用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官塘聖若瑟英小vs民小
go

官塘聖若瑟英小vs民小 [複製鏈接]

論升中計,邊間競爭力稍勝?
   2    0    0    0

回覆 fannychan88 的帖子

官塘聖若瑟英小, 聯繫中學BAND2, 校網不太好
民小, 聯繫中學BAND1B, 校網亦較好,
保險計, 選民小

回覆:官塘聖若瑟英小vs民小

聖若瑟

好奇一問:想問下民小您是考進去的嗎?還是幼稚園直上?

fannychan88 發表於 15-8-4 16:00
咁點解你要考呢兩間呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

民小,民小難考過St Jo好多,好似St Jo 到今日都仍然call waiting.
St Jo 係一間唔錯的小學,但民小vs St Jo,㨂St Jo為乜?

beagoodman 發表於 15-8-4 17:22
民小,民小難考過St Jo好多,好似St Jo 到今日都仍然call waiting.
St Jo 係一間唔錯的小學,但民小vs St J ...
牌面一定係民小優勝, 但揀民小其實亦有隠憂

民小其實今年小一有幾多人? 仲係240人定更多?

講真, 佢年年加班, 但中學又唔會加, 可直升中學比例變相一年比一年低.
上年好似已經240人一級, 如到小五人數不變, 即係240人爭99個直屬位, 仲要民小唔會明確話你知係邊個Band既學生.

入得 St Joe 就預咗豁出去谷升中.

evason  其實民小年年都係250人左右咖啦!應該不會年年加班!定咗A~F班,人數以小一最多有成40人一班,到小二、三開   發表於 15-8-20 17:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 heha2010 的帖子

考入

fannychan88 發表於 15-8-4 16:00
民小!

民小

st jo仲call緊waiting?!由六月公佈小一結果到而家仲未搵夠學生?!好野多人爭,無人爭就…

晴晴小B 發表於 15-8-4 19:46

st jo仲call緊waiting?!由六月公佈小一結果到而家仲未搵夠學生?!好野多人爭,無人爭就…

呢位「家長」,知唔知上星期五係SJ新生到校日,買書、訂校車同造校服?咁有
同學交左大訂而無浦頭,咁有空缺再Call人也正常不過吧?間間私校都係咁做
喇!唯一唔同的是SJ無要求在派位後交大訂果日一次過要家長買書、訂校車同造
校服!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:fannychan88 的帖子

民小

karen55407 發表於 15-8-5 07:42
民小
如果民小B1學生只有40%, 你會唔會仲揀民小呢?

其實兩間都不是我杯茶,身邊有好多人讀呢兩間,讀唔上嘅居多,民小上唔返民中嘅,通常派得奇差,St Joe讀唔掂嘅又紛紛走頭。我選民小係將自己假設係Band one生嘅身份,可以上返民中,校舍又大啲

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-8-4+19:46+st+jo

原帖由 奥脫福 於 15-08-04 發表
呢位「家長」,知唔知上星期五係SJ新生到校日,買書、訂校車同造校服?咁有
同學交左大訂而無浦頭,咁 ...
油天8月尾都仲call waiting, 唔通佢又未揾夠學生?

回覆:siden 的帖子

油天應該渴市d

回覆:beagoodman 的帖子

校園:民小完勝
升中校網:九龍城勝
中學:民生勝
升Band1中學:就算得40%上民中(band1), St Jo有何數據何反勝上述幾項,有的話,願聞其詳。

什麼跳船丶插班,應不是St Jo的專利,而係佢命運要去咁做,因應無乜St Jo 家長俾錢而target佢中學。能插去一線名校的當然是讀得好好的,但在民小讀好好,何嘗不能呢?以民小的名氣,行出去會敗給St Jo.?
但民小生始終多個option就係讀得above average就大有機會去band 1民中,就算真係只得40%直屬位。

beagoodman 發表於 15-8-5 09:28
校園:民小完勝
升中校網:九龍城勝
中學:民生勝
我覺得如果B1比例真係40%同50%既分別, 可以叫"差好遠"

請問St Jo的50%從何而來?
同埋應包括band 1a , band 1 b and band 1c.
民生中是band 1 b, 假設民小去band1b就是one and only one民中,等如40%,(其實我聽現有家長講是60%,不過我無見過公開資料,就此作罷)咁加埋band1a +band 1c的,仍然敗給St Jo?

無意challenge, 只作交流。

‹ 上一主題|下一主題