用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個女有讀寫障礙同專注力不足有少少過度活躍,想搵補習社 ...
go

個女有讀寫障礙同專注力不足有少少過度活躍,想搵補習社 [複製鏈接]

但整體都聽話,
請問有家長知馬鞍山邊個好啲嗎?
想老師嚴得黎唔惡,有耐性。
Thank you

0    0    0    0

franceswcy 發表於 16-3-3 15:59
但整體都聽話,
不如...............搞好個讀寫障礙同專注力不足先啦, 好似有課程的。

引用:但整體都聽話, 請問有家長知馬鞍山邊個好

原帖由 franceswcy 於 16-03-03 發表
但整體都聽話,
呢個情況最好單對單,加上要有超強愛心及耐性嘅補習老師為佳,看來最好就係老媽子了!

HaYi  自己教先傷感情, 3思  發表於 16-3-4 20:46
little_yolky    發表於 16-3-4 16:10

有學障若時間許可最好就咪假手於人,但自己都要做功課準備好,上堂學下一些技巧去教這類小朋友

karen55407  同意!假手於人是不負責任!  發表於 16-3-5 09:53

回覆:個女有讀寫障礙同專注力不足有少少過度活躍,想搵補習社

其實最好係家長自己教,因為投放時間要好多,唔係一兩個課程搞得掂。我仔就係讀障加專注力不足,搞左兩年宜家跟得上程度,當中最主要原因勤閱讀。讀障都有程度分,所以可了解左佢既因難先,再者要睇下專注力既影響有幾大,我仔食左藥之後就整體改善左,認讀寫都快左。

回覆:個女有讀寫障礙同專注力不足有少少過度活躍,想搵補習社

不是找間適合佢學校較重要,補習幫不了什麼,網上有很多教方法可參考,自教更有效

回覆:franceswcy 的帖子

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題