用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs宣道點揀好
go

根德園vs宣道點揀好 [複製鏈接]

小女 活潑好動型,唔知揀邊間好?求指教

1    0    0    0

引用:小女+活潑好動型,唔知揀邊間好?求指教 +

原帖由 judilau 於 16-03-04 發表
宣道

引用:Quote:原帖由+judilau+於+16-03-04+發表小

原帖由 樂也悠悠 於 16-03-05 發表
宣道
可以講點解嗎?多謝!

回覆:根德園vs宣道點揀好

KV. 如果睇長遠d,佢教既野上到小學都受用。宣道得50%, 有d risky

KV

根本唔使考慮

siden 發表於 16-3-5 17:58
KV

根本唔使考慮
點解呢?KV有一半可考到宣小同級或更高的學校嗎?

引用:Quote:siden+發表於+16-3-5+17:58+KV根本唔

原帖由 dw241404 於 16-03-06 發表
點解呢?KV有一半可考到宣小同級或更高的學校嗎?

宣幼一定上到宣小嗎?

每年得60個,仲要當中60人若果有人drop out係唔會優先俾番宣幼生。根本至多只有一半人上到宣小。一半,即2揀1,我覺得非常唔穩陣。入唔番宣小果一半人,相比KV,考小學的優勢又如何?叩門能力又如何?

起碼七、八成上到小學先叫比較穩陣。即家長跟足,小朋友學習品行正常就上到。

得果一半,就算家長跟足,只要小朋友學習/寫字/品行少少唔生性已經可能上唔到。

引用:小女+活潑好動型,唔知揀邊間好?求指教 +

原帖由 judilau 於 16-03-04 發表
你最後決定左未?我女又係活潑好動型,依家學校都幾適合佢,但有50%又想博下,好怕揀錯左冇得返轉頭,又怕宣幼唔啱佢呢類,我仲要係細b! 唉!

回覆 siden 的帖子

因為我識兩個KV讀既小朋友,咁啱都係最後乜學校都考唔到要等大抽獎,所以我真係想知KV 考直私情況,你是用家嗎?到底KV考唔到宣小level既學生有冇一半咁多?

引用:回覆+siden+的帖子 因為我識兩個KV讀既小

原帖由 dw241404 於 16-03-07 發表

因為我識兩個KV讀既小朋友,咁啱都係最後乜學校都考唔到要等大抽獎,所以我真係想知KV  ...
KV 入得了同宣道同級數小學當然沒有一半。

根本KV就冇保證一定會入得了名小。

認為要揀KV,係基於我想排除小朋友讀完三年幼稚園兩頭唔到岸的可能性。

讀KV, 就算讀完3年後考唔到心儀直私,小朋友都一定有得着。短視一些,會讓小朋友prepared 好上小一課程。長遠一點能養成小朋友自律做功課和溫習的習慣。

宣幼是好學校,宣小更好。但係,若放棄KV去宣幼,又唔好彩上不了宣小(講緊唔好彩係over50%) - 咁上不了宣小之餘,連在KV好好預備小一的機會都失去,而宣幼本身考直私並無優勢。

可能我細膽,有選擇的話唔傾向入一間over一半機會陷入這個局面的幼稚園。

當然其他人取向不同也可理解,尤其宣幼本身是一間好幼稚園。

其實宣幼120人左右,連做前50-60都無信心,會祈望KV幫你小朋友三年後係數千人中突圍?

利申:放左宣幼offer

選擇宣幼

KV訓練出嚟既學生, 本身學術能力一定有番甘上下, 佢地係任何小學既小一適應上都一定強過大多數幼稚園既學生.
考唔考到小學, 派得好唔好, 叩唔叩到門, 其實運氣佔好大比重
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+dw241404+於+16-03-07+發表回

原帖由 siden 於 16-03-07 發表
KV 入得了同宣道同級數小學當然沒有一半。

根本KV就冇保證一定會入得了名小。
如果個小朋友升吾到宣小(below average ),就算在名幼都吾會好勁。我反而覺得宣幼穩陣

引用:回覆+siden+的帖子 因為我識兩個KV讀既小

原帖由 dw241404 於 16-03-07 發表

因為我識兩個KV讀既小朋友,咁啱都係最後乜學校都考唔到要等大抽獎,所以我真係想知KV  ...
讀KV要考直資,私小都一樣要出外補英文但KV嘅數學同中文出名好。但如果唔出外補英文要考直資,私小就有些危。

引用:Quote:原帖由+樂也悠悠+於+16-03-05+發表宣

原帖由 biloveu 於 16-03-05 發表
可以講點解嗎?多謝!
因你形容你小朋友係活潑好動型

引用:其實宣幼120人左右,連做前50-60都無信心,

原帖由 adriantai 於 16-03-07 發表
其實宣幼120人左右,連做前50-60都無信心,會祈望KV幫你小朋友三年後係數千人中突圍?

利申:放左宣幼offe ...
同意,KV 考直資或私小失敗例子, 去隔離升小post 爬下文都會知道,既然說你女兒活潑好動,更不合適KV, KV 學生要循規蹈矩,連坐校車不可大聲講野,也沒有親子活動

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-03-07+發表

原帖由 薑餅人 於 16-03-15 發表
同意,KV 考直資或私小失敗例子, 去隔離升小post 爬下文都會知道,既然說你女兒活潑好動,更不合適KV, KV  ...
感覺上入K V係冇童年好似去左間工廠

Yeahly_ly 發表於 16-3-16 10:18
感覺上入K V係冇童年好似去左間工廠

請問你小朋友係咪KV學生? 你點知讀KV會冇童年?

我仔讀KV K2, 佢好鐘意返學, 又好聽老師話. 每日都會同我分享係學校發生既事.

如果佢係工廠工人, 佢應該無咁enjoy.

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-3-16+10:18+感

原帖由 starry_night 於 16-03-16 發表
請問你小朋友係咪KV學生? 你點知讀KV會冇童年?
我仔讀KV K2, 佢好鐘意返學, 又好聽老師話. 每日都會同我分 ...
恭喜你找到間適合你小朋友既學校

‹ 上一主題|下一主題