用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD + 公主病 點搞?
go

[過動] ADHD + 公主病 點搞? [複製鏈接]

你們的小朋友有沒有公主病的問題嗎?
   0    0    0    0
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

pro_teacher_lau 發表於 15-9-18 09:52
你們的小朋友有沒有公主病的問題嗎?
請具體說明之。

事情是這樣子的~
我有一個女學生,小三,有嚴重的公主病~已經用大量的遊戲教學,試過一堂佢都唔洗拎起枝筆上堂~ 連佢的鋼琴老師都頂唔順,經常唔彈琴, 上堂又要扭計,喊,浪費曬D時間,所以最後連PIANO LESSON 都停埋。

佢不是獨女,上面有2個高中的姊姊,一個細老,家庭相處都算和諧。 但佢真係好不聽話,試過上堂時 媽咪警告過多次,她都不以為然,上堂會不認真,直到爸爸發火,罰佢企,佢先認真少少。

又試過 1.5 的補習時間,已經用了一小時英文遊戲教學,最後先叫佢做簡單的英文EXERCISE , 佢都可以喊,扭計 >.<   (我自己覺得佢純扭計,因為佢小一開始都有補習,其實佢習慣左個模式 ,所以真係唔知點搞,佢一扭計,老豆就發火 )

又試過好多次,佢未做完功課,所以家姐補先,我見到佢著曬公主裝 ,皇冠,權杖做功課,一到佢補習時,就會同我講 " 立即變冰,我要冰凍你 ! " (情節同 貓爸 電視劇一樣 ,不一樣的只有我的反應 。不過有時都會同佢玩,教導佢 ELSA 是個好孩子,佢都用心學習 )  

而佢英文都算不錯,可能因為屋企有姐姐 。 但佢真係不會太專心和認真看待學習,佢做我的功課的字寫得好差 T_T  但做老師的功課就會靚好多,經常 講 " 是但啦,求其啦 " 等好負面的說話。 佢到E家仲會錯D好簡單的英文 : Mary run so fast. 等句子 T_T 但我知道佢係識做嫁~ 也試過有一次考試writing,要寫4格漫畫,有提示的問題,如 When does Mary wake up? 佢直抄提示的問題 >.< 但明明學校平日的writing 功課做過好多次。

物慾控制都痳痳地。有一次佢話想要 ELSA 的鉛芯筆和鉛芯,之後我叫佢用英文講一次 (因為佢ORAL 是無問題的) ,但佢唔識 鉛芯筆的英文,我話唔緊要,你自己查一查,如果下一次用英文講到俾我,我就買俾你啦~ 之後佢立即扭計。 如果你真係想要,你儲貼紙啦,儲到就有,然後 扭計 + 大喊。

有冇家長的小朋友 都有類似情況 ? 點樣處理學業上的問題 ?  
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結
‹ 上一主題|下一主題