用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 基層家庭適合讀救恩嗎?
go

基層家庭適合讀救恩嗎? [複製鏈接]

自問是基層家庭,但欣賞救恩辦學理念,為左小朋友可以死慳死抵比學費,但怕不能負擔雜費,想請問一下各位,救恩雜費多唔多?多唔多小朋友來自基層?謝謝!

宏心  母愛真偉大!希望你能如願以償!  發表於 17-3-21 16:08
   3    0    0    0

引用:自問是基層家庭,但欣賞救恩辦學理念,為左

原帖由 ts1721 於 16-04-19 發表
自問是基層家庭,但欣賞救恩辦學理念,為左小朋友可以死慳死抵比學費,但怕不能負擔雜費,想請問一下各位, ...
I want to know too

回覆 ts1721 的帖子

有錢的家庭都需要考慮呢

ts1721 發表於 16-4-19 18:55
自問是基層家庭,但欣賞救恩辦學理念,為左小朋友可以死慳死抵比學費,但怕不能負擔雜費,想請問一下各位, ...
書簿費每學期$1500-2000學校的課外活動全部要俾錢, 最平歌詠團, 幾百蚊一年, 球類及田徑就大約3000-4000一年, 管弦樂團4xxx 一年, 樂器班是4xxx一個學期, 全部都係自由參加的。以我所知, 有小朋友全部沒有參加

但其實也要考慮學費, 每年都加學費.....

回覆 ruthmark 的帖子

根據最新校長來信,明年申請加到4900

ruthmark    發表於 16-5-11 19:16

回覆 fasic88 的帖子

你要于左年年加200-300元架

我聽朋友個朋友講佢地每月預七千學費連雜費之類?唔知有無聽錯

HowardJeannie  唔洗咁多。  發表於 16-7-31 22:49

救恩絕對係好學校...
但留意私校學費加幅不留情... 比較直禎, 私校學費加幅明顯

現在負擔到, 不等於將來負擔到...

ts1721 發表於 16-4-19 18:55

算我直言,若要節衣縮食供小孩子讀書,為何不讀津校?私校每樣都係錢,興趣班都係錢,若小孩子想學,但不敢出聲講,度頭來他/她都要承擔很多壓力。何必?

救恩小學一年的學費,比本地生大學生一年的學費還要貴,是事實。但這小學的教育理念的確不錯,更重要的是校長和老師對學生的關心,所以救恩學生的品格很好。有Band 1學校的小六學生,在課堂上不滿實習老師所教的令她學不到什麼,學生家長便馬上向校長投訴。入到救恩的學生和他們的家長,都是好支持學校的。對經濟擔子重的家庭,無疑很吃力;但如果你的孩子考上了,難道不讓他(她)去嗎?

‹ 上一主題|下一主題