用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014-16 升中選校表 截止
go

2014-16 升中選校表 截止 [複製鏈接]

今天是2014-16年度升中選校表的最後交表日

0    0    0    0

回覆:2014

大抽獎部份的選擇已經塵埃落定,各位父母及小六同學可以放鬆心情,期待7月5日大家收到結果都高高興興。

盡人事, 聽天命, 得之我幸,不得我命。

引用:今天是2014-16年度升中選校表的最後交表日 +

原帖由 sunshine0613 於 16-05-04 發表
今天是2014-16年度升中選校表的最後交表日
昨天收到學校派返來的選校表,心裡就有D覺得自己有D冒險,因為我將他區兩個位放在乙一,希望中啦!

知唔知政府幾時會停止直資交學生名單?

chesswin 發表於 16-5-4 13:53
知唔知政府幾時會停止直資交學生名單?

According to the EDB website:http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/NDSS_List_SSPA1416.pdf

[size=10.000000pt]非參加派位直資中學可自訂申請日期,家長須直接向有關中學查詢。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括自行分配學位及統一派位),學校會於 [size=10.000000pt]2016 [size=10.000000pt]年 [size=10.000000pt]4 [size=10.000000pt]月中或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的取錄名單及學生家長的承諾書副本後,將不會透過中學學位分配辦法把有關學生分配到其他中學。

回覆 CPLA 的帖子

thanks!4月中...um

醒目開學勳章

Good Luck to All of Us
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+16-05-04+發

原帖由 metrochung 於 16-05-04 發表
昨天收到學校派返來的選校表,心裡就有D覺得自己有D冒險,因為我將他區兩個位放在乙一,希望中啦!

...
我咪冒險過你,我乙1至乙4都係放他區位,驚咪兩份驚

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-05-04+發表

原帖由 maggie789 於 16-05-04 發表
一直以為乙部唔可以填其他區的學校!

Yanamami    發表於 16-5-6 22:48

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-05-04+發表

你個心口有個勇字,我黄大仙區,,你係咩區令你咁冒險?

引用:Quote:原帖由+maggie789+於+16-05-04+發表

就係呢個勇字,我晚晚發夢見關於升中嘅事我係南區呀!

引用:Quote:原帖由+maggie789+於+16-05-04+發表

原帖由 moon.ng 於 16-05-04 發表
一直以為乙部唔可以填其他區的學校!
是政府撥位的「他區」,是指定了A/B/C 學校各有 X/Y/Z 個位給某某某學區。不是家長隨心所喜之他區。

回覆:sunshine0613 的帖子

希望7月5號大家收到結果都高高興興

claudiayumt    發表於 16-5-6 12:50
esmehouse    發表於 16-5-5 08:51

就係呢個勇字,我晚晚發夢見關於升中嘅事我係南區呀!
原來係南區,博到盡,放鬆D先,仲有兩個月

黃大仙區真係好惡搞我仔都係,不過佢band2,唔敢博,但都覺得好難派到第一志願

回覆 susi1024169 的帖子

我個仔都係,亦都唔搏了......

回覆:jason1977 的帖子

黃大仙B2仲惡劣過B1

引用:黃大仙B2仲惡劣過B1 +

原帖由 Himma0904 於 16-05-06 發表
黃大仙B2仲惡劣過B1
吓,唔會掛

引用:Quote:原帖由+Himma0904+於+16-05-06+發表

原帖由 metrochung 於 16-05-06 發表
吓,唔會掛
老師報係三百幾個位,但有五百幾個人爭
黃大仙真係冇幾多間B2學校

‹ 上一主題|下一主題