用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請心請教選幼稚園(好頭痛)
go

請心請教選幼稚園(好頭痛) [複製鏈接]

我個女係二女,有個哥哥將會升小一。
哥哥間小升一係因為佢嘅能力,所以揀左間中平以下的小學。咁個女暫時覺得可培養一下,所以試考跑馬地聖瑪並收了。
坦白講,希望將來可試下跨區揀心儀女校。但係咪應該博呢?(因為妹妹已讀緊津校n班,變相要轉校)
如果到時揀小一果陣,等一round放棄哥哥讀緊嘅小學,就等同大抽獎。派唔派到跨區冇人知。
咁係咪照應該轉校去聖瑪呢?
諗到頭都爆,希望大家俾d意見

1    0    0    0

回覆:乖仔媽咪 的帖子

有得轉當然轉,不應因哥哥局限左妹妹

回覆:請心請教選幼稚園(好頭痛)

轉校對n 班小朋友無影響. 你唔喜歡哥哥間小, 又何苦要阿女入.

多謝大家
因為同依家呢間幼稚園有感情(哥哥都係由n班讀左四年),而且又近屋企,所以考慮多左。
身邊好多朋友家人都係讀聖大,都好鍾意呢間學校,而且又派得好(就算跨區),所以覺得係咪試下呢⋯⋯

引用:多謝大家 因為同依家呢間幼稚園有感情(哥

原帖由 乖仔媽咪 於 16-06-07 發表
多謝大家
因為同依家呢間幼稚園有感情(哥哥都係由n班讀左四年),而且又近屋企,所以考慮多左。
身邊好多 ...
聖瑪是好學校,但是只是轉校對提升誇區派位幫助極微。如果你是target聖瑪同區幾間女津校。除了轉校有兩個問題問自己(1)已是教友嗎?不是會做嗎?(2)會搬家抽12區嗎?我是你如果在不舟車勞頓情况下也會轉校,但是也不會對誇區派位有過份期望。

回覆:socute 的帖子

非常同意! 12區校網是很難抽,除非20分自行在手才值得搏一搏...如果一心只期望誇區抽中,根本同讀邊間幼稚園無關!
聖大是誇區抽唔到,叩門階段比現在讀緊哪間多少少優勢~

其實2個唔同學校接送好煩。好多活動都參加二次。妹妹讀左先,上到k2先諗跟哥哥尾定再考直資私小博叩門。pn女仔多數乖聽話,再睇定d先。

回覆:乖仔媽咪 的帖子

如果唔煩接送等問題,如你所說,給女兒一所較好的學校當然是好的! 起碼有條件將來再決定!

回覆 乖仔媽咪 的帖子

哥哥小學,妹妹係必收生,如果妹妹唔跟哥哥,係無咗首名5分囉。妹妹得10分咋。不過如妹妹能力好,大可以另外考學校。

多謝大家。其實呢個煩惱已經纏繞左幾個月,直到今個星期再唔遞信俾n班幼稚園,就會claim多個月錢,所以不得不選擇。深明唔係首名子女+冇宗教信仰嘅情況下,仲要跨區挑戰12網嘅困難 但真係好希望三年後有一絲希望,嘗試一下。轉換下環境,可能到時有另一種想法呢?希望呢個想法係啱啦

‹ 上一主題|下一主題