用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 心急人請教......
go

心急人請教...... [複製鏈接]

請問而家究竟喺一呂好,定喺沙呂好??因為睇全港小學50強,一呂排30幾,而沙呂就40幾,
但係一個叫學校大全的網上睇又話沙呂在91校龬排名第一,全港重排33咁高 !
究竟現時邊間師資和教學比較好?

**因為本人要盡快決定而填自行派位表格。  謝謝各位!!

1    0    0    0

補充: 學校大全網講沙呂在91區排名第一(打住去年),而一呂就話排名第二咁講,但全港小學50強又唔同, 所以好疑惑.......

回覆:心急人請教......

一呂有4班,沙呂有5班,一呂2,4年級上游泳課在公眾游泳池,沙呂自己有泳池,沙呂2年級用iPad, 一呂未有

引用:補充:+學校大全網講沙呂在91區排名第一(

原帖由 ckbeauty123 於 15-09-23 發表
補充: 學校大全網講沙呂在91區排名第一(打住去年),而一呂就話排名第二咁講,但全港小學50強又唔同, 所 ...
兩間都一線,是但入到間都好。我諗你都係20分,兩間都要抽。

引用:一呂有4班,沙呂有5班,一呂2,4年級上游泳

原帖由 celiakids2013 於 15-09-24 發表
一呂有4班,沙呂有5班,一呂2,4年級上游泳課在公眾游泳池,沙呂自己有泳池,沙呂2年級用iPad, 一呂未有

...
請問係邊個泳池學游水?

引用:Quote:原帖由+celiakids2013+於+15-09-24+

原帖由 晴佳 於 15-10-03 發表
請問係邊個泳池學游水?
沙田賽馬會公眾泳池

For academic : i believe city one is better than shatin wai
For sport : Shatin wai is better than city one.

回覆:心急人請教......

請問是否兩間都要111才可以叩門?

一呂小一有適應期,不谷。
沙呂一開學便要谷行功課,測驗考試內容都深一些。
如小朋友是要慢慢適應的話,請選一呂。
如小朋友本身學術性較強的話,不防選沙呂吧!

回覆:cherryinjesus 的帖子

現家轉了新校長不同?讀書以前聽說是一呂,課外活動特別運動是沙呂。當然兩間都是91頂頭大熱學校。

其實我發現兩間學校都是著重學術成績的,
一呂功課少,但考得深。功課少的原因,因為考試在聖誕假後,有長些時間慢慢教,功課攤分了長些時間做。
沙呂功課多,但多數考試內容都有教過或做過功課。考試在十二月中,所以教的課程會趕些,自然功課多些。
兩間學校的考試卷,程度差不多。如真的要分出高下,我會說沙呂中文和數學比較考得深;一呂英文和常識比較考得深。

我認為剛好相反.
一呂成績比沙呂好, 沙呂運動比一呂好.

時間放了入體育, 學術當然不能兩者偕有啦.

請問如何得知這兩間學校的宗教分點攞?
‹ 上一主題|下一主題