用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 台灣讀書
go

台灣讀書 [複製鏈接]

亞仔今年9月會去台中讀書,想問带1個28寸同1個24寸足夠嗎?出去讀書有咩要注意?請指點

6    0    0    0

回覆:ng10875520 的帖子

做媽咪嘅我而家已經開始好多嘢擔心

引用:做媽咪嘅我而家已經開始好多嘢擔心 +

原帖由 ng10875520 於 16-02-13 發表
做媽咪嘅我而家已經開始好多嘢擔心
好正常,唔使擔心,仔仔去讀大學?

回覆:亮燈 的帖子

係。讀yr2

ng10875520 發表於 16-2-13 19:12
係。讀yr2
咁都放心啦!我D仔得16、13歲,都係咁去英國,只要準備好就得!

回覆:亮燈 的帖子

因為yr1喺香港讀,yr2先過去所以擔心囉~嘩。。你啲仔好叻呀!想問其實要準備啲咩?

ng10875520 發表於 16-2-13 21:20
因為yr1喺香港讀,yr2先過去所以擔心囉~嘩。。你啲仔好叻呀!想問其實要準備啲咩?

...
去台灣讀書我就真係唔知醆要準備乜野喇!唔好意思,睇下有冇有經驗既家長答到你啦!或者你可問下學校方面,又或者台灣駐港機構(如:台灣觀光協會 Tel:2581 0933 或 台北經濟文化辦事處 Tel:2525 8316)問下,睇下幫唔幫到你啦!

我仔在高雄讀,他帶一個28和20吋,另外有帶幾個紅白藍袋,因為暑假回香港將不帶回港的物件(如床舖、鞋和書等)放學校,就用紅白藍。佢會帶公仔麪、一些湯包(加熱飲得),其他都在台灣買的。錢方面仔仔在港開了個恆生户口(可以海外提款),仔仔會每月一次取要用的錢,再放入台灣户口,因每次海外提款要比手續費。

回覆:ireneyklo 的帖子

謝謝你的回覆呵~我想問咁你每半年比幾多錢仔仔?開支大嗎?我仔會住校宿舍

回覆:ireneyklo 的帖子

你仔仔一年會反香港幾多次?

我仔都是住宿舍,每個月3千給他,佢話好夠用。但第一年去我比多3千放銀行,因頭半年如有病睇醫生都幾貴(因未有保險)。佢一年返兩次。

請問你地向邊到可以搵到台灣升學資料? 入學要求高唔高架? 我女出年考DSE, 如果考唔到香港大學, 睇下有無台灣既大學可以入讀
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

台灣有好多大學,我是問同學仔媽媽(她是台灣人),她介紹了頭十幾好的國立大學。(台大、政大、清大、成大、交通大學、國立中山、國立中興和國立中央),但我沒有選嘉義和台南的學校,因我怕是地震帶。

引用:台灣有好多大學,我是問同學仔媽媽(她是台

原帖由 ireneyklo 於 16-03-07 發表
台灣有好多大學,我是問同學仔媽媽(她是台灣人),她介紹了頭十幾好的國立大學。(台大、政大、清大、成大、 ...
我真心想問,台灣讀大學,香港認可嗎?每年大约多少學費?
因在港讀副學士都要8萬!

引用:Quote:原帖由+ireneyklo+於+16-03-07+發表

原帖由 tangma 於 16-05-12 發表

...
以我所知,有某些科目係認可既!詳細就唔清楚。副學士都8萬?擺明搵笨啦!去台灣一年全包都係咁上下喎!我就寧願去台灣喇的

請看舊文 #DSE考不到香港大學,想去台灣大學認受性如何(不想入藉台)#  希望可合

tangma 發表於 16-5-12 12:20

...
其實要看你讀那間學校和讀什麼科,我仔仔學費不用4萬一年,學校住宿6千幾一年。你可以去找你想讀的學校網頁,就會知道今年收費,而看收費時港人是看僑生費用(讀國立學校)。
另外,你選頭十位的國立學校讀一定認可。當然收生一定會比私校少,而仔仔學校前年收了14個,上年收了16個港生。
希望可以幫到你

認可方面,當然要考試合格。

引用:認可方面,當然要考試合格。

原帖由 ireneyklo 於 16-05-19 發表
認可方面,當然要考試合格。
多謝你

‹ 上一主題|下一主題