用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區:鄭榮之 丶馬崇vs 培基
go

沙田區:鄭榮之 丶馬崇vs 培基 [複製鏈接]

大家如何評價這3間?
如果Band 1中 好動女派了鄭榮之或者馬崇,應該考慮叩培基嗎?

0    0    0    0

sunshine0613 發表於 16-6-29 06:09
大家如何評價這3間?
如果Band 1中 好動女派了鄭榮之或者馬崇,應該考慮叩培基嗎?

...

馬崇B2頭校風可以,培基不比鄭榮之好,
只係直資有自有心儀家長,
與其仲要花銀兩,我寧選鄭榮之或者馬崇.....
留銀兩作其他支援好過....
.

引用:+本帖最後由+jason1977+於+16-6-30+02:19+

原帖由 jason1977 於 16-06-30 發表
正確

回覆:沙田區:鄭榮之 丶馬崇vs 培基

上次參觀鄭,整體感覺差少少(比較參觀過的區內其他B1.
培基去年參觀整體感覺(尤其資源)很不錯
馬崇沒有參覌,了解只限討論區家長講的

所以心大心細

引用:上次參觀鄭,整體感覺差少少(比較參觀過的

原帖由 sunshine0613 於 16-06-30 發表
馬崇沒有參覌 ...
如果唔介意交學費,培基係直資資源當然比津校豐富啦,至於鄭與馬崇應該鄭較優,鄭始終係英中,地理位置亦佳,現時成績弱主因收了不少直屬小學B2生,馬崇入唔倒英文班就有機會入中文班,睇家長究竟想要求啲咩。

甲一、二、三、和乙一、二、三、都係郭德勝,鄭榮之、梁文燕。如果派入梁文燕,我打算叩培基,此終都係英語授課比較好。以上排位,全根據老師安排,希望會成功啦!

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+16-06-30+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-06-30 發表
如果唔介意交學費,培基係直資資源當然比津校豐富啦,至於鄭與馬崇應該鄭較優,鄭始終係英中,地理位置亦佳 ...
聞說鄭會跟小學脱鈎,是考慮中還是已經決定了(何時實行)?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-06-30+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-07-01 發表
聞說鄭會跟小學脱鈎,是考慮中還是已經決定了(何時實行)?
已落實,好似仲有兩年

sunshine0613 發表於 16-6-30 09:28
馬崇沒有參覌 ...

直資中學不比官津,始終收費中學,
門面一定做足,先有客似雲來,
所以好多家長常說直資資源好,乜乜云云....
其實真正好既直資本來咪得幾間,
個人認為除非1A/B直資,
其他直資只是令家長付費又Feel Comfortable....而矣..

‹ 上一主題|下一主題