用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 --------
go

---------
   0    0    0    0

回覆:dorisng53 的帖子

油基學校個網站無寫得咁詳細,只係列概況,只係列哂派去b1b2中學,例如聖保祿都係得九個,全部單位數,如果派左成十幾個去慕光又唔寫出黎  ,報喜不報憂,咁對家長既知情權好唔公平。

dorisng53 發表於 16-7-23 22:59
我親友話有十几人,佔了該校中一差不多3,4成人,是真的嗎?
有冇可能接收咁多,又唔係龍校

dorisng53 發表於 16-7-23 22:59
我親友話有十几人,佔了該校中一差不多3,4成人,是真的嗎?
慕光一級可開5班, 可收146人以上.....

就算有1X人入讀, 又點會佔到3X/4X%呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:dorisng53+發表於+16-7-23+22:59+我

原帖由 hkpapa852 於 16-07-25 發表

慕光可以收146人以上,你真係好離地喎,幾耐無出過街?

引用:Quote:dorisng53+發表於+16-7-23+22:59+我

原帖由 hkpapa852 於 16-07-25 發表

今年中一共收生40人

panpa 發表於 16-7-27 20:09
慕光可以收146人以上,你真係好離地喎,幾耐無出過街?
慕光事實係可以收一級146人喎, 自己去睇吓P.6:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/KL5%20SSL.pdf

當然, 有咁多位唔代表最後有咁多人讀

參考2014-2015年校務報告, 前年中六有214人, 不過中一只有89人. 如果今年真係收得50人都唔夠, 真係幾大件事....... 可憐杜葉錫恩女士既心血

我成日都有出街, 不過我又無朋友係功樂道附近住, 又無興趣去睇吓CCTVB有冇係附近拍劇, 亦無興趣去嘗試野生補獲陳啟泰, 所以我諗唔到理由點解要去慕光附近
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-28 08:58

我成日都有出街, 不過我又無朋友係功樂道附近住, 又無興趣去睇吓CCTVB有冇係附近拍劇, 亦無興趣去嘗試野生補獲陳啟泰, 所以我諗唔到理由點解要去慕光附近

黎捉精靈囉!好似d乜嘢新手精靈、唯讀精靈、星星月亮精靈。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

係呀, 附近有聖潔靈

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-7-28 08:58
慕光事實係可以收一級146人喎, 自己去睇吓P.6:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-s ...
睇返2016-17編班結果,來年真係收得40人
http://www.mukuang.edu.hk/resources/1617F1ClassDivision.pdf

hkpapa852  咁幣..... 轉做直資都係唔想俾殺校, 而家又攪成咁.....   發表於 16-7-28 13:24
‹ 上一主題|下一主題