用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果大抽獎派得唔好,但有私小backup
go

如果大抽獎派得唔好,但有私小backup [複製鏈接]

如果我最後選擇讀私小(已交留位費註冊),我是否不用理會派位注冊事宜?註冊証自己keep住就算?相等於放棄大抽獎派位?
謝謝解答~

hppa  yes  發表於 16-5-19 10:00
   8    0    0    0

回覆:如果大抽獎派得唔好,但有私小backup

Yes

乜都唔洗理,Holiday mode ON!

感謝解答!
如果抽到心儀學校
當然唔駛錢讀書最好啦~

引用:如果我最後選擇讀私小(已交留位費註冊),

原帖由 miugube 於 16-05-19 發表
如果我最後選擇讀私小(已交留位費註冊),我是否不用理會派位注冊事宜?註冊証自己keep住就算?相等於放棄 ...
去叩門叩到心儀學校咪有用囉

咁想請教吓, 如果我有私小backup, 大抽獎抽唔到心儀學校(例如派咗學校A俾小朋友), 而我哋已經plan咗會去叩門(例如心儀學校B).  

如果係咁o既情況, 我係咪都仲要先去學校A註冊先? 一或可以keep住張派位證直接交俾學校B(如果叩門成功的話).  因為如果最終學校B唔收小朋友, 我哋係諗住讀私小而唔會讀學校A.  

所以有疑問仲駛唔駛將派位證先交俾學校A, 到之後如果學校B收咗又要去學校A攞返.

謝謝解答!  

hppa  no need to register at school A. keep 叩門 until you get a desire one.
at the end you choose to go t   發表於 16-5-19 15:56

不用去學校A注册。

若B成功張證交B校。

siden 發表於 16-5-19 15:59
不用去學校A注册。

若B成功張證交B校。
唔該晒siden同hppa o既解答! 咁我哋就唔駛為咗張派位證走嚟走去,直接等到叩到心儀學校交俾佢哋就ok.  

我是咁做 ! 沒有去派位校註冊,
叩到間心儀的, 就拿派位証去這校註冊 !
通知私小放棄學位

siden 發表於 16-5-19 15:59
不用去學校A注册。

若B成功張證交B校。
我有个问題~唔係所有人都要係果两曰註册,教署先会keep个津校位俾你咩?如叩B校佢係註册日好後先通知收你,又唔去A校註册,津校仲会唔会keep个位俾你,定assume你已退出津校保隊,去讀直私?

唔註冊咪即係"唔要"派給你官津的學位, 唔註冊學校也不留位 !
唔讀津小可以讀c小, 叩到心儀津校才讀 !   

叩門, 即後補學位, 有人放棄/預留就可以補上 !
一般在7月先可以註冊 !  
但有學校就會派位生註冊之後一至二星期都通知註冊

引用:+本帖最後由+subb+於+16-5-19+17:42+編輯+\

原帖由 subb 於 16-05-19 發表

唔註冊咪即係"唔要"派給你官津的學位, 唔註冊學校也不留位 !
多謝你嘅解答同分享親身經驗! 因為我都有樓上yanimami嘅疑問, 怕唔去學校A註冊就等於退出官津學位(例如張派位證等如void咗)。因為派到學校A我哋會選擇讀私校, 但又想繼續叩學校B, 所以怕唔先去註冊就會當放棄入讀官津。

其實唔駛先去學校A註冊都好, 至少學校A早日知道會有多一個叩門位俾其他小朋友。

jktmami 發表於 16-5-19 21:47
多謝你嘅解答同分享親身經驗! 因為我都有樓上yanimami嘅疑問, 怕唔去學校A註冊就等於退出官津學位(例如張派 ...
到升中就唔可以禁,—定要去派左果间註册先,否則真係会無左津校位~

即是我只要攞住張註冊證叩心儀官津就可以了?
如果最後我叩不到官津門而最後保留讀私校,是否需要將註冊証交給私校去confirm小一學位?

miugube 發表於 16-5-28 10:17
即是我只要攞住張註冊證叩心儀官津就可以了?
如果最後我叩不到官津門而最後保留讀私校,是否需要將註冊証 ...
小一唔使,可以留為紀念

引用:Quote:miugube+發表於+16-5-28+10:17+即是

原帖由 SillyU 於 16-05-28 發表
小一唔使,可以留為紀念
明白了!謝謝解答

Up

‹ 上一主題|下一主題