用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 石小前身係天佑定荃天?
go

石小前身係天佑定荃天? [複製鏈接]

以前好似話係天佑同荃天都有學生過左去,係的話傻上晝定下晝班?

0    0    0    0

dim731 發表於 15-7-11 20:49
以前好似話係天佑同荃天都有學生過左去,係的話傻上晝定下晝班?

我諗你可能記錯, 天主教石鐘山紀念小學,當年係新校.

天佑小學就係荃灣老牌小學, 因校舍細小, 現在已改為全日制,小班教學.

寶血會伍季明紀念學校的上午校, 在改全日制後, 就變左寶血會思源學校.

海壩街官立小學下午校, 在改全日制後, 就變左荃灣官立小學.

mingqlin    發表於 15-10-29 14:48

醒目開學勳章

引用:以前好似話係天佑同荃天都有學生過左去,係

原帖由 dim731 於 15-07-11 發表
我之前去石鐘山的簡介會。會後有家長問副校長話:石鐘山當年創校時是由2班天佑,3班荃天合併成,問天佑或荃天是否有舊生分?而當時副校長是答荃天或天佑沒有舊生分在石鐘山。你可以致電學校再問清楚一下。

引用:Quote:原帖由+dim731+於+15-07-11+發表以前

原帖由 開心小花 於 15-07-12 發表
我之前去石鐘山的簡介會。會後有家長問副校長話:石鐘山當年創校時是由2班天佑,3班荃天合併成,問天佑或荃 ...
唔該晒你呀,副校咁答應該真係無分

引用:Quote:dim731+發表於+15-7-11+20:49+以前好

原帖由 ada_fung 於 15-07-12 發表
我諗你可能記錯, 天主教石鐘山紀念小學,當年係新校.
天佑小學就係荃灣老牌小學, 因校舍細小, 現在已改為 ...
以我所知石鐘山開校嘅學生唔係招考返嚟,而係天佑同荃天轉全日制時分出嚟嘅
不過當時我都畢左業好耐,唔係親身經歷喇~

開心小花 發表於 15-7-12 21:21
我之前去石鐘山的簡介會。會後有家長問副校長話:石鐘山當年創校時是由2班天佑,3班荃天合併成,問天佑或荃 ...
係呀,當年我去聽簡介會時,副校亦有講的
‹ 上一主題|下一主題