用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他?
go

如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他? [複製鏈接]

開始要面對的情況了。請教良方。

6    0    0    0

回覆:如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他?

如果有2nd and 3rd in 我會話比佢知老師好喜歡你有d問題想問清楚d所以要去見多老師或校長一次;其餘一切我都不再提,如佢自己問起我先講而家仲未知道會去邊間學校,因為仲有幾間學校要去見,有d學校又未見晒所以小朋友,要到下年7、8月先知最後結果

其實我從來沒有同個女解釋過點解要去面試,只係同佢講帶佢去學校玩下,識下新朋友,每次面試完我只會問佢今日玩得開心嗎?佢每次都樂在其中。

當然小女亦唔係儍的,其實佢都會緊張,我每次都會同佢講 'just a game, have some fun today'

其實我從來沒有同個女解釋過點解要去面試,只係同佢講帶佢去學校玩下,識下新朋友,每次面試完我只會問佢今日玩得開心嗎?佢每次都樂在其中。

當然小女亦唔係儍的,其實佢都會緊張,我每次都會同佢講 'just a game, have some fun today'

MrBeast  阻止唔到同學仔話考到乜乜乜校  發表於 15-10-16 08:37

相反,要安慰的係我自己。尋日陳守仁岀結果攪到我前晚瞓唔著。今日出另一間直資結果就攪到我尋晚瞓唔著

其實應該係

如何自己面對面試失敗和鼓勵自己先岩。

我孩子知道唔收,我話呢間滿左,佢話咁要努力啲,下間再睇下收唔收,原來考小學咁難架?不過難既野我先會做。。。

回覆:dttmtong 的帖子

男仔可能唔同,你話當去玩下,佢真係同你玩架

我好直接同囝囝講, 當日考乜乜小學出咗結果, 而結果係入唔到2nd in,當時佢呆一呆, 跟住同我講唔緊要啦, 咁我考中學時再考佢嘅中學. 再隔一陣, 我又問囝囝考唔到有冇唔開心, 佢笑一笑答:有少少, 我同囝囝講: 唔緊要喇, 我哋仲有其他學校, 嚟緊嘅面試努力啲喇. 佢剩係哦咗一聲.其實都唔知佢明定唔明

其實就算唔講比小朋友聽,,,,佢地而家返到學校都會討論..佢返黎會問~
其中有一間...佢無2ND IN..佢話我D同學都無...問我..XXX係咪唔鍾意XX(佢地學校)既小朋友?個個都無2ND既...咁問我....
之後我話唔係你地唔好..可能呢間學校想搵既小朋友唔係呢D囉~
佢就自我安慰....唔緊要啦..咁遠.....

引用:開始要面對的情況了。請教良方。 +

原帖由 alfredw88 於 15-10-16 發表
開始要面對的情況了。請教良方。
從來冇講去面試,只係2nd in就話校長喜歡你,想同你傾多D偈!

引用:其實就算唔講比小朋友聽,,,,佢地而家返到學

原帖由 breadbb 於 15-10-16 發表
其實就算唔講比小朋友聽,,,,佢地而家返到學校都會討論..佢返黎會問~
其中有一間...佢無2ND IN..佢話我D同學 ...
你地D小朋友好叻!我仔仲係混沌中,同佢講過點解要面試,佢一笑置之

醒目開學勳章 王國長老

首先要管理好自己情緒, 面試係matching game, 佢觀察緊小朋友時, 家長亦觀察緊學校, 同小朋友講今次唔太夾, 下次試下第2間

小朋友有幸得第二次面見機會,我叫她不要跟同學討論,免得其他沒有機會的同學不開心。正如你看見別人在吃雪糕,自己又無得食,你會否想聽食雪糕的人講雪糕有幾好味?

我不論收同唔收都都冇同佢講個結果, 因唔想比到壓力佢, 我覺得咁樣對小朋友係最好的

回覆:如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他

其實最煩係我呢啲孖嘅,一個有second in, 一個冇,真係唔知點講先hurt唔到冇second in嗰個...

回覆:如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他

我次次面試都只係話帶佢去參觀, 唔得都不用解釋

由第一個interview開始, 我只係同個女講去參觀下學校, 同老師校長傾下玩下, 同埋去識新朋友. 所以咩結果, 成功/失敗其實對佢唔重要. 到最後真係有offer我先問佢鍾唔鍾意間學校, 想唔想喺個間學校讀書....

上年同期當我小朋友未有任何offer,得一間waiting list的時候,我女有問過我有邊間小學收,我就同佢講間間學校都鐘意佢,但係媽媽未選到一啱你的。
到後來大抽獎抽到乙一,7月有兩間直資offer。唔係想曬,只係想同大家講小朋友冇offer唔代表小朋友唔叻。同音樂椅到開學前仲轉緊,寫信係有用的。大家加油。

我都唔打算話俾阿女聽佢有無offer, 如果無任何offer佢又問,我諗我都會同佢講媽媽揀唔啱。而家間間學校少則一千多則幾千人申請,最多都係10%中,唔中真係唔奇,特別我女較被動怕羞,又不是名幼生,真係唔係咁易突圍而出。

‹ 上一主題|下一主題