用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 5歲學鋼琴 - 關於買琴一問
go

5歲學鋼琴 - 關於買琴一問 [複製鏈接]

新手初學鋼琴,老師建議盡快買琴以便家中可以練習。但屋企實在無位擺到鋼琴。請問如果買數碼鋼琴練習,手感和音色分別大嗎?去邊個琴行買好D, 通x or 柏x? 多謝!
   10    0    0    0

回覆:5歲學鋼琴 - 關於買琴一問

初級既話,一般數碼鋼琴都夠用,如有心一直學上去,買幾靚既數碼琴都比唔上鋼琴,如想試下玩only,建議幾千蚊就ok

回覆 missmarswai 的帖子

Thanks.我唔知仔仔有無恆心一路學下去,希望可以。
問多一句,是否最最初級鋼琴都要預五位數字budget?

引用:新手初學鋼琴,老師建議盡快買琴以便家中可

原帖由 arialzsc 於 15-06-23 發表
新手初學鋼琴,老師建議盡快買琴以便家中可以練習。但屋企實在無位擺到鋼琴。請問如果買數碼鋼琴練習,手感 ...
買個真琴吧
2手都好

手感差太遠

新手初學鋼琴,老師建議盡快買琴以便家中可以練習。但屋企實在無位擺到鋼琴。請問如果買數碼鋼琴練習,手感 ...
我當日都有你呢個疑問。結果我都係因為地方問題買咗數碼琴,我覺得咁細個學,數碼琴進可攻,退可守……當然真係同真琴有分別,呢點你自己衡量。

話說回來,最近新聞有個用手畫琴鍵練都挑戰緊6級,不過就真係好睇個人毅力。

回覆 arialzsc 的帖子

咁我覺得可以買部平平地閎數碼鋼琴試左先,觀察下你仔係咪真係有興趣,因好多小朋友開頭話有興趣,點知一要練琴考試就唔中意,會變得好抗拒,如果佢連練琴考試都過倒關,你咪買部真鋼琴,係架,要5位數字

其實初學用數碼鋼琴練手指下位是否足夠?

如果屋企冇位放鋼琴, 可以到琴行租琴房練琴

引用:如果屋企冇位放鋼琴,+可以到琴行租琴房練琴

原帖由 chanwendy 於 15-07-21 發表
如果屋企冇位放鋼琴, 可以到琴行租琴房練琴
Agree.

就算Roland 咁重琴的數碼琴都冇得同真琴比。

練慣了digital piano 的小朋友到轉真琴練時發覺D keys 重,就會冇心機練。

digital piano resell value 又唔好。我宁愿你去琴行練好過

短期解決方法赞成去琴行租琴練,會更珍惜同更專注!

我地初學,地方也有限,最後租了部最細既韓國製造鋼琴,每月$250租金。

回覆:5歲學鋼琴 - 關於買琴一問

簽名被屏蔽

引用:可參考下琴行租琴plan 1.+所有YAMAHA+M5J,

簽名被屏蔽

我都想給些建議, 因之前都爭扎了很久, 學琴, 買琴嗎?
*我個CASE, 當時小女5歲未學, 準備學.
*我知我唔會有心機同佢落琴行練.
*問過人, 學而唔練得唔得?  異口同聲話唔得.
*我唔會一買買新琴.
==>所以我就在租琴回家和買二手琴之間爭扎.

租琴我問過一間很老實的琴行老闆, 是這裡JM介紹, 自己同佢接觸過, 真的唔錯.  TERMS我想和其他琴行大同少異吧!
*租琴由300到700都有, 視乎琴本身質素, 要求唔係特別高的話300幾400都用得過.
*會送琴到您家及調音.
*最少租一年, 一年後唔租, 送琴回琴行要自費約HK$700 ; 租兩年就包埋回程.
*任何時間想轉租為買都得, 會退回租琴費總額的一半作買琴之用.

而我最後選了買二手琴, 搜集資料得出一個好驚比琴倉呃的總結, 所以自己去討論平台, 在私人放售的著手.  BK同FB都有相關的平台的.

二手琴價錢真的可以差好遠, HK$2000都有售, 但當然會唔會音質不好令小朋友無心機學呢D因素就不作討論, 因您無法找出真相.  若純為手感, 我想都會比到您.
但您若認真想買一部可彈得過的, 而價錢較高一點的, 我想都要萬零至兩萬零蚊.
二手琴我睇完咁多介紹後, 得出總結是, 若果像我這些不懂琴的, 買日本制的YAHAHA及KAWAII最為穩陣, 琴零10-15年之間比較好一點, 雖然有說琴好40年都仲用得, 但計返若果我都打算用10+年, 咁買20年樓下就比較好.
即使有以上範圍, MODEL及年份的COMBINATION仍有好多選擇, 所以價錢都有一定RANGE, 哪就留待您自己決定.

我自己係咁諗的, 一係買部超平或睇下有無人送, 電子琴都好...學幾個月, 望下小朋友係咪真係有興趣.  係就再跳去買部頭先我講的彈得過的二手琴!  當然若您真係長遠學, 有部琴係必須的.

Can use foldable midi keyboard (HKD300) for the first 2-3 months.  If things go well, then consider 2nd hand digital piano / piano.  The toughest part is whether the kid can remember the location of the notes and whether he/she is willing to practice.

始終數碼鋼琴既手感同力度都同真正鋼琴有差異, 

我屋企都有人係調音師,佢都話手感和音色話差太遠。
不如建議買部YAMAHA 的 C108 ,夠細,而88個音都齊曬。有時二手琴行的價錢可能 7-9K,CP值都算OK。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

非常感謝各位的意見!!

我買左Yamaha 數碼琴

暫時出去跟老師學真琴
未有話手指唔夠力

‹ 上一主題|下一主題