用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基真事件的後續跟進 - 一校一醫護
go

基真事件的後續跟進 - 一校一醫護 [複製鏈接]

法庭審判至今,除了要關注那些老師的人格問題外,學校制度上都值得關注架。

一個收容了五六百個小朋友嘅地方,安排一個專職及受過全面專業訓練嘅醫護人員是合理同必須吧?

各位家長,襯住開學時間比d壓力學校,問多兩句,推動下一校一醫護啦。

http://news.mingpao.com/pns1508201440006392308

pilotmama    發表於 15-8-27 08:43
karen55407    發表於 15-8-21 19:52
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:基真事件的後續跟進 - 一校一醫護

如果個醫護係under校長管轄,遇著個官僚又食古不化的一樣無用(呢個唔係有無專業知識問題)

Charlotte_mom 發表於 15-8-21 18:54
如果個醫護係under校長管轄,遇著個官僚又食古不化的一樣無用(呢個唔係有無專業知識問題)

...
同意,而家個副校都係急救導師
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:如果個醫護係under校長管轄,遇著個官僚又

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-21 發表

...
就算系幾官僚都好。喺專職專業低下,嗰個醫護人員一定要負責,同埋制定意外處理機制上,呢個職位有好大權力(因為有醫護專業背景)。唔會好似而家d兼職副校咁。。。

ps.好似而家智障院舍咁,D護士制度上係牘院長之下,但係健康安全問題上係有絕對嘅權力。

回覆:MichaelFungm 的帖子

其實有咩意外,都係應該第一時間到醫院。

多一個醫護都冇咩用,好多設施都只係醫院先有。

可能要有那個心臟咩咩器,同埋要有幾個老師/教職員識用,同埋檢討一下現行機制,所有教職員都應該咩情況要點做就可以了。

如果講人多,地鐵咪仲多人,又要醫護咩?

學校又唔係特別多意外容易發生的地方...

不覺是a good use of resource, 況且就算有,幅校話係暈左e護會bok嗎?跟本就解決唔到今次的問題。

回覆:基真事件的後續跟進 - 一校一醫護

醫護人工都貴,老人院NGO都未做到,學校更妄想。

一校一醫護? 太過份了, 全香港中小學過千間, 即是要過千的醫護? 開一間新醫院都可以了。 況且, 香港是不夠醫護人員

基真事件是個別教育界人仕危機處理不當所致, 不能將教育界問題轉嫁到醫學界。

社會資源要好好運用。基真事件是不正常人做不正常事,将一醫護人員擺在學校,遇到副校這種畜牲也無作用。

基真事件要做的是要盡快處理那些有人格問題、處理不當的人員,不要讓事件不了了之。

引用:法庭審判至今,除了要關注那些老師的人格問

原帖由 MichaelFungm 於 15-08-21 發表
法庭審判至今,除了要關注那些老師的人格問題外,學校制度上都值得關注架。

一個收容了五六百個小朋友嘅地 ...
贊成,醫護人員有專業操守,也有負責去處理突發狀況。日常可處理保健室及推廣保健教育。

我有次街上見到有人暈低,打999 within 5 mins 白車就到,what we need is just common sense

引用:我有次街上見到有人暈低,打999+within+5+m

原帖由 MrBeast 於 15-08-26 發表
我有次街上見到有人暈低,打999 within 5 mins 白車就到,what we need is just common sense ...
就係在街出事比在學校出事安全。街上好多人都可幫手打999,在學校只有大人可以,人數比例少。

judy  加多一醫護人員增大不了人數比例。  發表於 15-8-26 13:43

Charlotte_mom 發表於 15-8-21 18:54

...
係架, 唔通有學生食煙打交入黑社會又一校一警察?
我支持一校一醫護的, 不過希望各位校長大人唔好再咁食古不化, 有嚴重事件發生請及時求助! 當然, 更希望係唔會再有........
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

引用:其實有咩意外,都係應該第一時間到醫院。

原帖由 sexymami 於 15-08-25 發表
其實有咩意外,都係應該第一時間到醫院。

多一個醫護都冇咩用,好多設施都只係醫院先有。
地鐵係好多人,不過嗰d係成年人多。。。

而家講係6-12歲嘅小朋友。。。

一校一醫護,
不如一校一正常副校,
或者一校一培訓打999

引用:一校一醫護,+不如一校一正常副校,或者一校

原帖由 AgapePa 於 15-08-27 發表
一校一醫護,
不如一校一正常副校,
或者一校一培訓打999
那些白痴就不用說了。

但醫護對小學真係有用架喎。。。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-08-27+發表一

原帖由 MichaelFungm 於 15-08-28 發表
那些白痴就不用說了。

但醫護對小學真係有用架喎。。。
我都讚成。以前讀特殊幼稚園,有護士,仔獲益良多。只是小學唔知知邊度搵錢請護士。我諗家長情願請多個net。

引用:Quote:原帖由+MichaelFungm+於+15-08-28+發

原帖由 Olympian 於 15-08-28 發表
我都讚成。以前讀特殊幼稚園,有護士,仔獲益良多。只是小學唔知知邊度搵錢請護士。我諗家長情願請多個net ...
只可惜大家的想法落差太大。。。

‹ 上一主題|下一主題