用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教,兒子少眼神接觸
go

請教,兒子少眼神接觸 [複製鏈接]

兒子21個月大,同家人交流好好,好多溝通,聽指令,理解力同講野無問題,會簡單句子,但有幾樣野令我好擔心:
鐘意叫齊家中所有成年人一齊同佢玩,但一直少眼神接觸,叫佢望我眼睛,佢會好認真地望,好似以為我對眼有咩得意野咁望2秒,跟住又唔望。如佢有野同我地講,例如想要玩某樣玩具,就唔會望住我地來講,而係指及望住件玩具。 出到街人地逗佢講野就好cool唔理人,更唔會望人對眼,唔主動同人傾計。如我d朋友同佢講野,會應人,但唔望眼而是望其他野。只係試過一次無端在lift內]同一個陌生人bye bye.,但叫佢同人打招呼都會照做.
影相一般會來搶手機,如有人捉着佢叫佢望鏡頭都肯望。照鏡好正常。在鏡中會望我。
佢又未至於抗拒所有外人,如有成人同我傾一輪計,佢又肯跟人行開去玩。但佢在公園或playgp都唔會撩小朋友玩,有時會望住人地玩但唔會主動。如想玩滑梯,有人行埋去玩佢就唔敢行埋去,無人玩時佢至玩。
我一直諗住佢係怕羞,因我兩夫婦小時都較內向,但早幾天去小朋友m記生日會,佢一見有幾個小朋友就好驚咁,死都攬住我不落地,抱佢去同人影集體相都喊,玩集體遊戲更唔肯,有薯條食都猛叫我走。

似亞氏保加嗎?如不,那裏可訓練社交?

0    0    0    0

回覆:iamfine02 的帖子

補充,只有一個成年人坐定定對住佢同佢講野,例如睇醫生或interview n班,佢都會望對方的

回覆:請教,兒子少眼神接觸

可以試下上社交班又或者試下playgroup

回覆:KCHK 的帖子

咁嘅年紀請問那裏有社交班?

回覆:KCHK 的帖子

佢有普通play gp返緊,聽指令守秩序都ok.但不熱它群體活動

‹ 上一主題|下一主題