用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35及40哪个網平均D
go

35及40哪个網平均D [複製鏈接]

租约剛滿。想由40搬去35。定搬返40

5    0    0    0

引用:租约剛滿。想由40搬去35。定搬返40 +

原帖由 Angles2 於 16-01-30 發表
租约剛滿。想由40搬去35。定搬返40
40,如果女仔就更加係40啦!

回覆:lauwingtai 的帖子

男仔。 係咪40都算多好小學揀。
35中學係何文田。其實要唸咁為遠?

Angles2 發表於 16-1-31 19:56
男仔要搬就搬去41或者31啦!再唔係32都好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Angles2+發表於+16-1-31+19:56+男仔

原帖由 hkpapa852 於 16-01-31 發表
男仔要搬就搬去41或者31啦!再唔係32都好D
if stay in 40, any good choice for boys? thank u thank u...or should move to 12?

係囉, 樓上話齋, 點解選35or40呢? 會否選其他?

35而家好難抽, 40又係女仔網。

小學水平,35較平均,中學網整體計係全九龍英中學額就充足既一區,但抽中較理想學校機會較低。
40網小學多水平較參差,但抽中極不理想學校機會較低,但中學網係全九龍最不利男仔既一區。

如果依家搬屋唔諗埋中學網,唔通升中前又搬過咩?

SumYausumsum    發表於 16-2-2 12:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mamaokasan 發表於 16-2-1 11:08
if stay in 40, any good choice for boys? thank u thank u...or should move to 12?
係40網, 除非入愛德或者瑪神, 否則日後男仔升中會好煩惱.

搬去12不如搬去41吧!

另外16網同88網都係唔錯既選擇, 如果14網會借番今年16網果幾間小學, 14網都諗得過

mamaokasan   thank youuuu  發表於 16-2-3 10:50

回覆 lauwingtai 的帖子

3間 for 女仔? 除左瑪小, 請問仲有邊2間 ? thank you !

引用:回覆+lauwingtai+的帖子 3間+for+女仔?+除

原帖由 SumYausumsum 於 16-02-01 發表

3間 for 女仔? 除左瑪小, 請問仲有邊2間 ? thank you !
唔明

引用:Quote:mamaokasan+發表於+16-2-1+11:08+if+

原帖由 hkpapa852 於 16-02-01 發表
係40網, 除非入愛德或者瑪神, 否則日後男仔升中會好煩惱.

搬去12不如搬去41吧!

點解男仔41好?請指教。

我仲以為男仔41極難抽,唔入LS就中WTS咁濟。兩間華德又唔太吸引,但放乙2又難中。

siden 發表於 16-2-1 22:17
點解男仔41好?請指教。

我仲以為男仔41極難抽,唔入LS就中WTS咁濟。兩間華德又唔太吸引,但放乙2又難中 ...

41網唔入LS派去WTS機會係高, 但如果唔搏LS選二線, 成功率應該有9成以上

個人認為, 41網二線, 差極都係同40網或大多數其它校網既二線同級 (~3X%派B1), 加上升中派位英中學額充足.

以簡單數學概念去計:

假設40網一線B1率有50%, 男仔入英中機會有40%, 整體機會: 50%X40%=20%

假設41網二線B1率有30%, 男仔入英中機會有70%, 整體機會: 30%X70%=21%

加上入41網二線, 遠比入40網或其它區既一線機會高, 加上即使搏完乙1既LS, 乙2都尚有少許機會執雞, 咁係咪值得諗吓先?

請問點解40網有利於女仔? 除左瑪小 ...仲有邊D 學校可以比女仔去揀 ?

SumYausumsum 發表於 16-2-2 12:07
請問點解40網有利於女仔? 除左瑪小 ...仲有邊D 學校可以比女仔去揀 ?
40網的band 1英中女校包括寶血會上智及聖母玫瑰2間, 而band 1英中男校只有長沙灣天主教1間, 其餘的英中都是男女校, 所以基本上在40網的女生能選擇的band 1學位比男仔多, 入讀機率會較高。

男生在40網選校, 選聖方濟愛德(聯繫長沙灣天主教中學)及瑪利諾神父教會(直屬瑪利諾神父教會中學)就較有保障。

lauwingtai 發表於 16-2-2 13:00
40網的band 1英中女校包括寶血會上智及聖母玫瑰2間, 而band 1英中男校只有長沙灣天主教1間, 其餘的英中都是 ...
其實以升讀Local degree計, 德雅中學過去4年既比例都高過瑪神, 瑪神近兩年跌到只有聖類斯既水平.
所以女仔係SSP升中, 非常非常好!

咁請問有仔有女係咪搬去31網好過40網?

上智及聖母玫瑰都係中學部 ... 咁, 如果小學, 請問女仔係40網有咩可以選擇? 荔天好似不錯....

回覆:cherryivy 的帖子

31好多話ㄧ面天堂ㄧ面地獄。 何解呢?

cherryivy 發表於 16-2-2 14:10
咁請問有仔有女係咪搬去31網好過40網?
油尖旺區(31網狀32網)升中, 係全港僅有不利女仔既區. 有仔有女, 九龍就去41或者48好D

Angles2 發表於 16-2-2 16:08
31好多話ㄧ面天堂ㄧ面地獄。 何解呢?
點解? 唔中頭獎, 就9成入寶校囉! 尤其係女仔, 連一間二線可以用嚟防寶既都無.

而且女仔留係油尖旺升中, 絕對唔係好既選擇
‹ 上一主題|下一主題