用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋轉校網 打咗去教育局問
go

搬屋轉校網 打咗去教育局問 [複製鏈接]

回覆係1月31號之前要搬到如果唔係就冇得填表 人地揀淨先派一間俾你
之後再打多次 佢又話其實都未知…… 有可能冇得填表
有冇人有經驗?

唉 租約就嚟完所以先要搬 估唔到會搞到小朋友派位咁煩
原本打算2月搬 而家可能要為咗派位租多一個月

6    0    0    0

引用:回覆係1月31號之前要搬到如果唔係就冇得填

原帖由 krw 於 15-12-29 發表
回覆係1月31號之前要搬到如果唔係就冇得填表 人地揀淨先派一間俾你
之後再打多次 佢又話其實都未知…… 有 ...

如果唸住租多一個月現址嚟入表係唔可行嘅,因為申報住址必需入住至起碼九月開學。你個case應該係馬上搵樓,一月底前成交,用新租約上教署攪轉地址用新網

就係新屋要租多一個月
即係要俾晒2邊租

引用:就係新屋要租多一個月即係要俾晒2邊租

原帖由 krw 於 15-12-29 發表
就係新屋要租多一個月
即係要俾晒2邊租
總之是一月的地址=9月的地址。

如果你要安心,就書面問教育局。政府的做法是書面問就必須書面答,而且一定是officer grade 答。聽電話的很多時只是文員級別。

回覆 tkinwong 的帖子

而家問題就係1月地址=/=9月地址……而且電話答覆話 我1月簽租約 2月起租都唔可以1月搞轉網手續

但係電話答覆又話2月搞唔肯定會點 “可能”冇得填選校表

我今晚send 個e-mail問清楚先

小女是2014讀小一,當年3月中收到房署配樓信,問教署如轉校網必須在3月底前辦手續。我是用配樓信申請轉校網的,不過當時職員有問幾時搬屋。
Btw, 最好問清楚,政策可能年年不同。

回覆 krw 的帖子

你想用現址定新地址大抽獎?

如果用現址, 就續租至入小一。

如果用新址, 就要1月底前搬入去住, 過了1月先搬, 之後, 你可以去教育局改校網, 但唔一定可以比到新校網既學校比你排位, 但到時會安排一間仍有學位既學校比你。

tkinwong 發表於 15-12-29 19:28
總之是一月的地址=9月的地址。

如果你要安心,就書面問教育局。政府的做法是書面問就必須書面答,而且一定 ...
岩,聽果個,個個答唔同, 因係最低級,連政策制度都未熟, 有時真係山草藥.

回覆 bvbb 的帖子

咁你果陣有冇得排位呀

krw 發表於 15-12-30 16:21
回覆 bvbb 的帖子

咁你果陣有冇得排位呀
有呀!

回覆:搬屋轉校網 打咗去教育局問

用返小學個校網咪唔使煩,地點相距很遠嗎?

回覆 晴晴小B 的帖子

講梗小一派位喎唔係中一喎

回覆 bvbb 的帖子

係你搞好轉網手續 然後就即刻俾張新校網既俾你填?定係要等一排俾佢決定有冇得填呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

以前有會員分享:edb都唔知幾時cut唔俾再填表,但佢二月搬,可以再搬表

記住,無人保證到一定可以填過,最好過年前上去辦手續啦!
恐龍家

回覆 krw 的帖子

是即時填新表,所以之前要唸好排位。

唔該晒大家
我而家都係盡快搵樓 希望趕得切

回覆:krw 的帖子

樓主,我昨天都打去問過教署呢個問題,初頭職員是求其答的,你決持轉去你校網的officer 聽,會答得確定和詳盡,不用寫電郵了,你現在時間真的很緊迫,要即刻找到屋,即刻取己轉名的電費單,和立刻親身上教局轉校網,記著問清楚幾時deadline, 趕不切千萬不要轉,因留在原校網還可抽心儀學校,過了限期新校網未派人地選剩的學校給你,我是你就一動不如一靜,留在舊校網搵屋搬好過(如沒有其他原因)

stephanieching 發表於 16-1-5 08:03
樓主,我昨天都打去問過教署呢個問題,初頭職員是求其答的,你決持轉去你校網的officer 聽,會答得確定和詳 ...
用打咗厘印嘅租約最快,因為水電煤單要有度數收費單先算數,得返一個月無可能有單出。

引用:唔該晒大家我而家都係盡快搵樓+希望趕得切

原帖由 krw 於 16-01-01 發表
唔該晒大家
我而家都係盡快搵樓 希望趕得切
用打厘印租約最快,即時有正本。但要起租後一個月內才可以辦理打厘印。

回覆:搬屋轉校網 打咗去教育局問

地址證明一般接受水電煤單,租約不知接不接受,其實最快是去轉電(我轉開港燈,中電不知),拿舊單親身往北角即辦轉名,立刻有要新按金單給你,可用來做證明,我試過好多次了(公司需要)

‹ 上一主題|下一主題