用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高增值中學
go

高增值中學 [複製鏈接]

请問有否近兩年高增值直資中學或官津校的資料?

2    0    0    0

回覆:高增值中學

好似少咗D人談羅氏,播道,更少人谈元朗宏信這間新校有ib 的直資……

回覆 Naurto 的帖子

你是指學費年年增加?

sell2japan    發表於 16-3-2 13:04
王家爸爸    發表於 16-3-2 00:56

回覆:YDLFATHER 的帖子

舉例说,那些校band 2學生入中一,中五出來時很多band 1 尾?

senkawa  有咩數據證明廖的學生增值成為band1尾學生?純好奇,校網睇唔到佢嘅公開試成績   發表於 16-3-1 19:00
YDLFATHER  有, 荃灣廖寶珊  發表於 16-2-29 23:27

引用:舉例说,那些校band+2學生入中一,中五出來

原帖由 Naurto 於 16-02-29 發表
舉例说,那些校band 2學生入中一,中五出來時很多band 1 尾?
呢樣我聽過,福建中學係高增值學校,但仲有邊間就唔清楚

回覆:思瑜610 的帖子

那些一條龍校如高主教,優才,甚至培基,黄锦輝等,有這些資料嗎?

Naurto 發表於 16-2-29 22:20
那些一條龍校如高主教,優才,甚至培基,黄锦輝等,有這些資料嗎?
TSK.聖馬可大抽獎近年入唔少band 2生,但唔知過幾年dse如何

回覆:Naurto 的帖子

培基簡介會校長提過係正增值學校

引用:Quote:Naurto+發表於+16-2-29+22:20+那些一

原帖由 RoseRose1980 於 16-02-29 發表
TSK.聖馬可大抽獎近年入唔少band 2生,但唔知過幾年dse如何
請問點解聖馬可有位入band2學生?

回覆:Naurto 的帖子

LSC,因為書院應該收唔少喇小B2同學仔,但照保持到65%入三大。

hkpapa852  咁應該SPCC同DGS埴值更高  發表於 16-3-1 08:55

whywhywhywhy 發表於 16-2-29 22:59
請問點解聖馬可有位入band2學生?
好多東區b1生乙一二大多選張祝姍和婦女會,近年出生率低,識幾個朋友的子女b2生,乙一放聖馬可真係博到,(不喜勿插)

RoseRose1980 發表於 16-2-29 23:10
好多東區b1生乙一二大多選張祝姍和婦女會,近年出生率低,識幾個朋友的子女b2生,乙一放聖馬可真係博到,(不喜 ...
聖馬可就算收到B2生, 都只係佔極少數, 咁以主收B1學生(>75%)既學校嚟講, 佢既成績唔可以算係增值咗囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+16-2-29+22:59+

原帖由 RoseRose1980 於 16-02-29 發表
好多東區b1生乙一二大多選張祝姍和婦女會,近年出生率低,識幾個朋友的子女b2生,乙一放聖馬可真係博到,(不喜 ...
出生率低b2生升入b1,係呢幾年嘅事,都未考DSE,請問如何得知增值力?

sell2japan    發表於 16-3-2 13:05

如果以DSE表現和當年收生既水平, 真正算係有正增值既學校, 目前只發現以下幾間:

德雅中學
香島中學 (九龍塘正校)
顏保玲書院
大圍培僑書院
聖瑪加利男女子英文中小學
優才 (呢間都算有D增值)

babie2  優才 - not quite  發表於 16-4-4 17:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:高增值中學

我一直不相信個增值指標!等同TSA的荒謬。

如果相信之話,就不會俾阿仔入一間「負增值」的學校!但畢業之後,我見到阿仔「正正正增值」喎。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-1 12:08
我一直不相信個增值指標!等同TSA的荒謬。

如果相信之話,就不會俾阿仔入一間「負增值」的學校!但畢業之 ...
係我自己定義中, 你阿仔個間只算"無增值"

真正負增值, 應該係好似當年盡收B1中一生, 但中六DSE成績表現只達B2水平個間九龍城男校之類既學校.

反之, 當年主收B2學生, 但DSE成績郤能達B1中學水平既, 我先會當佢叫正增值.

至於甚麼EDB增值報告..... 算吧啦!

Apple011  即是那間?LS?  發表於 16-3-1 16:37
A-Mum  九龍城男校   發表於 16-3-1 13:34

hkpapa852 發表於 16-3-1 12:45
係我自己定義中, 你阿仔個間只算"無增值"

真正負增值, 應該係好似當年盡收B1中一生, 但中六DSE成績表現只 ...

DSE成績……男校……
陳sir会話你知,DSE係傾向益女生,中英LS都靠寫得,以4C+2X入学條件不利数理成績好既男生入大学~

Yanamami 發表於 16-3-1 12:55
DSE成績……男校……
陳sir会話你知,DSE係傾向益女生,中英LS都靠寫得,以4C+2X入学條件不利数理成績好既 ...
所以, 可能QC, St Joseph同埋聖言個D學生個個其實都係花木蘭

hkpapa852 發表於 16-3-1 13:04
所以, 可能QC, St Joseph同埋聖言個D學生個個其實都係花木蘭

禁其实间学校叫座就总有原因既,又唔洗禁肉紧~HK地家長都消息靈通,有做足功課,你情我願,你咪講到好似賣豬仔禁啦~

hkpapa852  你知我最鍾意駁咀   發表於 16-3-1 13:09

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-1+12:56+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-01 發表
跟DSE冇必然關係,會考年代,我已經唔相信所謂增值指標!

Extrapolation .......

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題