用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 想認識培僑多一點,請指教
go

想認識培僑多一點,請指教 [複製鏈接]

小兒有幸成為培僑書院小學部一份子,想請教各位在讀家長,多分享一點資訊…

用了接近兩星期時間,將EK培僑書院版共46頁看了一次,就像陪著學校十年成長一樣…

本人希望小朋友在小學階段能夠培養學習興趣,愉快上學,多嘗試,多思考,不用花太多時間在無謂的操練及抄寫功課上。

培僑科目上,我自己最欣賞英文科嘅設計,可讓小朋友在趣味中學習,夠互動及多應用機會。而且對比其他學校,有中藝同英藝科可讓小朋友接觸不同文化事物,發掘興趣同創意。
數學科是用中文及普通話教,我自己覺得都幾好,簡介會時校長亦講過培僑學生不用擔心英文,反而中文連好多名校學生都會失手,所以喺小學建立好中文根基更重要。

記得第一和第二任校長時,已有d家長回應同自己期望有落差,功課及壓力比想像中多,有錯配感覺…

透過其他家長分享,大約知道初小(小一至小三),功課量每日大約3至6樣,大部分能夠在90分鐘內完成
想請教可否分享高小(小四至小六)及初中(中一至中三)情況

由於培僑沒有功課堂,我自己又住得遠,怕功課量太多會影響作息及親子時間…

另外,想請問Term break是否reading week?可以安排旅行嗎?要到7月才能確定下一年度Term break時間嗎?

5    0    0    0

回覆:想認識培僑多一點,請指教

我女今年讀小一,又唔覺功課多,未試過6樣,今日得數學一樣做兩頁作業,已經在學校內做完! 前日得2樣功課,中文造句同數學習作, 大約30分鐘完成!

10月Term break 未知, 我都想知,嘻嘻!但黎緊5月中term break,我們都會去旅行! 雖然6月頭考評估,但你可放心, 培僑唔去放完長假即考試,每次放完長假都會返學,隔一段時間先考,期間老師會review
課本

回覆:kyushudriving 的帖子

雖然功課量不多, 但程度不淺, 由其係數學, 加上模式與津小不同, 少抄寫, 多寫作功課, 家長都要花時間跟下。

我都覺得程度不淺,評估比津校深

回覆:jamlee309 的帖子

謝謝兩位家長分享
自己希望為小朋友揀選合適的學校…

之前有家長分享課程是教得深,考得淺,我覺得能力高學生可以如魚得水,建立自信

傳統學校普通功課偏多,教學上比較單向式教授,難於照顧學習差異,不適合自己小朋友;
培僑直資來說資源充足,有拔尖補底,能夠照顧不同學生需要,加上無呈分壓力,小朋友應能愉快學習

引用:+本帖最後由+kyushudriving+於+16-5-15+19:

原帖由 kyushudriving 於 16-05-15 發表

謝謝兩位家長分享
暫時小一未見有拔尖補底安排,可能高小先有。

引用:Quote:原帖由+kyushudriving+於+16-05-15+

原帖由 edutm 於 16-05-18 發表
暫時小一未見有拔尖補底安排,可能高小先有。
如果英文好,讀完G1,學校會安排合適嘅小朋友在G2時跟G3嘅同學一同上英文課!之前學校會安排小朋友與英文科主任面談,評估小朋友性格及自理能力能否適合。數學科G3有拔尖,用午膳後時間,安排小朋友上類似奧數課程。中文高小會有作文班。

引用:+本帖最後由+kyushudriving+於+16-5-15+19:

原帖由 kyushudriving 於 16-05-15 發表

謝謝兩位家長分享
想問一問培僑是不呈分嗎?

引用:Quote:原帖由+kyushudriving+於+16-05-15+

原帖由 JFNL 於 16-05-22 發表
想問一問培僑是不呈分嗎?
我小朋友是今年9月先入學,但以我所知,培橋是不呈分,小學部直升上中學部。如果考入來讀小學,中學想出番第二間讀,學生沒有呈分沒有全港性排名,未必容易轉得到
有錯請指正

引用:Quote:原帖由+JFNL+於+16-05-22+發表想問一

原帖由 kyushudriving 於 16-05-22 發表
我小朋友是今年9月先入學,但以我所知,培橋是不呈分,小學部直升上中學部。如果考入來讀小學,中學想出番 ...
Thanks for your reply

回覆:Joycemom 的帖子

甘系會小二開學老師先通知是否跳级 ?

引用:甘系會小二開學老師先通知是否跳级+? +

原帖由 beautyhar 於 16-05-28 發表
甘系會小二開學老師先通知是否跳级 ?
只有單獨英文科會跳級,通常在學期尾年終評估完結後,英文科老師會推薦適合嘅學生給英文科主任,再由英文科主任安排學生接受面試及評估,如果英文科主任覺得學生有能力跳級,會通知家長,亦會讓家長選擇是否跳級。所以學期尾老師一定會通知家長,而且家長日已經要買跳級所需要嘅書本!其餘中文及數學科嘅拔尖課程,就會新學期開學之後,老師才會通知!

回覆:kyushudriving 的帖子

你唔係放棄咗培僑咩?

回覆:Jason1874 的帖子

深思後無放棄,雖然真係住得遠

我也想問問, 聽說培僑都要考T SA? 另外,西人老師是少了很多麼

引用:我女今年讀小一,又唔覺功課多,未試過6樣

原帖由 jamlee309 於 16-05-12 發表
我女今年讀小一,又唔覺功課多,未試過6樣,今日得數學一樣做兩頁作業,已經在學校內做完! 前日得2樣功課, ...
請問除了中文同普通話教,那其他科的教學語言用什麼語言?求了解🙏🏼

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-05-12+發表

原帖由 redchow1111 於 16-06-21 發表
請問除了中文同普通話教,那其他科的教學語言用什麼語言?求了解🙏🏼

...
數學用普通話,成長科用廣東話

‹ 上一主題|下一主題