用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

del

11    0    0    0

回覆:bibitom 的帖子

我仔學校冇特別多

引用:升小四係咪真係會功課量大好多?今年預備玩

原帖由 bibitom 於 15-09-03 發表
升小四係咪真係會功課量大好多?今年預備玩多幾樣運動和興趣野,希望就到時間。今年開始考試放手俾佢自己搞 ...
高小其實係進入另一個學習階段,課程等亦會比初小深,更要為升中呈分作準備,功課漸漸多同深亦正常,部份學校亦會開始分精英班,但都要睇小朋友學校點安排,如果太多活動小朋友有機會吃不消,通常高小反而應該減少太多興趣班,只專注一兩樣,比心機學業為呈分作好準備。

回覆:bibitom 的帖子

不一定,我女p.3功課很忙,p.4輕鬆咗,到p.5再忙過。

引用:Quote:原帖由+bibitom+於+15-09-03+發表升

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-03 發表
高小其實係進入另一個學習階段,課程等亦會比初小深,更要為升中呈分作準備,功課漸漸多同深亦正常,部份學 ...
功課量真係多左

bibitom 發表於 15-9-10 12:50
功課量真係多左
你阿仔真係精力無限, 集中一兩樣佢最鐘意的學, 都係集中資源的一種方法。咪到最後周身刀, 無張利。

功課唔多好多,深左好多啫……

del

del

bibitom 發表於 15-9-10 15:03
跆拳道諗住到黑帶就停一下,超中意柔道。籃球就學校校隊要求佢操,學業成績佢一路都應付到,所以襯仲細,玩 ...
佢咁中意打功夫, 學埋柔道, 不如學下太極, 仲可以調養心性, 有益既。

唔駛咁緊張, 升咗中學中一二仲有排玩的。

引用:Quote:原帖由+bibitom+於+15-09-03+發表升

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-03 發表
高小其實係進入另一個學習階段,課程等亦會比初小深,更要為升中呈分作準備,功課漸漸多同深亦正常,部份學 ...
同意,因其他家長都有討論到p4成績都重要,除為呈分試作好準備外,有些中學都會睇p4成績

一年比一年多...

引用:Quote:bibitom+發表於+15-9-10+15:03+跆拳

原帖由 little_yolky 於 15-09-10 發表
佢咁中意打功夫, 學埋柔道, 不如學下太極, 仲可以調養心性, 有益既。

唔駛咁緊張, 升咗中學中一二仲有排玩 ...
打埋十月跆拳道比賽後去試下太極

醒目開學勳章

暫時我小朋友每曰2-3樣功課,遲下唔知會唔會多.

引用:暫時我小朋友每曰2-3樣功課,遲下唔知會唁會

原帖由 CALVEN 於 15-09-10 發表
暫時我小朋友每曰2-3樣功課,遲下唔知會唁會多.
我小朋友昨天十樣,今日六樣

Yanamami  我女P6得4样……  發表於 15-9-10 20:03

回覆 lojo11 的帖子

True.  More homework starting from P.4 and even more homework in P.5.  Now, just the start of P.6, fingers crossed.

Yanamami 發表於 15-9-10 13:39
功課唔多好多,深左好多啫……
想請教一下如何深法?等我可好好準備一下

MrBeast 發表於 15-9-11 05:54
想請教一下如何深法?等我可好好準備一下

因阿女学校係教快的~数学会开始有份数、面積周界之類(希望無記錯~),唔再係初小d+-*/,时鈡容量禁直接,中英文要求高左又要寫cursive,主要係老師要求会多左高左~阿女学校—至六年級都唔多过六样功課,人人忙ECA多咋~教快如跟唔上都要外出進補吖~

回覆:Yanamami 的帖子

小4數學喺這些課程喎.  唔算教快喎.  小4再不是+-×÷ 咁簡單.  又LCM  HCF  Decimal fraction .....  就算 ×÷ 都難咗. 3位x2位/3位. 3位÷2位/3位.

Yanamami  只係快半年~~  發表於 15-9-11 08:02

Yanamami 發表於 15-9-11 07:34
因阿女学校係教快的~数学会开始有份数、面積周界之類(希望無記錯~),唔再係初小d+-*/,时鈡容量禁直接,中 ...

咁死喇,早前glance 下d書,已有份數(可能只是introduce 下concept) 和cursive, 睇lai 今年都仲係要做三陪 mouth:" />
Cursive我都好彩有plan ahead, summer 已叫孩子每日寫幾個,不過都係好慢

pooh仔 發表於 15-9-11 07:43
小4數學喺這些課程喎.  唔算教快喎.  小4再不是+-×÷ 咁簡單.  又LCM  HCF  Decimal fraction .....  就算 ...
2/3 位乘數又唔係太擔心,總之有steps 可follow 就得,不過可能我自己諗簡單左,多小朋友struggle 在這方面嗎?

Yanamami  只係易左唔小心,易失分~cursive寫得慢唔靚又失分……  發表於 15-9-11 08:39
‹ 上一主題|下一主題