用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 淺談小學升中學生如何分Banding
樓主: hkpapa852
go

淺談小學升中學生如何分Banding   [複製鏈接]

回覆樓主:

有用啊,終於有D明白,感謝。

請教!!

想問如果某小學好多學生入咗直資中學(假設全部都係最叻的學生), 咁D Band 1位會不會向下轉移?

例如學校A有100個學生, 分到50個BAND1位, 但頭50名又去咗直資, 咁到大抽獎時餘下的學生是BAND1? or BAND 2?

gret 發表於 17-8-3 18:28
請教!!

想問如果某小學好多學生入咗直資中學(假設全部都係最叻的學生), 咁D Band 1位會不會向下轉移?
EDB只會將有呈分既學生按Pre-S1對照分排名, 然後分為Band 1,2,3三組別.
如果當中有學生考到直資, EDB只會將佢係派位名單剔除, 所有學生排名/分組依舊不變.

如果多咗B1學生成功考入直資, 只會令要抽獎既B1學生抽中心儀學校機會大咗.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-4 14:01
EDB只會將有呈分既學生按Pre-S1對照分排名, 然後分為Band 1,2,3三組別.
如果當中有學生考到直資, EDB只會將 ...

終於到小朋友要呈分了!係時候學下嘢!

karen55407 發表於 17-8-4 15:44

您尐小朋友成績咁好,應該唔需要擔心banding問題喎。

Soundervolt 發表於 17-8-4 15:46
您尐小朋友成績咁好,應該唔需要擔心banding問題喎。

你被誤導了!

karen55407 發表於 17-8-4 15:44
妳都唔駛點擔心啦!話晒有中學部
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-4 15:51
妳都唔駛點擔心啦!話晒有中學部

你有聽過一個恐怖詞語叫「萬一」嗎?

karen55407 發表於 17-8-4 15:52
你有聽過一個恐怖詞語叫「萬一」嗎?
果然係小心駛得萬年船

karen55407    發表於 17-8-4 21:28

hkpapa852 發表於 17-8-4 15:53
果然係小心駛得萬年船

兩條船好唔同,上次我一路揸船,到呈分轉自動駕駛模式;今次呢條船係相反,一直自動駕駛模式,依家又到我要掌舵啲時候。

karen55407 發表於 17-8-4 16:22
兩條船好唔同,上次我一路揸船,到呈分轉自動駕駛模式;今次呢條船係相反,一直自動駕駛模式,依家又到我 ...
小心太耐無楂呢隻船會唔習慣

hkpapa852 發表於 17-8-4 16:25
小心太耐無楂呢隻船會唔習慣

其實我都年紀大了⋯可能都只係象徵式咁揸下船,總好過無枉管罷了!而且揸多兩年,我可以退休了!

我問下問題, 睇下自己有無埋解錯誤 !
2014, 2016 Pre S1
是對比2017年即今年派位的小六升中學生
也是對比2018年小六升中學生 ???

2016,  2018 Pre S1 對比 2019年....

subb 發表於 17-8-4 17:17
我問下問題, 睇下自己有無埋解錯誤 !
2014, 2016 Pre S1
是對比2017年即今年派位的小六升中學生

對, 今年(2017年9月升中)和下年(2018年9月升中)是用同一套Pre-S1成績去調整Banding

比個叻自己

咁有2017的升中數據,  2018升中的咪容易估D囉 ??!!!!

hkpapa852 發表於 17-8-4 14:01
如果當中有學生考到直資, EDB只會將 ...
我就是受惠者

hkpapa852 發表於 17-8-4 17:21
對, 今年(2017年9月升中)和下年(2018年9月升中)是用同一套Pre-S1成績去調整Banding ...

Hkpapa,咁我理解2018年雙數年的學生會受惠?
‹ 上一主題|下一主題