用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 原來DSE VA真係好主觀,唔係好公道
go

原來DSE VA真係好主觀,唔係好公道 [複製鏈接]

我的孩子很愛藝術,正考慮修DSE VA。但最近看到有關視藝科「抄自己」和「DSE視藝科考試二十三條惡法」的報導,實在覺得呢科好主觀,唔係好公道。我真係唔想自己的孩子好似張芷晴咁樣……

facebook  反對dse視藝科二十三條  的網頁

https://www.facebook.com/%E5%8F%8D%E5%B0%8Ddse%E8%A6%96%E8%97%9D%E7%A7%91%E4%BA%8C%E5%8D%81%E4%B8%89%E6%A2%9D-1161103840583713/info?tab=page_info

0    0    0    0

parentcare 發表於 15-11-24 09:13
我的孩子很愛藝術,正考慮修DSE VA。但最近看到有關視藝科「抄自己」和「DSE視藝科考試二十三條惡法」的報導,實在覺得呢科好主觀,唔係好公道。我真係唔想自己的孩子好似張芷晴咁樣……
facebook  反對dse視藝科二十三條  的網頁
https://www.facebook.com/%E5%8F%8D%E5%B0%8Ddse%E8%A6%96%E8%97%9D%E7%A7%91%E4%BA%8C%E5%8D%81%E4%B8%89%E6%A2%9D-1161103840583713/info?tab=page_info
無獨有偶, 又是23條, 是否馮 23條皆惡? 我沒有 facebook account, 樓主可否 post 那23條在這兒? 真的很想讀讀那23條......謝謝
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

VA 何需 open book?考評局真是...多一樣不如少一樣,一生二,二生三....

要抄的話,就記構圖記畫去考....

從前考art,那可以帶任何 reference 去考?

Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆 20120808 的帖子

我自己以前都有考設計,當年設計卷就可以帶参考入去,繪畫就唔知。

parentcare 發表於 15-11-24 16:01

我自己以前都有考設計,當年設計卷就可以帶参考入去,繪畫就唔知。 ...
Art 同 Design 我都有考過, 當時兩種考試都不可以帶任何 reference......所有 reference 在腦中......

考評局自己自雙矛盾, 可帶 reference 但不可以抄......我認為 reference 是平時功課用可以,
但考試不應批准用 reference.

在考試中,如何黑白界定抄和參考?

總有人喜在灰色地帶遊玩,伹這個遊樂場卻是考評局自已提供的。珠到嘉玲。
‹ 上一主題|下一主題