用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會與英皇 DSE 成績比較
go

請問港大同學會與英皇 DSE 成績比較 [複製鏈接]

請問各位論DSE成績,英皇是否好過港同,我不計他是直資或官中和不考慮學費,
港同去年出了兩位狀元,但整體DSE成績有幾%入八大或三大?
請多多指教!謝謝!
   0    0    0    0

回覆:請問港大同學會與英皇 DSE 成績比較

我都想知啊!

有無人知呢?

想知爬下文就有了……
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

回覆 Yanamami 的帖子

Thank you so much!
好似 King's 好小小

引用:回覆+Yanamami+的帖子 Thank+you+so+much!

原帖由 Hasoluck 於 16-02-26 發表
回覆 Yanamami 的帖子

Thank you so much!
基本上兩校收生整體質素都有分別,只是正常現象

英皇成績好D

搭咀問 英皇dse result 是否比港華好?

王家爸爸  係  發表於 16-2-27 19:18

如果純講整體成績英皇好啲,但需要注意英皇收到既學生大部份係B1中上游,而港同大部份只係B1中下游,所以如果同一成績入讀,六年後在港同取得好成績既機會應該會大啲。

aeiou_drm 發表於 16-2-27 19:09
搭咀問 英皇dse result 是否比港華好?

点解唔參考下呢條libk?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D2

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-2-27+19:25+編

原帖由 Yanamami 於 16-02-27 發表
謝謝。但港華並沒有 show figures。

我有去兩間的 Admission talk, 港華校方沒有提及具體數字。但坊間很多人認為 WYHK 成績好過 KC, 想了解下。

johnnywalker  wyhk同kc比,我諗差1個banding左右  發表於 16-2-29 11:30

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-02-27+發表本

原帖由 aeiou_drm 於 16-02-28 發表

我有去兩間的 Admission talk, 港華校方沒有提及具體數字。但坊間很多 ...
港華成績好高英皇,應該是早十多年前的想法吧!

johnnywalker 發表於 16-2-27 20:25
都唔係好小小了,特別係入3大比率,kings 近四成,港同兩成半
KC理論上只有B1學生先入到, 但港同大部份學生由小學直上, 當中一定包括B2, 甚至B3學生, 加上收外生亦未必有太多係B1A-B1B既水平, 咁整體成績較差亦係正常吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

aeiou_drm 發表於 16-2-28 15:41

我有去兩間的 Admission talk, 港華校方沒有提及具體數字。但坊間很多 ...
4年DSE後都唔敢公開成績, 表現如何其實心照不宣了. 目前WYHK既入U率, 恐怕只和RC或SKHTSK差不多.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題