閉特徵,很迷網又唔識。住東區,謝謝幫忙!!!

0    0    0    0

回覆 wongmarkmark 的帖子

你們小朋友幾大?

21個月,實在好無助感,機構係好多咁,但下下都話幾千蚊

回覆:請問康協會出左評估,要等幾耐先有位?住東區

可以直接返健康院轉介去CAC 做評估。

已排緊CAC評估,已等左3個月,仲要等多8個月呀,出年4月先有得睇

回覆:wongmarkmark 的帖子

評估最平係政府的,但妳要等上6-9月,會浪費左d時間等,協康的價錢算比較平了,有左認可的評估報告先就可以排E I S位,排呢d位都要等年幾兩年,有經濟困難可以申請關愛基金的訓練,但前提都是要評估左,有左排位的號碼

引用:已排緊CAC評估,已等左3個月,仲要等多8個

原帖由 wongmarkmark 於 16-08-10 發表
已排緊CAC評估,已等左3個月,仲要等多8個月呀,出年4月先有得睇
我4月都排左CAC,我都唔知幾時先會到我,所以聽左朋友的建議我都係去左協康

評估應該無得平了, 協康呢個都算平的了, 另外, 在協康評估完之後就立刻佢地會收小朋友排隊私人訓練了, 份報告係只用來比政府安排I/E/S位。問下協康有無資助, 通常都有d 一次過好似6000元資助,唔知現在仲有無, 因為有時睇你好唔好運, 有funding返來。另外報告出到就找社會福利署(近你屋企的), 打電話問要約社工, 我小朋友咩情況, 之後會有社工找你了。如果你唔怕遠, 就周圍打電話問下其他有提供治療的機構,睇下有咩可以上, 又問下攞唔攞到資助, 現在就算私人的都好多人排隊等做治療的。

多謝你們的回覆!有邊個機構比較平同好,可以在排期時上住先?

引用:多謝你們的回覆!有邊個機構比較平同好,可

原帖由 wongmarkmark 於 16-08-12 發表
多謝你們的回覆!有邊個機構比較平同好,可以在排期時上住先?
耀能有d小組班,妳可以上巨的網站睇下,但係要抽籤,依家應該要等下一季先會有,地點對妳可能有點遠

回覆:KCHK 的帖子

請問打去社署揾社工黎做咩?社署有訓練班?thx~~

如果你是CAC評估的, 需要排位的治療訓練,係會refer 你去見醫務社工等佢幫你排I/E/S位。不過如果你係自己私人去做評估(政府接受的報告)就自己找社工申請。

‹ 上一主題|下一主題