用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效反映對半日制小學的渴求?
go

如何有效反映對半日制小學的渴求? [複製鏈接]

似乎好多家長都prefer半日制小學,包括本人在內,唔知呢啲聲音如何可有效反映給有關部門呢?

1    0    0    0

輿論壓力,一般人個別寫信send email只會石沉大海
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

唉!我都覺得小學無須要全日,浪費時間
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆:如何有效反映對半日制小學的渴求

返半日,或者返全日但午後只限做功課和課外活動,咁又唔同講法,若大家都有此限制,就唔怕學嘢少過其他學校嘅學生啦

學校最後一節是導修堂,小朋友可以利用來做功課,但我仔話有些同學係唔做功課,有d執定書包等走,有d就偷偷地玩或傾偈…

所以都要睇小朋友自律……

其實系要爭取自由辦學權,有全日有半日,家長各取所需。

醒目開學勳章

我懷疑到時啲家長仍然會將啲課餘時間塞滿晒課外活動同補習,都係改變家長心態最重要。

回覆 bobbob 的帖子

無錯, 到時返兩間小學, 好以現在D人返兩間幼稚園咁, 死味.

大把怪獸放左學仲返幾樣補習班,興趣班, 一日朝7晚7無停手, 如果返半日, 佢地真係夠膽死返兩間, 唔好蝕低呀

引用:我懷疑到時啲家長仍然會將啲課餘時間塞滿晒

原帖由 bobbob 於 15-10-07 發表
我懷疑到時啲家長仍然會將啲課餘時間塞滿晒課外活動同補習,都係改變家長心態最重要。 ...
同意

回覆:如何有效反映對半日制小學的渴求?

可能我係在職家長,全日對我幾好,最後一堂係導修堂,小朋友做左大部份功課,唔識仲可以問老師。

回覆:newlife2015 的帖子

引用:其實系要爭取自由辦學權,有全日有半日,家

原帖由 simonwan 於 15-10-07 發表
有道理

我懷疑到時啲家長仍然會將啲課餘時間塞滿晒課外活動同補習,都係改變家長心態最重要。 ...
咁你又啱
都唔係全部家長反對全日嘅

引用:其實系要爭取自由辦學權,有全日有半日,家

原帖由 simonwan 於 15-10-07 發表
對呀!各取所需,我想半日呀!

引用:回覆+bobbob+的帖子 無錯,+到時返兩間小學

原帖由 大件仔 於 15-10-07 發表
回覆 bobbob 的帖子

無錯, 到時返兩間小學, 好以現在D人返兩間幼稚園咁, 死味.
我女宜家咩補習班、興趣班都冇,剩係返學做功課都朝6晚9呀!我只想她可有多點時間休息,她最想學畫畫、做運動、玩下都難。

根本就係咁!

時代不斷發展,好多野行前左係唔可能返轉頭,小學全日制亦然!所以個人
認為要爭取的,是如何在多出來的數小時(一般是由一點到三點半?),好
好去培育同學在學術以外的發展吧。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:似乎好多家長都prefer半日制小學,包括本人

原帖由 LuckyFish 於 15-10-07 發表
似乎好多家長都prefer半日制小學,包括本人在內,唔知呢啲聲音如何可有效反映給有關部門呢?

...
以前我也返對全日。現在仔上了小學,才了解多了實際情況。我發覺如果放學功課快完成,其實小朋友仍有好多時間玩。我個仔每日5點半前完成功課,之後我任佢做自己野,10點訓。我認為只要學校近屋企,功課適量,課程唔急,其實都唔吃力。

引用:Quote:原帖由+LuckyFish+於+15-10-07+發表

原帖由 Olympian 於 15-10-08 發表
以前我也返對全日。現在仔上了小學,才了解多了實際情況。我發覺如果放學功課快完成,其實小朋友仍有好多時 ...
到高年班還可否做得到呢?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-08+發表以

原帖由 wan_sosin 於 15-10-08 發表
到高年班還可否做得到呢?
一、二年級還可以,3年級另一片天,日日數TSA 3板紙,上2日3版TSA、3版數作業,計到我都暈,仲有其他科功課

‹ 上一主題|下一主題