用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN / K1
go

PN / K1 [複製鏈接]

我想問如果小朋友吾讀PN, 直接讀K1, 會有咩影響呢?
   0    0    0    0

如果考名幼就蝕底D

回覆:PN / K1

一般來說少了社交, 運動,學習, 培養德育的機會, 但他們都只是學吓玩吓, 唔會話影響一生. 如果你家庭教得好, 安排得好一樣無問題. 視乎家長目標, 想考名幼讀N就好d, 因為家長安心d, 哈哈. 我小朋友就有上N, 因為我地是雙職家長, 唔想佢留喺屋企無野做.

我小朋友無上N, 但有安排獨立上堂的playgroup. 我認為N 不是必須的,但家長需要在家訓練孩子獨立,並且讓孩子有適量社交活動及表達能力。

我女係大B,我認為可以早少少返學,我都想抖下氣

咁佢本身都好鍾意返pg,返學好過對住我呢個懶媽

私校N 可以直升,搵K 壓力細d,唔使玩大包圍。

有朋友公一份婆一份屋企開支就鬆啲, 所以送個女去全日N班.

引用:我小朋友無上N,+但有安排獨立上堂的playgro

原帖由 lambeanmama 於 16-07-08 發表
我小朋友無上N, 但有安排獨立上堂的playgroup. 我認為N 不是必須的,但家長需要在家訓練孩子獨立,並且讓孩 ...
Agree...
冇返n,直接返k1,k1果時病都少d.
我覺得唯一分別係社交群體弱d,不過要睇小朋友本身性格,一返幼稚園好快追返
我自己教,加上獨立返pg, pg老師評語都讚自理能力好, 識自己洗手,孭書包,已戒片.
其實視乎屋企有冇教,有朋友話返全日學自理,佢期望老師幫小朋友戒片,但最後唔成功.

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-07-08+發

原帖由 kumasanee 於 16-07-10 發表
Agree...
冇返n,直接返k1,k1果時病都少d.
我覺得唯一分別係社交群體弱d,不過要睇小朋友本身性格,一返幼稚園 ...
自理能力視乎家長是否夠"狠心".

‹ 上一主題|下一主題