用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英班
go

精英班 [複製鏈接]

請問各位家長你覺得小學有精英班好的,定係無好的呢?

1    0    0    0

回覆:AA_Mama 的帖子

有好

以前覺得有冇都冇所謂

之後聽過人分享一個校長解釋學校點解有精英班, 我覺得都合理

大意係如果某d學生學得快, 其實半堂已經可以學晒個堂要學既野, 要佢地繼續留低同其他學生一齊聽書係好辛苦既事, 如果有精英班, 大家好快學晒要學既課程, 仲有時間學增潤課程, 呢個係精英班既原意, 不過有部份人覺得精英班係一個身份, 入到就叻, 入唔到就唔掂, 所以搞下搞下先變左質
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:精英班

我就喜歡高小有低小冇,好簡單,個人覺得初小係訓練小朋友自律,自信,責任感.... 最理想時刻,如果初小已經要分精英班,父母定必跟到貼,不斷摧谷孩子,亦不能放手,做成孩子容易慣性倚賴,再講成績弱嘅小朋友亦容易失自信。
但經歷初小,高小學生基本功已成型,成績及能力已開始反映出來,所以高小階段把能力較高同學分開,除有助老師教學外,能力相近嘅同學走在一起亦有互勉作用,一個勤力連帶其他都會勤力,所以點解家長較頃向要孩子入b1中學,道理都係一樣,就係學習氣氛較濃,朋輩影響亦大,對學習一定有好處。

引用:我就喜歡高小有低小冇,好簡單,個人覺得初

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-12 發表
我就喜歡高小有低小冇,好簡單,個人覺得初小係訓練小朋友自律,自信,責任感.... 最理想時刻,如果初小已 ...
同意你的見解

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-09-12+發表

原帖由 suzuki12 於 15-09-13 發表
同意你的見解
我兒學校就係高小才分精英班,初小時小兒成績一般,但我不太介意成績,只要跟得上便可,我著重培養佢自律/自理,自信,自己的事自己負責,所以小三起我已放手,小兒有自信,成績亦越來越好,高小就讀精英班。

回覆:MASAYA 的帖子

分精英其實係因材施教

謝謝大家意見。

karen55407 發表於 15-9-13 08:13
分精英其實係因材施教
都係個句, 原意係咁, 不過部份人唔係咁諗, 其實band123都係因材施教, 但有幾多人唔係想睏身入band1?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我仔學校嘅做法係根據學生嘅中、英、數程度各分7groups.  各組比嘅功課會略有不同,比嘅教學資源亦略有分別,如今年小二,數學有一組給予多一個網上資料學習,讓學生完成功課後再多一些資料學習。 而去年小一,下學期時數學再重組,作出調整。

‹ 上一主題|下一主題