用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高增值中學
樓主: Naurto
go

高增值中學 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-3-2 11:33
公平啲講,港華問題主要喺前校長留低既問題,我相信三、二年後情况會改善。高主教收到既學生比港華更差,但 ...

都有D唔同, 港華中學收番直屬小學既學生比例 (65%), 比高主教高 (55%).

高小係私小, 小一時已可篩走一D學生, 每年亦可要求不達標學生留班, 學生整體水平, 應該比港華更平均.

即使大家都有人升中跳船, 但由小學直升上中學既B1生, 應該都係高主教多D, 水準亦平均D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-2 11:32
唔係, 直屬位只適用於B1同B2學生, B3學生正常係不能透過直屬位直升中學.

除非中學一早向教育局申請話要用 ...
明白, 謝謝

ANChan59 發表於 16-3-1 12:08
我一直不相信個增值指標!等同TSA的荒謬。

如果相信之話,就不會俾阿仔入一間「負增值」的學校!但畢業之 ...
一切靠阿仔自己, 半點不由人

回覆 little_yolky 的帖子

你講既係啱,但我相信培正中一生band 1係佔大多數,有別於其他會員提及的二線學校如香島,德雅。我相信band1生揀香島的例子佔極少數,近乎零。另外,培正係有小學和幼稚園,幼稚園好難考,如果小學畢業變band2, 我覺得係負增值。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-3-2+11:50+編

原帖由 hkpapa852 於 16-03-02 發表
但似乎,高主教較好成績果批學生,頗大比例唔上直中喎 ~~~

王家爸爸  華仁應該留到多啲勁人,高主教反而勁既走得較多。  發表於 16-3-3 00:19
hkpapa852  華仁未一樣, 上年差D連直屬位都用唔晒  發表於 16-3-2 16:30

teambuilder 發表於 16-3-2 13:15

你講既係啱,但我相信培正中一生band 1係佔大多數,有別於其他會員提及的二線學 ...
培正幼稚園難考係因為實在太多人考了, 阿女都考過, 唔得之嘛。考幼稚園group interview, 只問兩三條問題, 如果咁樣可以screen到班叻仔叻女.............咁我真係好佩服培幼既老師。

唔講笑了, 不過, 我堅覺得, 培正既成功, 係有一班同學校理念好配合既家長一齊努力既成果。

teambuilder 發表於 16-3-2 13:15

你講既係啱,但我相信培正中一生band 1係佔大多數,有別於其他會員提及的二線學 ...

幼稚園难考同有幾多band1生有关係咩?培幼只收大仔已篩禁—班人添……
其实如little yolky話斎,group in果幾分鈡就spot到明曰band1生……仲勁过蘇民峰麥00?(此孩骨骼精奇、天資絶鼎……)

hkpapa852  華仁未一樣, 上年差D連直屬位都用唔晒  發表於 半小時前

我估估下咁認為.....又未必一樣
華小生未必敢搏乙1唔填直中
高小生都有不少乙1唔填直中
華小生我見過成績唔好既...SPB收左
高小生數字上將SPB優先過自己直中
PS...當然我係估估下~~~

Yanamami 發表於 16-3-2 16:51
幼稚園难考同有幾多band1生有关係咩?培幼只收大仔已篩禁—班人添……
其实如little yolky話斎,group in ...
我好似聽過有某直資小學校長話佢有能力做到噃

bobbob  仲要望10秒就知你是龍是蟲  發表於 16-3-2 17:52

mcl203 發表於 16-3-2 17:10
其实揀小一生难㗎~揀幼稚園生更难……一舊飯禁……有d仲未識講野戒片……如果禁都知佢係未來band1生就真係好劲~

mcl203 發表於 16-3-2 17:06
hkpapa852  華仁未一樣, 上年差D連直屬位都用唔晒  發表於 半小時前

*********************************** ...
高小也有成績唔好的去SPB和其他直资

醒目開學勳章

hkpapa852  有間聯繫小學在34網, 不過今年剛脫鈎  發表於 6 小時前

假LS?無可能盡收B1學生,區內B1都唔多會揀佢

RoseRose1980 發表於 16-3-2 17:43
高小也有成績唔好的去SPB和其他直资
咁又可能要計埋SPB為高增值中學了

王家爸爸  B2外校生無可能入到SPB  發表於 16-3-3 00:22

bobbob 發表於 16-3-2 17:49
假LS?無可能盡收B1學生,區內B1都唔多會揀佢
今時今日當然唔會,但6、7年前,仲係不少B1生既選擇。同樣今時今日,中西區又有間男校有類似情形,深水埗亦有間有直屬小學既男女英中,會走上同一條路
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有一點好唔明,假如一個在一間小學程度好深的band 2生,同一個小學程度好淺的band 1生,大家一同考同一個試,分分個位band 2生成績叻過個位band 1生喎一個程度好淺的band 1生有機會令個間中學負增值

RoseRose1980 發表於 16-3-2 18:15
有一點好唔明,假如一個在一間小學程度好深的band 2生,同一個小學程度好淺的band 1生,大家一同考同一個試,分 ...
你呢個假設,只有當兩間小學係屬於唔同既中學網先會出現。既然唔同網,其實好難直接比較

引用:有一點好唔明,假如一個在一間小學程度好深

原帖由 RoseRose1980 於 16-03-02 發表
有一點好唔明,假如一個在一間小學程度好深的band 2生,同一個小學程度好淺的band 1生,大家一同考同一個試,分 ...
呢個應該係錯覺。好多人話程度深嘅小學,小五已有中一中二程度,所以佢哋嘅B2生,叻過人哋學校嘅B1生!但問題係如果佢真係叻過B1生,佢考pre-S1就應該高分過人哋,咁就保得住B1啦!

只有果啲其實唔知自己係B1定B2,中間成績就當係B2嘅至講得通!

引用:Quote:原帖由+RoseRose1980+於+16-03-02+發

原帖由 Band5 於 16-03-02 發表
呢個應該係錯覺。好多人話程度深嘅小學,小五已有中一中二程度,所以佢哋嘅B2生,叻過人哋學校嘅B1生!但問 ...
講開又講,B2生叻過人哋B1生,可能適用於高增值嘅小學,例如小學嘅師兄師姐時代有40‰B1到自己小六時已增加到60‰,因為教育局未有新數據,有20%學生有B1水平但只被評為B2,所以佢哋隨時叻過人哋B1生!

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-3-2+16:51+幼稚

原帖由 mcl203 於 16-03-02 發表
幼稚園望五分鐘,收到精英,得唔得我沒見過,但小一望五分鐘,入唯一—班普通話班,六年直升沒再編班,其它同學要考入去既。校方一直是沒講精英班,六年後同學電台訪問話自己是精英班,而事實這班入B1中學25/33,我見識過,所以我感受到精英效應,不是你入唔入到精英班,而是家長,學校,當你是精英咁教,學生當自己是精英咁要求自己。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-3-2+10:23+多謝

原帖由 little_yolky 於 16-03-02 發表
培正係B1, 如果女女抽得入培正, 都有機會入到體藝了。返學仲要無咁遠。
2015培正中學中一全部學生來自培正小學

‹ 上一主題|下一主題