用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一天一天等下去
go

一天一天等下去 [複製鏈接]

只有一間有2nd in,而家又等自行,都5知點解自行計分都要計兩個月,計過分洗5洗咁耐,抽個獎仲耐要成5個月!!快點比個了結我嗎
   1    0    0    0

回覆:cola1997 的帖子

我都覺。。waiting list等call等得好痛苦。。好不安。。

除非你已收到心儀學校既學位, 否則, 未到2016年9月1日, 你都唔會安樂.

不如諗下點調節自己既心情同情緒啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咪上黎呢道申下囉,呢個都係宣洩既渠道,自己朋友未必明,呢道一大班會員先有同感

小小意見:如果全家人都能接受官津大抽獎中第二志願(assuming第一志願是理想,第二志願是現實),整個小一競賽壓力會立刻少9成。 我們家從一開始就是這樣,所以上上下下都沒有太大壓力,阿仔去面試都開開心心,非常愉快

引用:小小意見:如果全家人都能接受官津大抽獎中

原帖由 DD仔 於 15-10-28 發表
小小意見:如果全家人都能接受官津大抽獎中第二志願(assuming第一志願是理想,第二志願是現實),整個小一競賽 ...
我明,不過人望高處都好正常嘅 …

oho1  何為高、低之處?不識!
人比人...比死人...就是必然的!  發表於 15-10-29 11:18

唉~呢排頭發都白咗好多

重點是「真心接受」,不會說「很緊張」,「很擔心」等等,晚晚睡得著。 打了這個底,仔女放輕鬆地去面試,又肯定有得著,何樂而不為?反正人生有很多事情都不是可控的。。。

其實,到最後若果真的要讀第二志願,又不一定不是最好的選擇,以後更正面的可能性多的是。

可能,最後最不能放得下的,是大人的面子而已。

調節唔到心態,來緊果12年就唔會有好日子過....大把事情等緊你地去焦慮,擔憂...mg:" />

DD仔 發表於 15-10-28 16:04
小小意見:如果全家人都能接受官津大抽獎中第二志願(assuming第一志願是理想,第二志願是現實),整個小一競賽 ...
不過唔係區區既第二志願都係可以接受
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cola1997 發表於 15-10-28 15:54
咪上黎呢道申下囉,呢個都係宣洩既渠道,自己朋友未必明,呢道一大班會員先有同感 ...

咁係咪唔應該上黎呢度咁多先啱呢? 有時睇得多會成日諗住

vinik 發表於 15-10-28 16:41
咁係咪唔應該上黎呢度咁多先啱呢? 有時睇得多會成日諗住
認同,但我唔咁講越知得多,比較就更多.

oho1  it's the truth !  發表於 15-10-29 11:20

The BIG problem is that, in some area, if you don't get your 第一志願, you might end up with your 第10志願....

cola1997 發表於 15-10-28 15:32
只有一間有2nd in,而家又等自行,都5知點解自行計分都要計兩個月,計過分洗5洗咁耐,抽個獎仲耐要成5個月 ...
早D比抽奬結果仲死呀, 如果2月開彩, 要玩足半年叩門

回覆 hkpapa852 的帖子

不能接受的那些學校,升英中率有30%左右嗎?老師團隊穩定嗎? 他們有心教學嗎?如果是的話,我已經覺得可接受。 同學方面,即使有多新移民和綜援戶,我也覺得問題不大。

回覆 gataloca 的帖子

那就可能要把「現實」放在第一位了。。。

DD仔 發表於 15-10-28 16:56

不能接受的那些學校,升英中率有30%左右嗎?老師團隊穩定嗎? 他們有心教學嗎?如果是 ...
你好似對91網較熟悉, 咁你諗下到乙2只能係排黃耀南, 慈航, 信義同聖華時, 你個現實可以點呢?

如果你要肯定0%機會率派進這四間學校,我會建議第一志願選「循道衛理」和「田家炳」,但其實,如果把「梁小」和「蕭小」放第一,機會都很大的。

DD仔 發表於 15-10-28 17:12

如果你要肯定0%機會率派進這四間學校,我會建議第一志願選「循道衛理」和「田家炳」 ...
所以係有D區係只可以理想同現實二選一

同意!
‹ 上一主題|下一主題