用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 waiting call
go

waiting call [複製鏈接]

今日收到call,但已註冊sfa,現在心大心細,怕揀錯,大家可以比d意見我嗎?

0    0    0    0

回覆:waiting call

睇你想以後小朋友條路點走,想無壓力地開心自發學習(一條龍),定係家長同小朋友一齊並肩作戰到底(呈分試)。上年,我係好谷嘅男校同培僑作選擇,我諗咗很多藉口叫自己放棄培僑,近電壓站,左校,中學成績唔突出,無呈分好難跳船……等等等,但我老公一句就KO咗我,佢話:「我只係想個囝開心快樂地成長,我唔想因為功課壓力無咗家庭生活!」我想起當日駝住呀囝時,每日都只係想佢健康快樂,點解幾年後嘅我,會變得只睇學業成績,每日追趕功課,默書,考試,興趣班(呀囝讀很谷嘅幼稚園,K3畢業時已學完小一所有課程)。好多人話我囝好谷得,唔應該讀培僑,但一年後嘅今日,我見到呀囝成個人生猛咗,思想靈活咗,自信咗,我已覺得值得了!成績好又如何,生活生活 ,要懂得靈活思考,才能活得精彩!

回覆:daddykei 的帖子

講得好好呀!其實好多選擇培僑的家長都有著同一諗法。都係開心快樂童年第一,學術第二,我地都一樣,考慮左幾個月,放棄左所謂神校,選擇左所謂左校。點選擇其實睇家長點諗。共勉之

其實培僑唔屬於左校! 又唔算谷又唔太hea學校

引用:睇你想以後小朋友條路點走,想無壓力地開心

原帖由 daddykei 於 15-06-20 發表
睇你想以後小朋友條路點走,想無壓力地開心自發學習(一條龍),定係家長同小朋友一齊並肩作戰到底(呈分試 ...

回覆 daddykei 的帖子

我現在跟你上年的情況一樣,有間很谷的傳統私校及培橋選擇,因為培僑是中文小學,可分享下小朋友在學校而吸收的英文程度嗎? 求求分享。

回覆 bb007 的帖子

我現在跟你上年的情況一樣,有間很谷的傳統私校及培橋選擇,因為培僑是中文小學,可分享下小朋友在學校而吸收的英文程度嗎? 求求分享。

回覆:JJJSH 的帖子

培僑唔算於中文學校,只有中文,數學係用普通話教授,其他科都是英文教授

數學於小三後慢慢用英文教授來銜接中學課程,放心! 學校是比小朋友由幼稚園上小學,需要一段時間適應生活,語言, 家長唔需要咁緊張!

回覆:jamlee309 的帖子

概我所知:
中文、數學、中藝是普通話教。
英文、英藝是全英。
成長科不同年級會有普、粵、英教學。
術科:音樂、美術、體育,主要粵語教學。
學校小息時沒規定法定語言,英粵普任君選擇。
學生跟老師溝通時必須按老師教學語言為指引,即英文老師用英文、中文老師普通話。

引用:培僑唔算於中文學校,只有中文,數學係用普

原帖由 jamlee309 於 15-06-30 發表
培僑唔算於中文學校,只有中文,數學係用普通話教授,其他科都是英文教授

數學於小三後慢慢用英文教授來銜 ...
你小朋友現在培僑讀幾年班?

我想講培僑英文科真係好深,小一部份grammer 達小三/四程度,而且英文科因為連埋科學科一齊教,所以用字比一般學校深。過去嘅一年,我都唔太適應英文科嘅教學模式,因為唔好似一般學校噤可以做補充練習就可以温習到,要靠小朋友上堂同多睇書增加詞彙才有所幫助!但培僑小朋友都好喜歡英文科,所以佢地上課好投入,知識便自自然然入哂腦!

回覆:daddykei 的帖子

咁如果跟唔到,或者是在班中屬中下游,老師會唔會幫下小朋友?或者聯絡家長一起合作。
另外,有身邊的朋友說,培橋大校,關愛可能不及細校好!我個女慢熱,唔知會點?

回覆:catcatbaby121 的帖子

中下游學校有補底,會抽出去上堂或課後補助

我只係見到朋友小朋友讀得ok,同埋每個人把尺吾一樣,所以我吾敢亂講,因為我小朋友今年先小一,我只係聽朋友講

引用:咁如果跟唔到,或者是在班中屬中下游,老師

原帖由 catcatbaby121 於 15-06-30 發表
咁如果跟唔到,或者是在班中屬中下游,老師會唔會幫下小朋友?或者聯絡家長一起合作。
另外,有身邊的朋友說 ...
培僑小學部行雙班主任制,每班32人,比起好多私班40人一班得一位班主任,已經很不錯吧!

我囝英文底好,超貪玩,懶散, 但又谷得喔。
我身邊所有同學仔都話我應該俾佢讀九龍塘某私校,因為我囝幼稚園程度深, 唔好浪費4年成果。
我一方面怕培僑太玩,我囝會冇心機(性格貪玩),怕程度太淺...英文唔够九龍塘私校好...但又喜歡比較活動教學,傳统太死板..真系好頭痛

如果受谷,我一定揀谷嘅學校

回覆:beautyhar 的帖子

其實如果家長都唔放手,或家長都要行谷,就唔好選培僑,培僑唔係你cup of tea

同埋家長想谷都要睇下小朋友受吾受谷

‹ 上一主題|下一主題