用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 成日話悶
go

成日話悶 [複製鏈接]

我個仔間學校冇功課, 當唔駛上興趣又冇同其他小朋友玩時, 我個仔成日話悶.   佢已經睇好多書, 睇完書之後一無特別活動俾佢消磨時間的話, 佢就好似百無聊賴好悶咁. 我已經俾佢整野食, 間中用電腦, 連我地砌傢俬鑽牆都有叫佢幫手, 我實在冇咁多野可以俾佢做.

你地既小朋友有冇呢個問題? 你地會叫小朋友玩乜野?
   0    0    0    0

點解會是你們找事情給他做?讓他自己想想要做甚麼,然後再告訴你們吧。小朋友照計有很多主意的啊!

下次他說悶,你試試問他想做甚麼?問他覺得怎樣才不悶。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:成日話悶

其實佢地自己好多主意,自己設計遊戲俾自己或俾我地玩,我屋企玩具放在當眼處,隨時可以玩,放假就多去公園,踩單車,游泳。

lillymarie 發表於 15-9-5 04:07
點解會是你們找事情給他做?讓他自己想想要做甚麼,然後再告訴你們吧。小朋友照計有很多主意的啊!

下次他 ...
正解,識得自己解悶係人生重要技能,必需學
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個仔一話佢無嘢做,即係佢想玩電話! mouth:" />

cocokan2004  SAME SAME!!!  發表於 15-9-24 00:20
恐龍家

回覆:成日話悶

如果佢話諗唔到,就等佢腦袋放空。佢地唔想悶,一定諗到嘢玩

四隻貓  偶爾腦袋放空都是好事.  發表於 15-9-11 16:14

我仔之前都成日話悶, 後來佢自己設計整左本迷宮書, 又狂砌Lego, 近來好少再話悶了.

回覆:小曳人 的帖子

哈哈,你真是阿仔肚裏條蟲。

回覆:blackgarlic 的帖子

只有堅持給予空間,不要無端端給電子奶嘴和乜班乜班,他自然會搵事做。幫忙打掃也是好事。

回覆:Radiomama 的帖子

我仔近來好喜歡幫手抹地。雖然佢抹完塊地好濕,但我地都大力讚佢抹得乾淨,之後佢就更落力了!

學樂器,一話悶就叫佢練習。當然要選擇佢自己喜歡的樂器。

引用:我仔近來好喜歡幫手抹地。雖然佢抹完塊地好

原帖由 四隻貓 於 15-09-11 發表
我仔近來好喜歡幫手抹地。雖然佢抹完塊地好濕,但我地都大力讚佢抹得乾淨,之後佢就更落力了!

...
地下更濕

他需要同伴, 朋友, 搵D人放左學同佢玩. 鄰居, 同學咩人都好, 他要"交流".  沒有老師指導, 只有同輩的互動, 遊戲.  

多謝各位意見,我試過既都試左。

佢一星期有2日去上興趣班,其餘時間佢想約同學就去同學度玩。冇約人時佢想去踩單車的話,我同佢踩幾個鐘單車又去公園玩。佢要響花園掘個大窿玩泥我都由得佢,佢玩完之後填番好個窿就得。

佢話玩電腦睇電視就唔係次次有得玩,隔幾日至可以玩一陣電腦。不過次次我用電腦時佢實走埋黎睇我做乜,又用好多籍口去用電腦,不過我多數會拒絕。

佢寫字勁肉酸,叫佢練習寫字,佢好抗拒,有時發脾氣唔肯寫。有時詐諦黎用電腦,話揀字俾佢自己寫。叫佢睇書,佢話睇完.... 叫佢做家務,間中肯做,間中話做乜細佬整亂晒d 野但係要佢執 (事實係佢兩個都要執,家務量大家一樣)。

叫佢自己諗野去做,唔好成日望住我用電腦(工作)。佢成日話唔知有乜好做,有時呆坐,有時左右騰黎騰去一陣之後會去玩 lego,細佬響度咪撩細佬鬧交。

上星期放學後我話一齊搭巴士去銀行同埋去玩,佢突然勁發脾氣,喊晒咁掉過書包埋黎話唔想去,之後一支箭咁走左去匿埋喊,攪好耐佢至冷靜番。

唔俾野佢做又唔係,俾又唔係。

回覆 blackgarlic 的帖子

另一個可能性,是他想你陪他玩。不是他陪你去做你設計的,而是你去陪他玩他想玩的。
有些人喜歡自己做事,但有些人就喜歡常常有人為伴。

或者試下,下次他對你說悶時,看看有沒有辦法抽時間陪他玩15-30分鐘。忙工作時,就告訴他你正忙著,請他等等,和他約定幾點一齊玩。又或者,攬實他,和他傾下計。

悶,可以有好多意思。可以是無聊,可以是寂寞,可以是心有難過唔開心。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:多謝各位意見,我試過既都試左。佢一星期有

原帖由 blackgarlic 於 15-10-04 發表
多謝各位意見,我試過既都試左。

佢一星期有2日去上興趣班,其餘時間佢想約同學就去同學度玩。冇約人時佢 ...
似有野吾開心想你陪,好似好restless咁

多謝大家意見,我用盡晒d 方法。

我任佢揀佢鍾意既遊戲一齊玩,佢又話悶或者唔駛我同佢玩。

我唔得閒時叫佢等一等,佢就一pat 野都響梳化度訓,我扮唔理佢佢就照攤響度等時間過,我叫佢自己試諗野玩佢又好似冇動力咁。

佢成曰想玩電腦,又鍾意響我同老公傾正經事時插咀或睇我地d 工作文件。

就算去餐廳,佢見到遊戲角d 遊戲後爆喊,話d 野太簡單唔o岩佢玩。

唔通真係要曰曰安排唔同既興趣班俾佢去消磨時間?

回覆 blackgarlic 的帖子

他可能需要一些富挑戰性的活動,一些持續性competitive的活動
例如運動球會、比賽,棋類比賽之類

醒目開學勳章

引用:我個仔間學校冇功課,+當唔駛上興趣又冇同其

原帖由 blackgarlic 於 15-09-04 發表
我個仔間學校冇功課, 當唔駛上興趣又冇同其他小朋友玩時, 我個仔成日話悶.   佢已經睇好多書, 睇完書之後一 ...
我仔睇完書, 會自己畫寫一系列書, 可以提議他

‹ 上一主題|下一主題