用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇細B上小學跟唔到要重讀?
go

有冇細B上小學跟唔到要重讀? [複製鏈接]

如題

MrBeast  識個小一好辛苦  發表於 16-9-7 09:13
   0    0    0    0

引用:如題 +

原帖由 jjsiuyin 於 16-08-03 發表
如題
我識的細B全部都適應到,有不少更成績優異,包括11、12月超細B。

我女兒都是12月尾的細B, K1-K3要時間適應, 但小一開始便沒有問題,讀一線小學,各科成績優異,加油.

回覆:jjsiuyin 的帖子

大細B的表現差異在幼兒及幼稚園時期較大,上小學後會漸減少。就算同是細B,性別、有沒有兄姊在前及家庭間不同的培養都可以影響表現。就算有細B在小一留班又或者表現優異對你都未必有足夠的參考價值。

回覆:有冇細B上小學跟唔到要重讀?

其實細B上小學大多數跟得上,反而我個人覺得細B考慮問題是K3升P1考直私學校和叩門時的確有D被label.....除非派位或自行不用面試。

我仔都是12月中出世的細B, 係幼稚園階段比較明顯小小,因為手仔未發育好, 寫字比同班同學慢dd,  到上小學后完全冇問題, 今年9 月我仔讀S1.  

是否重讀重點唔係佢係咪細B,係要因應小朋友係咪跟得上課程,如果跟唔上進度,大B都一樣重讀。

小學大b細b已冇距離

我女是細B幼稚園吃力D但上小一後冇問題最緊要係睇老師人品佢學業冇問題,小一小二係有時周身郁班主任老師剩閙果老師勁冇耐性,閙到初頭欠佐D自信,同學有份錯都剩閙我女,後來跟佐升了小三,脫離班主任魔掌後成績表現亦好了很多所以jm加油細B五會比人差

大細B 的分別應該是幼稚園時期才明顯,上到小學差距會越來越少,大B 一樣有人跟唔到要重讀。
我女都是細b, 完全無問題

即使有細b跟唔上可能家長都唔願意係呢度分享....所以通常呢d題目樂於分享既多數係跟得上而且多數係女仔既例子

MrBeast  Agree  發表於 16-9-20 17:32

同細B關係不大,一般學校唔太差一個可升班,成績差是未開竅,或早起晚上牀,長期精神不足或家長要工作,小朋友唔識冇人問,慢慢唔想做功課或選錯學校如名校,功課每天10樣以上,每星期中英默書,家長感孩子不好,天天駡,邊有動力讀書!

‹ 上一主題|下一主題