用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖公會鄧肇堅中學的入U率高嗎?
go

請問聖公會鄧肇堅中學的入U率高嗎? [複製鏈接]

請問聖公會鄧肇堅中學的入U率高嗎?今年有去簡介會,校長話Jupas 有 60幾%,算高嗎?
比起Kings 和華仁是否差距比較多?請指教
   1    0    0    0

回覆:請問聖公會鄧肇堅中學的入U率高嗎?

我聽到仲係話60%裡有一半先係最出名嘅大學,我唔知有冇聽錯。

請問有沒有人識人讀緊,入U率算高嗎?

Hasoluck 發表於 16-1-3 00:44
請問聖公會鄧肇堅中學的入U率高嗎?今年有去簡介會,校長話Jupas 有 60幾%,算高嗎?
比起Kings 和華仁是否 ...

聖公會鄧肇堅中學近三年每年有8X-9X%學生升讀本地大專院校學位 (即係degree+AD+HD....), 但詳情沒有無公佈 (如有幾多% degree). 以一般B1中學計, 升讀本地大專院校學生中應至少有60%學生可升讀local degree, 即比例約: 85%X60%=~51%

港華呢幾年無詳細公佈DSE成績同畢業生去向, 但按已有既資料推算, 港華近幾年升讀local degree比例應只有~50%或以下.

所以港華和鄧肇堅既入U率應該相差不遠.

至於KC, 過去3年中, 2012/2013, 2013/2014呢兩屆每年至少有~65%學生升讀本地資助學士學位, 今屆畢業生有~74% JUPAS offer, 表現遠好過另外兩間.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa

Thank you so much!
‹ 上一主題|下一主題